LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
AFERA

Anka Mrak Taritaš o aferi na Geodetskom fakultetu: „Ministrica se sad već dobrano preznojava“

Afera na Geodetskom fakultetu izgleda sve gore i gore – nepravilnosti se samo nastavljaju nizati.

Afera na Geodetskom fakultetu izgleda sve gore i gore – nepravilnosti se samo nastavljaju nizati.

Tko je odgovoran za aferu na Geodetskom fakultetu? Saborska zastupnica Anka Mrak Taritaš u srijedu je pozvala na odgovornost Ministarstvo kulture i ministricu Ninu Obuljen Koržinek, piše Hina.

 

„Od početno 'što vas briga, sve je po PS-u i sve bih ponovno isto' došli smo do toga da se ministrica Obuljen Koržinek sad već dobrano preznojava.“ – rekla je Mrak Taritaš prema Hini.

 

 

Za isti posao naplaćeno osam puta više


Posljednje otkriće portala Telegram dodatno je podebljalo već ozbiljnu aferu. Naime, novinari Telegrama otkrili su da je ministrica kulture odobrila HAZU isplatu iz Fonda solidarnosti za 3D skeniranje zgrade Hrvatskog muzeja arhitekture.

To je učinjeno unatoč ranijem plaćanju Geodetskom fakultetu za isti posao. Ipak, ono što je bilo drastično drugačije jest cijena po kojoj je odrađen posao. Pri čemu je prema navodima ministrica za skeniranje Hrvatskog muzeja arhitekture isplatila 361.500 kuna uhićenom dekanu Geodezije. No, te snimke nisu iskorištene jer nikada nisu ni dostavljene, stoga su akademici ponovno morali snimati zgradi i taj su posao naplatili čak osam puta manje.
 

Nisu ni znali da snimke postoje


To nije izoliran slučaj, slična situacija dogodial se i sa snimanjem zgrade zagrebačkog Glavnog kolodvora koji je Geodetski fakultet snimio 2020. godine, ali za potrebe obnove snimanje se moralo ponoviti jer, kako su za Telegram rekli iz HŽ-a, nisu znali da te snimke uopće postoje.

Važno je naglasiti i da su dubinsko snimanje platili upola manje nego je ministrica dala Geodetskom fakultetu za snimanje istog objekta.

Nastavno na snimanje Muzeja, Mrak Taritaš objasnila je da su snimke zgrade prepune grešaka te je optužila ministricu za navedene propuste.
 

„Sve to trebalo je kontrolirati ministarstvo, a odgovornost za ono što se događa u ministarstvu je na ministrici“, rekla je i nadodala da od ministrice očekuje odgovore.


A ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, danas bi trebala podnijeti Izvješće o provođenju hitnih mjera i 3D dokumentiranju stanja oštećenja kulturnih dobara na područjima pogođenim potresima na saborskom Odboru za obrazovanje, znanost i kulturu.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA