LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Očitovanje HKS-a

Na kolokvij s povezom na očima studenti su pristali, a za tu metodu postoji i valjan razlog!

Dobili smo potvrdu da se na HKS-u s povezom na očima provodio kolokvij na kolegiju Percepcija, na Odjelu za psihologiju, ali i da se on odvio tom metodom uz puni pristanak studenata i s valjanim razlogom.

Dobili smo potvrdu da se na HKS-u s povezom na očima provodio kolokvij na kolegiju Percepcija, na Odjelu za psihologiju, ali i da se on odvio tom metodom uz puni pristanak studenata i s valjanim razlogom.

Društvenim mrežama proširile su se fotografije koje pokazuju kako studenti pristupaju online ispitima s povezom na očima. Ujedno se proširila informacija da se radi o ispitima na studiju psihologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, što nije točno.

Na takve je navode reagirao i Studentski zbor FFZG-a. Objavio je kako je provedena istraga s ciljem zaštite studenata te da je utvrđeno kako fotografija nije nastala u sklopu online nastave kao ni online ispitivanja gradiva kod njih. Na njegovim je stranicama, između ostalog, navedeno kako se radi o metodi ispitivanja koju provode druga visoka učilišta, ali u to dalje nisu ulazili.

Kako smo kasnije naišli na komentare na društvenim mrežama u kojima se spominje psihologija na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, kontaktirali smo ga. Dobili smo potvrdu da se zbilja s povezom na očima provodio kolokvij na kolegiju Percepcija, na Odjelu za psihologiju, ali i da se on odvio tom metodom uz puni pristanak studenata i s valjanim razlogom. Stoga, nema potrebe za dovođenjem cjelokupne situacije u negativni kontekst.

Poruku HKS-a u nastavku prenosimo u cijelosti:


Istina je kako je fotografija nastala tijekom provođenja jednog od kolokvija na Odjelu za psihologiju Hrvatskoga katoličkog sveučilišta. Riječ je o kolegiju Percepcija, koji se održava na 1. godini preddiplomskog sveučilišnog studija Psihologija, a kolokvij je održan u četvrtak, 16. travnja, pomoću platforme Microsoft Teams.

Po očitovanju nositeljice predmeta izv. prof. dr. sc. Tihane Brkljačić, izvedba i način kolokvija održan je u dogovoru i uz prethodni puni pristanak uključenih studenata. Na predmetu Percepcija nije neobično da vježbe uključuju i deprivaciju od pojedinih osjeta (vid, sluh), pa studentima ovo nije bila neobična, nego uobičajena simulacija koja je izravno vezana uz sadržaj samoga kolegija.

Da se uključeni studenti pritom nisu osjećali niti neugodno niti “podređeno“, kako bi iz objavljene fotografije netko mogao zaključiti, potvrđuju i rezultati provedene ankete o zadovoljstvu provođenjem spomenutog kolokvija, u kojoj je svih četrdeset dvoje uključenih studenata na ponuđenoj skali  od „značajno neugodnije od ostalih kolokvija“ do „značajno ugodnije od ostalih kolokvija“ odgovorilo kako je njihovo iskustvo na kolokviju bilo “značajno ugodnije“ od ostalih kolokvija. Studenti, čiji je identitet poznat Odjelu za psihologiju, izražavajući podršku svojoj profesorici, istaknuli su da se nitko od njih ne žali na način izvođenja kolokvija.

U svom očitovanju o navedenome kolokviju i pročelnica Odjela za psihologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta doc. dr. sc. Ljiljana Pačić-Turk  potvrđuje kako je kolokvij održan na temelju izvedbenog plana uz prethodni dogovor sa studentima. Također je pojasnila kako je specifičnost kolegija Percepcija, koja se očituje u načinu održavanja vježbi, primijenjena i na provedbu kolokvija. No, upravo zbog te specifičnosti, takav oblik ispitivanja nije uobičajena praksa, već iznimka vezana isključivo uz ovaj  kolegij.

Inače, provedba kolokvija i ispita u okolnostima održavanja nastave na daljinu propisana je Odlukom Senata Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Premda način provedbe kolokvija čija se fotografija pojavila u javnosti, slijedom iznesenih pojašnjenja, ne smatramo spornim, žao nam je što je fotografija naših studenata, na nama nepoznat način, objavljena bez njihovog izričitog pristanka. Žalimo, također, i zbog činjenice da je u pojedinim medijskim objavama u cijeli “slučaj“ uključen i Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, koji s predmetnim kolokvijem i slučajem kojega je on prouzročio, nije ni na koji način povezan.

FOTO: PIXABAY