LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
ŽENSKI SUD

Na Filozofski fakultet u Osijeku stiže događanje na temu feminističkog pristupa pravdi

Prvi Ženski sud na teritoriji Europe, održan je u Sarajevu, od 07. do 10. svibnja 2015. godine, u organizaciji 10 ženskih grupa sa prostora bivše Jugoslavije, a prezentacija upravo na temu „Ženski sud – feministički pristup pravdi” stiže na Filozofski fakultet u Osijeku.

Prvi Ženski sud na teritoriji Europe, održan je u Sarajevu, od 07. do 10. svibnja 2015. godine, u organizaciji 10 ženskih grupa sa prostora bivše Jugoslavije, a prezentacija upravo na temu „Ženski sud – feministički pristup pravdi” stiže na Filozofski fakultet u Osijeku.

Estetički laboratorij Filozofskog fakulteta u Osijeku organizira prezentaciju, a možemo slobodno reći i jedno malo događanje, na temu „Ženski sud – feministički pristup pravdi” održat će se na Filozofskom fakultetu u Osijeku, 18. siječnja u 18 sati u Maloj svečanoj dvorani (39). Prvi Ženski sud na teritoriji Europe, održan je u Sarajevu, od 07. do 10. svibnja 2015. godine, u organizaciji 10 ženskih grupa sa prostora bivše Jugoslavije (Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa, Fondacija Cure [Sarajevo, Bosna i Hercegovina], Centar za žene žrtve rata, Centar za ženske studije [Zagreb, Hrvatska], Centar za žensko i mirovno obrazovanje Anima [Kotor, Crna Gora], Savet za rodnu ravnopravnost [Skopje, Makedonija], Ženski lobi [Ljubljana, Slovenija], Centar za ženske studije i Žene u crnom [Beograd, Srbija]).

Na Ženskom sudu u Sarajevu u 36 svjedokinja iz svih zemalja bivše Jugoslavije svjedočilo je u pet sesija o svim vrstama nasilja, nepravdi, zločina, kako u ratnom tako i poslijeratnom periodu.

Ženskom sudu je prisustvovalo više od 500 osoba iz svih zemalja bivše Jugoslavije, ali i iz: Argentine, Alžira, Palestine, Izraela, SAD, Španije, Italije, Švedske, Austrije, Belgije, Velike Britanije, itd.

Žene u crnom su tijekom petogodišnjeg procesa organiziranja Ženskog suda bile nositeljice programskih aktivnosti, a također koordiniraju nastavak procesa Ženskog suda, uz podršku organizacija: Anima, Kotor (Crna Gora), Centar za žene žrtve rata, Zagreb (Hrvatska), Fondacija ’CURE’, Sarajevo.

Završni događaj u Sarajevu nije kraj procesa, već naprotiv, poticaj da se iz feminističke perspektive nastavi sa kreiranjem novih modela pravde. To je obaveza prije svega prema svjedokinjama, ali i izraz naše odgovornosti prema ogromnom teretu nedavne prošlosti. I ovaj susret u organizaciji Žena u crnom Beograd, Centra za žene žrtve rata, Zagreb u suradnji sa Estetičkim laboratorijem Filozofskog fakulteta u Osijeku predstavlja dio nastavka procesa Ženskog suda – procesa feminističke etike brige i odgovornosti.

Program susreta

18:00 – 18:10 – Pozdrav i uvod (Izv. prof. dr. sc. Boško Pešić, Filozofski fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, Staša Zajović, Žene u crnom, Beograd)

18:10 – 18:25 – Ženski sud: feministički pristup pravdi (Staša Zajović, Žene u crnom, Beograd i Nela Pamuković, Centar za žene žrtve rata, Zagreb)

18:25 – 19:10 – Ženski sud – feministički pristup pravdi (52 minute) – projekcija dokumentarnog filma u režiji Filipa Markovinovića, produkciji Žena u crnom. Film govori o Ženskom sudu održanom u Sarajevu (7.-10. svibnja 2015.).

19:10 – 19:40 – Svjedokinje govore o svom iskustvu svjedočenja na Ženskom sudu u Sarajevu (Šta je za mene značilo svjedočenje na Ženskom sudu?)

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA