LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Projekti mladih poduzetnika

Na FESB-u predstavljeni startupovi – među njima i e-bicikl dubrovačkog studenta

Kao dodatnu potporu mladim poduzetnicima u Splitsko-dalmatinskoj županiji napravljen je portal Digitalna Dalmacija koji služi za umrežavanje mladih i kreativnih ljudi.

Kao dodatnu potporu mladim poduzetnicima u Splitsko-dalmatinskoj županiji napravljen je portal Digitalna Dalmacija koji služi za umrežavanje mladih i kreativnih ljudi.

Na PICS@FESB-u, centru smještenom na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i brodogradnje u Splitu, nedavno su se okupili mladi, kreativni i poduzetni ljudi, koji tek započinju svoje projekte. 

Ondje je predstavljen i portal Digitalna Dalmacija koji omogućuje pregled cjelokupne IT startup scene u Županiji te nudi stručnu podršku početnicima. Projekt Digitalna Dalmacija pokrenut je u sklopu ICT županija i kao nastavak StartIT – osmotjedne IT startup akademije. Naglasak se stavlja na startupove u nastajanju, umrežavanju cjelokupnog lokalnog IT startup poduzetništva i razvoju splitskog IT poduzetničkog sustava.

Glavni je cilj ukazati mladima na potencijal koji kriju u sebi i na taj način doprinijeti gospodarstvu Splitsko-dalmatinske županije, ali i cijele Hrvatske. Mladi će se putem portala moći umrežiti, dobiti mentorstvo uz pomoć raznih stručnjaka, pravne savjete, marketinšku poduku, odnosno svu pomoć koja im je potrebna kako bi od nule došli do konačnog proizvoda.  

Na događaju je predstavljeno nekoliko uspješnih uspješnih startupova. Prvi je e-bicikl Guide-B iz Runovića, a njegov inovator je Mario Ljubičić koji ima tek 23 godine. Bicikl služi kao turistički vodič, vozaču kreira rute, daje savjete što posjetiti, donosi gastronomsku ponudu imotskog kraja i mnoge druge stvari, a prednost je i to što je na više jezika.

– Sve je počelo pokušajem razvijanja svog vlastitog električnog automobila u dvorištu svoje kuće u Imotskom 2017. godine, gotovo bez alata, a završilo električnim biciklom koji je ujedno i turistički vodič. Prošle godine smo razvili naš treći, najnoviji finalni model Guide-B bicikla koji se savršeno uklapa u sve terene svojim izgledom, performansama i udobnošću. Imamo nekoliko modela tog bicikla, a cijena se kreće od 2400 do 3000 eura. Sve se radi u Runovićima i našem razvojnom centru u Imotskom, kao i u obradnom centru u Posušju (BiH). U našu proizvodnju investirala je jedna švicarska i jedna talijanska tvrtka. Bicikl postiže brzinu od 25 km/h što je zakonsko ograničenje i može se voziti od 60 do 160 km što zavisi od terena, ima svestranu aplikaciju o rutama, lokacijama i domaćoj autohtonoj ponudi Imotskog na nekoliko jezika. – rekao je Ljubičić, dubrovački student, kako stoji u priopćenju.

Potencijal mladog poduzetnika prepoznala je i županija koja mu je dodijelila najveći iznos od svih projekata, čak 250 tisuća kuna

Drugi je predstavljeni projekt DotYourSpot inovatora Zlatka Kovačića koji je također povezan s turizmom. Naime, on razvija digitalna rješenja za ugostiteljstvo, ali stavlja naglasak na situaciju u kojoj su se našli ugostitelji zbog pandemije. 

– Bavimo se s QR cjenicima koje koristi preko 70 ugostiteljskih objekata. Kod rezervacija razvili smo opciju emergency da u slučaju nevremena aplikacija raspoređuje stolove unutar objekta, a neke rezervacije otkazuje. Mobilna aplikacija omogućuje pregled svih restorana, noćnih klubova i događanja za kupnju karata u Hrvatskoj. Tu uslugu trudimo se proširiti na cijelu Europu. Dodao je kako je cijela ova uspješna priča započela u stanu njegovih bake i djeda, potom je stigao poticaj ICT županije i danas imaju poslovni prostor.

Osim spomenutih, projekte su predstavili i Petar Starčević iz startupa Clastr koji je osmislio aplikaciju namijenjenu gamerima koji nemaju dovoljno dobar hardware pa ih oni spajaju na server koji će im pružiti mogućnost igranja uz bolji hardware.

Projekt tvrtke grabAhome predstavio je Mario Mrkša, a riječ je o online platformi za rezervaciju smještaja u Hrvatskoj za smještaj duži od 30 dana zbog studija ili posla.

– Problem sadašnjih agencija i online platformi je što su cijene takvog najma visoke, a iznajmljivači needucirani. Naša platforma je tu rješenje, sve je online, a najmodavcima nudimo da provjeravamo smještaj putem naših agenata ili kroz profesionalne fotografije ili videoture. Nudimo i online potpisivanje ugovora preko platforme, garanciju da je smještaj onakav kakav je oglašen. – rekao je Mrkša i dodao da su njihovi najperspektivniji klijenti studenti i digitalni nomadi koji rade online od bilo kuda u svijetu.

Predstavljena je i platforma interaktivnog gamificiranog sadržaja u proširenoj stvarnosti Equinox Visiona:

– Radi se o stavljanju virtualnih 3D sadržaja na fizičke lokacije, u poslovne svrhe. Za početak smo se orijentirali na hotele, turističke agencije i kreativne marketinške agencije iako se može primijeniti na razne druge industrije. Stvar kod nas funkcionira tako da oni koji su zainteresirani na platformu stavljaju sadržaje, a mi radimo tehničke detalje. Platforma je globalna i ideja je da svatko tko ima ideje i mogućnosti može kreirati sadržaj proširene stvarnosti bez da se bavi tehničkim detaljima koje rješavamo mi. To mogu biti i razni shopovi. – rekao je Ivan Voras, stoji u priopćenju.

FOTO: PIXABAY