LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Seksualno uznemiravanje

Na ADU-u 26 prijava, a studentice VEF-a doživjele čak i skidanje grudnjaka i diranje

Gosti emisije „U mreži prvog“ jutros su govorili o zlostavljanju na zagrebačkim fakultetima i hororu koji su studentice doživjele te o preprekama u proceduri kaznenog progona.

Gosti emisije „U mreži prvog“ jutros su govorili o zlostavljanju na zagrebačkim fakultetima i hororu koji su studentice doživjele te o preprekama u proceduri kaznenog progona.

U današnjoj emisiji Hrvatskog radija U mreži prvog o zlostavljanju na fakultetima govorili su docentica s Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu Jasna Žmak, odvjetnica Višnja Drenški Lasan, psihologinja iz Ženske sobe Marijana Senjak i profesor s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu Tomislav Gomerčić.
Vezano: 
Profesor Gomerčić prijavio je svog kolegu zbog zlostavljanja studentica nakon što je čuo za njihove slučajeve, a u jutrašnjoj je emisiji naveo da ima puno konkretnih dokaza – diranje, skidanje grudnjaka i sličnih stvari. Dodao je kako je dotični nekim djevojkama namjerno odbijao dati potpis kako bi morale više puta dolaziti kod njega. 

Docentica Žmak s ADU-a rekla je da su do tog trenutka zaprimili 26 prijava te da su kontaktirali ured pravobraniteljice i da će provoditi interne disciplinske postupke za optužene profesore koji su još uvijek djelatnici te obrazovne institucije.

Odvjetnica Drenški Lasan napomenula je da anonimnost prijava može predstavljati veliku prepreku za kazneni progon osumnjičenih osoba jer žrtve moraju dati svoj pristanak da bi se postupak pokrenuo:
– Rok je tri mjeseca za davanje takvog pristanka za progon, i to od trenutka kada je djelo počinjeno u odnosu na trenutak saznanja tko je ta osoba počinitelja. – rekla je Drenški Lasan koja je dodala da za kazneno djelo slijedi kazna od dvije godine. 
Psihologinja Senjak komentirala je da je problem što žrtve osjećaju sram i krivnju jer se nasilje odvija u tajnosti: 
– Drugo, kao i većina društava, mi smo i dalje patrijarhalno društvo gdje se žena smatra vlasništvom muškarca i gdje on polaže pravo na nju, i gdje se obrasci koji su naučeni u nekim ranijim desetljećima također zadržavaju i na neki način, u nekim konzervativnim trendovima, i ponavljaju u suvremenom društvu. – rekla je Senjak.
Sada je, pak, najvažnije raditi na tome da se ovakve situacije ne događaju u budućnosti i da se trenutne situacije ne rješavaju ishitreno, zaključili su gosti.
FOTO: PIXABAY