LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Tjedan dana bez dekana

MZO potvrdio: Filozofski fakultet nema (obnašatelja dužnosti) dekana

Tko će biti novi dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu još uvijek nije poznato, no sada je i, navode članovi Fakultetskog vijeća, Ministarstvo znanosti i obrazovanja potvrdilo da on uistinu nema svojeg čelnika.

Tko će biti novi dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu još uvijek nije poznato, no sada je i, navode članovi Fakultetskog vijeća, Ministarstvo znanosti i obrazovanja potvrdilo da on uistinu nema svojeg čelnika.

Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, kao što smo već ranije pisali, od 29. siječnja službeno nema dekana ni obnašatelja dužnosti dekana. S obzirom na to da se nakon toga fakultetske i sveučilišne pravne službe nisu oglasile, zabrinuti članovi Fakultetskog vijeća za tumačenje su se obratili nadležnoj službi Ministarstva znanosti i obrazovanja. 
Vezano: Vrhunac krize na FFZG-u? Od danas službeno više nema dekana!
Iz Uprave za visoko obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja 4. veljače 2021. stiglo je opširno pravno tumačenje zaključeno nedvosmislenim odgovorom, navode članovi Vijeća:
– Odredbama članka 23. Statuta Filozofskog fakulteta propisano da je dekan, za svoj rad, odgovoran Fakultetskom vijeću i rektoru Sveučilišta, kojima jednom godišnje podnosi izvješće o radu i poslovanju Fakulteta, uključujući izvješće o prijedlogu proračuna Fakulteta i njegovu izvršenju. Nadalje, odredbama članka 26. Statuta Filozofskog fakulteta propisano je da mandat dekanu prestaje: 1. smrću, 2. stavkom 3. ako mu nije prihvaćen godišnji izvještaj o radu i poslovanju Fakulteta u skladu s ovim Statutom. Podsjećamo da je odredbama članka 21. stavak 1. Statuta Filozofskog fakulteta, čelnik i voditelj Fakulteta, ima prava i obveza ravnatelja ustanove. Kako obnašatelj dužnosti dekana ima sva prava i obveze izabranog dekana odnosno imenovanog ravnatelja ustanove te se i  na obnašatelja dužnosti dekana primjenjuju se odredbe članka 26. točka 3. Statuta Filozofskog fakulteta. Prema spomenutim odredbama, i obnašatelju dužnosti dekana prestaje mandat ako mu nije prihvaćen godišnji izvještaj o radu i poslovanju, a koji se podnosi prema odredbama Statuta Filozofskog fakulteta. Slijedom navedenog ako Fakultetsko vijeće Filozofskog fakulteta nije prihvatilo godišnji izvještaj o radu i poslovanju Filozofskog fakulteta obnašatelju dužnosti dekana prestao je mandat.
S obzirom na to da FFZG sada već tjedna dana nema svojega upravitelja, članovi Vijeća zahtijevaju od rektora Borasa da Filozofskom ovaj put omogući izbor obnašatelja dužnosti dekana iz vlastitih redova, kako bi što žurnije proveo potrebne postupke i omogućio da nakon dugotrajne krize napokon izaberemo i vlastitog dekana.

Do cijele drame došlo je kada rektor Damir Boras odbio kandidature dvaju kandidata za dekana – profesorice Renate Geld i profesora Nevena Jovanovića. Naime, nakon toga sazvana je konferencija za medije ispred zgrade Fakulteta u isto vrijeme kada se održavala sjednica Vijeća, koja se prvotno trebala održati u 10 sati.
FOTO: WIKIPEDIA