LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
SJEDNICA SABORSKOG ODBORA ZA OBRAZOVANJE

Ministar Fuchs komentirao kampus Borongaj i činjenicu da postoji 2000 studija

Održana je 15. sjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu na kojoj se raspravljalo o aktualnom stanju na Sveučilištu u Zagrebu.

Održana je 15. sjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu na kojoj se raspravljalo o aktualnom stanju na Sveučilištu u Zagrebu.

U utorak je održana 15. sjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu na temu aktualnog stanja na Sveučilištu u Zagrebu. Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, koji je bio jedan od pozvanih uvodničara, komentirao je kako stanje na Sveučilištu, kao niti u visokom obrazovanju, nije briljantno, piše Jutarnji list.
– Ministarstvo ne ulazi u unutarnje odnose fakulteta, niti Sveučilišta, no reagirat ćemo kada vidimo da su određene zakonske odredbe prekršene. To smo činili i dosad. Vjerujem da ćemo za neko vrijeme dobiti i poslovnik o radu Sveučilišta, jer sada to funkcionira kako tko hoće.

Na kraju, za sve odluke odgovoran je Senat. On ih je blagoslovio, tamo sjede ljudi koji su dizali ruke ili nisu dizali, i tako su legalizirali stvari. Određen broj ljudi, koji po zakonu ne bi smjeli biti zaposlenici Sveučilišta, isključili smo iz Centralnog obračuna plaća, zaustavili smo tako plaće, štiteći državni proračun. Pritom nismo nijednom rečenicom rekli da ako Sveučilište misli da je u pravu, a vidjet će se je li ili nije, može nastaviti s isplatom plaća ljudima koji po zakonu ne mogu dobivati plaće. A u pravnim okolnostima će se utvrditi jesu li imali pravo, jesu li napravili štetu i tko je odgovoran. – rekao je Fuchs.
Pitao se treba li Hrvatskoj 2000 studijskih programa, od kojih neke upisuje dva do pet studenata: 

– To je neodrživo, tim više što broj studenata pada. Treba se pitati kako da sustav preživi, kako ponuditi vrhunsko obrazovanje i kako privući strane studente. To su duboka pitanja o kojima zaista prosudbu treba ponuditi autonomno Sveučilište. Strašno je kad uzmete u obzir činjenicu da imate 2000 studijskih programa, a moglo bi se desiti da ove godine završimo s 15 000 slobodnih mjesta na visokoškolskim institucijama. Pa netko nešto treba napraviti, a tko će – ne mogu ja s četiri suradnika u kabinetu. To trebaju napraviti sveučilišta, senati, jake akademske institucije se trebaju baviti unapređenjem kvalitete. 

Saborska zastupnica Puljak osvrnula se na riječi ministra Fuchsa da Ministarstvo znanosti i obrazovanja može zatražiti da se provede upravni nadzor, ali da ne postoje nikakve sankcije za moguće propuste te da je sveučilišni Senat onaj koji je odgovoran za sve odluke. Fuchs je spomenuo kako ovdje nije riječ o sveobuhvatnom nadzoru. Zastupnica Glasovac ga je upitala je li, i ako nije, zašto pokrenuo upravni nadzor nad zakonitošću rada Sveučilišta, a on je objasnio kako nadzor ne funkcionira i dao primjer iz 2017. godine o očitovanju Sveučilišta za bivšeg dekana Filozofskog fakulteta Vlatka Previšića.
– Gledajte, može se provesti upravni nadzor, no on neće završiti jednim nalazom poput inspekcijskog akta. Ne postoje rokovi za dostavu dokumenata i vi više-manje upravni nadzor ne možete završiti. – odgovorio je Fuchs.
Glasovac je nakon toga postavila pitanje čemu služi Ministarstvo ako ništa ne može.

U raspravu je došlo i pitanje razvoja u kojem je moguće iskoristiti novac iz EU fondova. Saborska zastupnica Vesna Bedeković izjavila je da Borongaj smeta i boli, misleći na nedovršen projekt kampusa na Borongaju. Smatra da treba povesti računa i staviti dodatnu pozornost na održivost studijskih programa kojih je na Sveučilištu u Zagrebu više od dvije tisuće, da treba staviti naglasak na brigu za studente i njihovu budućnost jer svake godine imamo sve manje i manje studenata.

Ministar se nada da će Sveučilište donijeti strateške dokumente razvoja, pogotovo kada je Vlada uspjela osigurati ogromna sredstva:

– Mi govorimo o 1,9 milijardi kuna koje mogu biti ukucane u restrukturiranje i cjelovitu obnovu zgrada zagrebačkog Sveučilišta. Naravno da boli i smeta na neki način da se ništa nije dogodilo s razvojem kampusa na Borongaju. Koliko vidim, zadnji zahtjev je da se nabavi traktor za košnju trave. To nikako nije dobro, trebalo je stvari organizirati na način da se napravi moderni kampus, spočitnuo je ministar, uz zaključak kako problemi s kojima je opterećeno Sveučilište, kao i sva prepucavanja oko toga, sigurno ne doprinose razvoju, već zaustavljanju stvari na mjestu.

Na samom početku sjednice, saborski je zastupnik Zlatko Hasanbegović problematizirao smisao održavanja sjednice. Naime, rekao je kako ne zna o kakvom je aktualnom stanju na Sveučilištu u Zagrebu riječ, no članice Odbora Sabina Glasovac i Marijana Puljak su ga podsjetile na jednoglasan zaključak Odbora o održavanju tematske sjednice o stanju na zagrebačkom Sveučilištu. Kasnije je utvrdio da je rasprava besmislena i da je jedino rješenje jedino korjenita zakonska reforma koja bi onemogućila stanje kakvo imamo danas.

Jedan od zaključaka tematske sjednice saborskog odbora bila je preporuka Saborskog odbora Ministarstvu znanosti i obrazovanja da izmjenama zakona omogući cjelovito rješenje situacije na visokim učilištima.

Zaključeno je i da će mjerodavni odbor i dalje aktivno nastaviti pratiti situaciju u visokom obrazovanju u Hrvatskoj. Pozvan je Savjet Sveučilišta u Zagrebu da, kao tijelo za nadzor , donese akte kojima će se urediti postupak u slučajevima uznemiravanja, spolnog uznemiravanja i mobbinga te postupke počasnih zvanja na zagrebačkom Sveučilištu.

Treći zaključak tiče se preporuke Odbora Ministarstvu da izmjenama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju uredi područje nadzora nad zakonitošću visokih učilišta i znanstvenih institucija. Dopunjen je prijedlogom da se upravni odbor provede i nad zakonitošću pokretanja i provedbe izbora dekana Fakulteta hrvatskih studija.

Bilo je riječi i o autonomiji Sveučilišta. Milena Žic Fuchs, zamjenica predsjednika Savjeta zagrebačkoga Sveučilišta, upozorila je da tijekom šest godina sadašnje uprave nije održana nijedna sjednica tematska Savjeta o strateškim razmišljanjima i dokumentima važnim za Sveučilište koju treba pokrenuti njegova uprava.

Rektor Damir Boras i predsjednik Savjeta Sveučilišta Luka Burilović nisu se odazvali pozivu na sjednicu. Damir Bakić pozvao je Burilovića da podnese neopozivu ostavku, a s njim se složio i Joško Klisović, član sveučilišnog Savjeta. Saborska zastupnica Sabina Glasovac rekla je kako je Boras simptom, a ne uzrok stanja na sveučilištu.
Vezano: Zastupnica Puljak očekuje ostavku od Burilovića i Borasa jer se nisu odazvali pozivu Sabora
Bakić je pozvao ministra da zaustavi kršenje zakona na Sveučilištu u Zagrebu, nakon što je upozorio na nagli porast zaposlenih osoba u rektoratu nakon dolaska Borasa na čelo. Vesnica Garašić, čanica Senata i predsjednica Velikoga vijeća Nezavisnoga sindikata visokog obrazovanja rekla je kako stanje na nije dobro, da Borasova uprava ne radi dobro te da je Senat postao Borasov sluga.
FOTO: STUDENTSKI.HR