LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Za lakši i ugodniji početak akademske godine

Mali vodič kroz birokraciju za brucoše

Sastavili smo ovaj kratki vodič kako bismo vam olakšali snalaženje u birokraciji na početku vašega studentskog života.

Sastavili smo ovaj kratki vodič kako bismo vam olakšali snalaženje u birokraciji na početku vašega studentskog života.

Upisali ste fakultet, dobili svoj indeks i krenuli u brucošku avanturu. No, s promjenom vašeg obrazovnog statusa dolazi i neizbježna birokracija. Mnogo je novina o kojima morate voditi računa, pa nije čudno da je za mnoge to izvor velikog stresa. Kako bismo vam barem malo olakšali borbu s birokratskim vjetrenjačama, donosimo vam ovaj kratki popis svega što morate obaviti na početku akademske godine

1. Prijava kolegija

Prvo što morate napraviti na početku akademske godine jest prijaviti kolegije koje ćete tijekom godine pohađati. To možete učiniti na studomatima postavljenima na fakultetima ili na mrežnim stranicama ISVU-a, a sam postupak nije kompliciran. ISVU sustavu pristupate svojim AAI@EduHr identitetom i lozinkom koje ste trebali dobiti prilikom upisa na fakultet. Ako ih niste dobili ili ste papir na kojem su pisali negdje zametnuli, možete ih zatražiti u informatičkoj službi svoga fakulteta. Ako ne znate gdje se ona nalazi, raspitajte se u svojoj referadi.

Prilikom prve prijave u sustav morat ćete unijeti obvezne osobne podatke prije pristupa odabiru kolegija. Prilikom odabira kolegija pripazite na ECTS bodovne kvote koje su navedene u sučelju Studomata. Nakon odabira željenih obveznih i izbornih kolegija, provjerite još jednom svoj izbor i potvrdite ga. Upisane kolegije moguće je i naknadno provjeriti kako biste bili sigurni da je sve u skladu s vašim obvezama i željama.

2. Izrada karte za gradski prijevoz

Velika većina studenata ovisi o javnom gradskom prijevozu, a gradski prijevoznici nude i posebne studentske karte. Tako zagrebački ZET nudi mjesečni i godišnji studentski pokaz. Za njegovo je izdavanje potrebno ispuniti obrazac koji je dostupan na njihovim mrežnim stranicama, a koji zatim morate potvrditi u referadi na svom fakultetu. Potrebna je i jedna fotografija veličine 3x3,5 cm. Ispunjen i ovjeren zahtjev potrebno je zatim predati na jednom od ZET-ovih prodajnih mjesta.

Riječki Autotrolej isto tako nudi mjesečne studentske karte, s time da je potrebno imati prijavljeno prebivalište ili boravište na području  gradova i općina na kojem KD Autotrolej d.o.o. Rijeka obavlja uslugu prijevoza. Kartu je moguće kupiti na svim prodajnim mjestima Autotroleja ili online. Potrebno je napomenuti kako je prvu kupnju pokazne karte potrebno obaviti osobno na prodajnom mjestu, dok je sve kasnije kupnje moguće obaviti internetski.

Splitski gradski prijevoznik nudi mjesečne pokazne karte za studente. Za njezino vam je izdavanje potrebna potvrda o statusu redovnoga studenta ovjerena u referadi, vaša osobna iskaznica te jedna fotografija veličine 3x3,5 cm.

Osiječki gradski prijevoznik također nudi mjesečne studentske karte, a za njezino je izdavanje potrebno ispuniti obrazac koji je dostupan na njihovim mrežnim stranicama, te ga ovjeriti u referadi. Ispunjen i ovjeren obrazac, zajedno s jednom fotografijom veličine 3x3,5 cm, potrebno je predati na jednom od prodajnih mjesta prijevoznika.

3. Zdravstveno osiguranje

Upisom na fakultet promijenio se i status vašega zdravstvenog osiguranja. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) 2014. je godine sklopio sporazum s eMaticom i Ministarstvom znanosti obrazovanja i sporta prema kojemu bi se upisom na fakultet automatski trebala ažurirati i vaša kategorija osiguranja. Svoj trenutni status možete provjeriti na mrežnim stranicama HZZO-a, a ako utvrdite da on nije ispravno reguliran, možete se javiti najbližoj ispostavi HZZO-a s potvrdom o redovnom školovanju ovjerenom na fakultetu.

4. Tekući i žiro račun

Budući da započinjete novu fazu vašeg života, preporučljivo bi bilo da otvorite svoj vlastiti tekući i žiro račun. Bit će vam potrebni ako primate neku stipendiju, želite raditi preko Student servisa ili jednostavno želite olakšati roditeljima dostavljanje mjesečnog džeparca. Većina poslovnih banaka na području Republike Hrvatske nudi studentske tekuće i žiro račune za čije su vam otvaranje potrebni vlastiti indeks i osobna iskaznica.

Prije nego što odlučite u kojoj banci ćete otvoriti račun, dobro se informirajte o naknadama koje će vam banka zaračunavati. Neke banke nude studentske račune bez ikakvih naknada za otvaranje ili vođenje računa, dok se kod nekih takve naknade naplaćuju. Kad odlučite u kojoj banci želite otvoriti račune, dovoljno je otići u najbližu poslovnicu te banke s indeksom i osobnom iskaznicom. Nakon što vam službenik ili službenica otvori račune, poštom ćete dobiti svoju karticu i PIN broj. Pomoću kartice možete podizati novac s računa na bilo kojem bankomatu u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu. Treba upozoriti na to da bi bilo dobro da uvijek koristite bankomate svoje banke, jer se za svako korištenje bankomata koji je izvan poslovne mreže zaračunava posebna naknada. I zapamtite, ne nosite papir s PIN brojem uz bankovne kartice, a ako kartice izgubite ili vam budu ukradene, odmah kontaktirajte banku kako bi kartice bile deaktivirane.

5. Potraga za poslom i učlanjenje u Student servis

Na području svih sveučilišta u Republici Hrvatskoj djeluju i studentski servisi koji reguliraju i posreduju pri studentskom zapošljavanju. Prije učlanjenja potrebno je imati riješen status obveznog zdravstvenog osiguranja. Za samo vam je učlanjenje potrebna potvrda o upisu ovjerena na fakultetu, osobna iskaznica, kartica osobnog žiro računa ili ugovor o žiro računu s bankom na uvid, te iksica ili indeks na uvid.

Studentski servisi u Rijeci i Splitu za učlanjenje traže još i dvije fotografije manjeg formata (3x3,5 cm). Za učlanjenje u Student servis Rijeka potrebno je ispuniti i upitnik koji je dostupan na njihovim stranicama.

U prostorima svih studentskih servisa, kao i na njihovim mrežnim stranicama, možete razgledati ponudu studentskih poslova. Proučite i ponudu studentskih poslova u našoj bazi. Kada posao dobijete, dolazite u Student servis gdje dobivate tipizirani ugovor o radu redovnog studenta. Taj ugovor poslodavac ispunjava i potpisuje, zatim ga potpisujete i vi te ga poslodavac, ili vi osobno, dostavlja natrag Student servisu.

Također, imajte u vidu da na početku nove akademske godine izlaze natječaji za stipendije pa pratite službene stranice svojega grada, općine ili županije te Stipendije.info kako biste prikupili svu potrebnu dokumentaciju navedenu u natječaju i pravovremeno se prijavili. 

FOTO: VIKTORIA UJČIĆ/STUDENTSKI.HR