LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studenti podstanari

KVOTE NEPOPUNJENE U Zagrebu ostalo 419 potpora za smještaj kod privatnog stanodavca

Iako je za područje grada Zagreba i Zagrebačku županiju predviđena podjela najvećeg broja potpora, na Natječaj se prijavilo manje studenata nego što se dijelilo subvencija.

Iako je za područje grada Zagreba i Zagrebačku županiju predviđena podjela najvećeg broja potpora, na Natječaj se prijavilo manje studenata nego što se dijelilo subvencija.

Studentima svaki euro pomaže u lakšem preživljavanju mjeseca, stoga je bilo očekivano da će se na Natječaj za utvrđivanje prava na potporu za smještaj studenata kod privatnih stanodavaca prijaviti velik broj studenata.
 

Više subvencija nego prijavljenih studenata


Međutim, to nije bio slučaj za područje Grada Zagreba i Zagrebačke županije za akademsku godinu 2023./2024. Studenti su prijave mogli poslati od 23. listopada do 13. studenoga 2023., a čak njih 1275 moglo je dobiti subvenciju. No, od zagrebačkog Studentskog centra saznajemo da se Natječaj prijavilo samo 1009 studenata i studentica, od kojih je 856 ostvarilo pravo na potporu za smještaj.
 


VEZANO: Studenti, možete odahnuti: rastu subvencije za privatni smještaj



Ipak, u tijeku je rok za pisanje prigovora, pa iz SC-a očekuju da će još netko od 153 studenata koji nisu ostvarili potporu, istu ipak dobiti.
 

Studentski centar je pokušao doći do studenata


Iz SC-a napominju da se ovakav Natječaj posljednji put provodio akademske godine 2015./2016 te da su studente obavijestili o prijavama putem društvenih mreža, medija, te su čak slali e-mailove osobama koje nisu ostvarile pravo na subvencionirani smještaj, a sudjelovale su u natječaju.

 

„Obzirom na navedeno te da više od 3.000 studenata nije ostvarilo pravo na subvencionirani smještaj u studentskim domovima, bilo je za očekivati da će se popuniti kvota za subvencioniranje studenata podstanara.“ – istaknuli su iz Centra.

 

VEZANO: Poznati rezultati Natječaja za subvencionirani studentski smještaj u Zagrebu


 

Napomenuli su da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo Odluku o iznosu subvencija i kvoti za subvencionirano stanovanje u akademskoj godini 2023./2024.

Osvrnuli su se i na prošlogodišnju suradnju s Državnim uredom za demografiju i mlade, u kojoj su proveli Javni poziv za dodjelu jednokratnih sredstava, ali zbog manjeg broja prijavljenih nisu podijelili sva dostupna sredstva.

VEZANO: Odobrene su dodatne subvencije privatnog smještaja u Splitu: studenti će sada mjesečno dobivati potpore od 100 eura!



Jesu li studenti lijeni prikupiti dokumentaciju ili nisu mislili da bi mogli dobiti potporu za stanovanje kod privatnog stanodavca? No, uvijek postoji i mogućnost da im potpora nije bila potrebna.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA