LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Podebljajte svoj budžet

Korak po korak do studentske stipendije, donosimo vodič kroz vrste stipendija i prijave

Kada se pitate kako je moguće podebljati svoj studentski budžet, na prvu pomisao sigurno vam padaju stipendije. Donosimo sve bitne informacije o studentskim stipendijama na jednom mjestu!

Kada se pitate kako je moguće podebljati svoj studentski budžet, na prvu pomisao sigurno vam padaju stipendije. Donosimo sve bitne informacije o studentskim stipendijama na jednom mjestu!

Stipendije su jedan od ključnih načina financiranja obrazovanja u Hrvatskoj, a omogućuju učenicima i studentima da lakše prebrode financijske izazove tijekom školovanja. Postoji široka paleta stipendija dostupnih u Hrvatskoj, od državnih i lokalnih stipendija do onih koje nude privatne tvrtke, zaklade i međunarodne organizacije. Ovaj će vam članak pružiti pregled najvažnijih stipendija i savjete kako ih dobiti.
 

Vrste stipendija u Hrvatskoj


Za početak, započnimo s nabrajanjem vrsta stipendija na području Hrvatske.
 

1. Državne stipendije


Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske dodjeljuje nekoliko vrsta stipendija, uključujući:

- Stipendije za izvrsnost: namijenjene su studentima s iznimnim akademskim postignućima.
- Stipendije za deficitarnu struku: ove stipendije podržavaju studente koji se obrazuju u područjima gdje postoji manjak stručnjaka, poput STEM područja (znanost, tehnologija, inženjerstvo, matematika).
- Socijalne stipendije: dodjeljuju se studentima slabijeg imovinskog stanja kako bi im se olakšalo financiranje obrazovanja.
 

2. Lokalne stipendije


Brojne županije, gradovi i općine nude stipendije svojim stanovnicima. Na primjer, Grad Zagreb, Grad Split i druge jedinice lokalne samouprave svake godine objavljuju natječaje za dodjelu stipendija. Te stipendije često uzimaju u obzir akademski uspjeh i socijalni status kandidata.
 

3. Stipendije privatnih tvrtki i zaklada


Privatne tvrtke i zaklade također nude stipendije studentima, često s naglaskom na specifična područja obrazovanja koja su povezana s njihovim poslovanjem. Na primjer, INA, Hrvatska elektroprivreda (HEP) i druge velike tvrtke u Hrvatskoj redovito nude stipendije studentima tehničkih i prirodoslovnih fakulteta.


FOTO: Canva Pro, ilustracija
 

 

4. Međunarodne stipendije


Studenti u Hrvatskoj imaju priliku prijaviti se i za međunarodne stipendije, poput Erasmus+  koji omogućuje razmjenu studenata unutar Europske unije. Također, mnoge strane vlade i međunarodne organizacije nude stipendije za studiranje u inozemstvu, uključujući Fulbright stipendije i DAAD stipendije za studiranje u Njemačkoj.


Raspitali smo se i doznali...
 

Kontaktirali smo Institut za razvoj obrazovanja (IRO) u Zagrebu, koji nam je dao općenite informacije o stipendijama na području Hrvatske.

Hrvatska doktorandica osvojila cijenjenu Fulbrightovu stipendiju za istraživanje u ekološkim znanostima


 

Od javnih izvora financiranja, dostupne su MZOS stipendije koje se dodjeljuju u dvjema kategorijama: za studente u STEM-u i za studente nižeg socio-ekonomskog statusa, Sveučilište u Zagrebu daje stipendije u 5 kategorija (za STEM, sportaše, izvrsnost, podzastupljene i ranjive skupine te umjetničko područje), Grad Zagreb također nudi stipendije u nekoliko kategorija, a ako niste iz Zagreba, možda mjesto iz kojeg dolazite također nudi stipendije za svoje studente, što je jako često slučaj, naglašavaju iz IRO-a.
 

„Postoje naravno i privatne stipendije, ali one uglavnom ovise o području studija. Stipendije o kojima IRO bude obaviješten objavljuju se na stranici stipendije.info pa na stranici možete uvijek potražiti raspisane natječaje. Uglavnom su prijave za stipendije od listopada, kada krene i akademska godina, dok se obrada podataka i rezultata čeka po 3 do 4 tjedna. Na primjer, natječaj za državne stipendije (od ministarstva) se raspisuje u listopadu, rok za prijavu je mjesec dana, a rok za obradu i rezultate još mjesec dana.” – govore nam dalje iz Instituta za razvoj obrazovanja.


Na stranici stipendije.info možete pronaći i upute za uspješan proces prijave za stipendije.


Također, kontaktirali smo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih te ih upitali da nam objasne kakve stipendije oni dodjeljuju i princip prijave za navedene stipendije. Dobili smo detaljan odgovor oko studentskih stipendija za akademsku godinu 2024./2025. na području cijele Republike Hrvatske.
 

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih dodjeljuje dvije vrste stipendija za studente u redovitom statusu koji su upisani na visoka učilišta u Republici Hrvatskoj, i to državne stipendije na temelju socio-ekonomskoga statusa i državne stipendije u STEM područjima znanosti.
 

„Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju na temelju socio-ekonomskoga statusa (NN 114/23) člankom 13. stavkom 3. propisano je da Javni natječaj za dodjelu državne stipendije raspisuje ministar do 15. listopada tekuće godine za akademsku godinu. Prijave će se podnositi isključivo u elektroničkome obliku putem mrežne aplikacije koja će biti dostupna na mrežnoj stranici Ministarstva kao i sve najnovije informacije vezane za Natječaj za akademsku godinu 2024./2025.” – navode iz ministarstva.

 
Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju na temelju socio-ekonomskoga statusa, u kojem možete pročitati način provedbe dodjele i ostalih uvjeta potrebnih za konkuriranje za državnu socio-ekonomsku stipendiju, dostupan je na poveznici.
 

„U skladu s Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava studenata na državnu stipendiju u STEM područjima znanosti, javni poziv raspisuje ministar do 25. listopada za tekuću akademsku godinu. Prijave za postupak dodjele državnih stipendija podnosit će se u mrežnoj aplikaciji koja će biti objavljena u Javnom pozivu kao i sve druge upute važne za prijavu.” – dodaju još iz ministarstva.

 
Slijedom navedenog, za sve detaljnije informacije vezane za Javni natječaj i Javni poziv za dodjelu državnih stipendija za akademsku godinu 2024./2025. iz ministarstva nas upućuju na praćenje mrežne stranice Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih.
 

Ako studirate u Zagrebu, imate pregršt opcija


Ako ste student koji studira na Sveučilištu u Zagrebu, na stranici možete naći upute i objašnjenja za prijavu za stipendije za akademsku godinu 2023./2024., a uskoro će na stranicama biti dostupne upute za stipendiranje za nadolazeću akademsku godinu 2024./2025. Naime, Sveučilište u Zagrebu dodjeljuje stipendije u idućim kategorijama: 

A.  stipendije za izvrsnost 
B.  stipendije studentima koji studiraju nastavničke studijske programe u području matematike, prirodnih znanosti i informatike (STEM) 
C.  stipendije uspješnim studentima sportašima 

Dijele se stipendije za deficitarna zanimanja u Križevcima, evo tko ima pravo na financijsku pomoć


D.  stipendije podzastupljenim i ranjivim skupinama studenata 
E.  stipendije za studente umjetničkog područja 

Detaljnije informacije i upute možete naći na službenoj stranici Sveučilišta.
 

Natječaj Zaklade Ivan Bulić


Bitno je izdvojiti i stipendiju Ivana Bulića pokrenutu 2017. godine, za koju su već postavljeni uvjeti natječaja za stipendije za akademsku godinu 2024./2025. Stipendija Ivan Bulić dijeli se za studente druge i treće godine prijediplomskog studija te za prvu i drugu godinu diplomskog studija. Osim toga, dijele se i priznanja za najbolji završni rad, nagradu za najbolji diplomski rad te godišnja nagrada Ivan Bulić za najbolji doktorski rad.

 

Kako biti spreman za prijavu za stipendiju

 

 

1. Pratite natječaje


Stipendije se obično dodjeljuju preko javnih natječaja, koji su dostupni na službenim web-stranicama ministarstava, gradova, općina i drugih organizacija. Važno je redovito pratiti te natječaje i provjeravati rokove za prijavu.
 

2. Pripremite potrebnu dokumentaciju


Prijava za stipendiju obično zahtijeva prikupljanje različite dokumentacije, a to najčešće uključuje potvrdu o upisu, prijepis ocjena, potvrdu o prihodima i motivacijsko pismo. Potrebno je pažljivo pripremiti sve dokumente i osigurati da su potpuni i točni.
 

3. Naglasite svoje prednosti


U prijavi za stipendiju važno je istaknuti svoje akademske uspjehe, ali i druge kvalitete kao što su volontiranje, sudjelovanje u projektima ili natjecanjima te profesionalni interesi. Motivacijsko pismo je prilika da se prikažete u najboljem svjetlu i objasnite zašto baš vi zaslužujete stipendiju.
 

4. Pazite na rokove


Prijave za stipendije često imaju stroge rokove. Propuštanje roka može značiti da ćete propustiti priliku, stoga je važno sve pripremiti na vrijeme i poslati prijavu što ranije.

 

I za kraj… ne gubite nadu!


Stipendije su važan alat koji studentima u Hrvatskoj omogućuje pristup kvalitetnom obrazovanju bez obzira na financijske okolnosti. Pažljivim praćenjem dostupnih natječaja i pripremu kvalitetne prijave, mnogi učenici i studenti mogu osigurati financijsku potporu koja će im olakšati put prema uspješnoj karijeri.

Izvrsna prilika za studente za steći novo iskustvo: PMF traži pomoć u organizaciji 6. Dana karijera


U ovom članku nabrojane su samo neke od najpoznatijih stipendija na području Republike Hrvatske, no bitno je pretražiti internetske stranice te se raspitati u svojoj lokalnoj zajednici postoje li stipendije na razini županije, grada ili općine. S obzirom na raznolikost stipendija koje su dostupne, preporučljivo je istražiti sve mogućnosti i prijaviti se za sve one za koje ispunjavate uvjete.

IZVOR: MINISTARSTVO ZNANOSTI, OBRAZOVANJA I MLADIH
FOTO: CANVA PRO, MARTIN-DM, ILUSTRACIJA