LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Marin Strmota

Komentar demografa: potpora za studente više je politika za mlade, nego demografsko rješenje

Budući da su troškovi podstanarstva unazad par godina značajno porasli, studentima svaki euro dobro dođe, no ovakva mjera zasigurno nije dugoročno rješenje jer najmovi stanova idu od 400 eura pa naviše.

Budući da su troškovi podstanarstva unazad par godina značajno porasli, studentima svaki euro dobro dođe, no ovakva mjera zasigurno nije dugoročno rješenje jer najmovi stanova idu od 400 eura pa naviše.

Kako bi država barem malo pomogla studentima koji žive u podstanarstvu, Središnji ured za demografiju i mlade u suradnji sa studentskim centrima, pokrenuo je mjeru jednokratnog subvencioniranja troškova stanovanja za sve redovite studente koji su ostvarili pravo na dom, ali ga nisu dobili zbog potkapacitiranosti istih.


Subvencija iznosi 250 eura, a studentima će na račune spomenuti iznos isplatiti nadležni studentski centar. Osim s onim u Zagrebu, Središnji je ured potpisao ugovor sa Studentskim centrima u Rijeci, Puli, Varaždinu i u Splitu. 

Budući da su troškovi podstanarstva unazad par godina značajno porasli, studentima svaki euro dobro dođe, no ovakva mjera zasigurno nije dugoročno rješenje jer najmovi stanova idu od 400 eura pa naviše. S time se slaže i Marin Strmota, profesor na Katedri za demografiju Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Strmota ističe da je mjera jednokratne subvencije više politika za mlade, nego demografska. 

Često se demografska politika smatra nekim rasipanjem novca, pogotovo ako tome pristupate kruto ekonomski. Međutim, investiranje u demografsku politiku i demografski razvoj je dugoročna investicija. Ulaže se u ljude, tržišta rada prije svega, pa u radnu snagu koja nam uvijek treba. Prema tome to nije politika milosrđa, kazao je i dodao da bi demografska politika trebala biti dugoročna strateška politika. – rekao je Strmota za HRT.

 

Problemi s APN-om


Osim studenata, probleme s pronalaskom prostora za život imaju i mlade obitelj. One koje se odluče kupiti nekretninu, mogu konkurirati za APN, no kako ističe Strmota, sve veći problem postaje kreditna sposobnost.

APN je za one koji su kreditno sposobni. Kreditni uvjeti sve su zahtjevniji – visoke su kamatne stope, povećana je cijena nekretnina. Ljudima s prosječnom hrvatskom plaćom, mladim obiteljima, kaže, gotovo je utopija izdvajati mjesečno za stan od 50 kvadrata sredstva u protuvrijednosti od oko 5, 6 ili 7 tisuća kuna. Temeljni je problem koliko su ljudi kreditno sposobni. – objašnjava Strmota za HRT.

FOTO: UNSPLASH