LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Škole stranih jezika

Koliko jezika govoriš, toliko ljudi vrijediš

Ulaskom u Europsku uniju proširilo se potencijalno tržište rada, stoga budući zaposlenici – sadašnji studenti – moraju poraditi na svojim sposobnostima kako bi mogli parirati ostatku Europe.

Ulaskom u Europsku uniju proširilo se potencijalno tržište rada, stoga budući zaposlenici – sadašnji studenti – moraju poraditi na svojim sposobnostima kako bi mogli parirati ostatku Europe.

S početkom nove školske i akademske godine počeli su i upisi u na razne tečajeve pa tako i one stranih jezika. Hrvatska je od ove godine ponosna članica Europske unije, pa je sada pravo vrijeme da unaprijedite znanje onih stranih jezika koje već znate ili pak naučite neki sasvim novi jezik.

Poznavanje jednog stranog jezika više nije dovoljno kako bi impresioniralo buduće poslodavce, posebice ako je taj jezik engleski. Na hrvatskom poslovnom tržištu sve je veća potražnja za drugim stranim jezicima, prije svega njemačkim i francuskim koji su, osim engleskog, službeni jezici Europske unije. Kako biste povećali svoje šanse za dobivanje posla u nekoj od ostalih članica Unije, ili čak samom Europskom parlamentu, svoj životopis morat ćete ukrasiti s minimalno dva strana jezika kojima vladate bez problema.

Jedan od načina da to ostvarite svakako su škole stranih jezika koje su sve brojnije u svakom hrvatskom gradu, a osim standardnih jezika (engleski, njemački, talijanski, francuski, španjolski, portugalski i ruski), nude i jezike čija potražnja raste iz dana u dan, poput kineskog, švedskog, turskog, poljskog, pa čak i hebrejskog. Osim mnoštva jezika, ove ustanove većinom nude i različite načine predavanja (pojedinačno ili u grupama), različite intenzitete (standardno, poslovno ili pak brzinsko), te različite termine (preko tjedna ili isključivo vikendom). Također, neke od njih nude i online testove kako biste utvrdili na kojem ste stupnju znanja odabranog stranog jezika.

Što se cijena tiče, za 70 sati predavanja, kroz 4 do 5 mjeseci, u najčešćem formatu od dva predavanja tjedno po 2 školska sata, u Zagrebu ćete platiti oko 2000 kuna, a u Osijeku oko 1500. U Splitu i Rijeci cijene tečajeva stranih jezika manje su uniformirane, pa se kreću od oko 1500 pa sve do vrtoglavih 3000 kuna po semestru.

Ipak, ukoliko vam nikako ne odgovara odlaziti do škole stranih jezika nekoliko puta tjedno, niste u mogućnosti ili vam se jednostavno ne da – postoji rješenje i za vas. U Zagrebu je otvoren Polyglotte Institute – prva škola stranih jezika u Hrvatskoj koja, osim klasičnih tečajeva, nudi usluge učenja jezika online, za što će vam trebati samo brza internetska veza i računalo s web kamerom.

FOTO: ERIC ANDRESEN/FLICKR