LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Digitalno carstvo

Knjiga, kamera, akcija! Keti Bačurin o balansiranju digitalnog svijeta i studentskog života

„Trudim se balansirati i jedno i drugo, no povremeno jedno od toga mora malo ispaštati.” - mlada hrvatska influencerica Katarina (Keti) Bačurin podijelila je svoja iskustva i savjete o balansiranju fakultetskih obveza i stvaranja popularnog online-sadržaja.

„Trudim se balansirati i jedno i drugo, no povremeno jedno od toga mora malo ispaštati.” - mlada hrvatska influencerica Katarina (Keti) Bačurin podijelila je svoja iskustva i savjete o balansiranju fakultetskih obveza i stvaranja popularnog online-sadržaja.

Svijet društvenih mreža danas nije samo mjesto za dijeljenje selfija i smiješnih videa, već i pozornica na kojoj mladi talenti grade svoja digitalna carstva. Jedna je od tih prepoznatljivih lica Katarina Bačurin, poznatija pod pseudonimom Keti Bačurin, mlada Hrvatica koja, osim što se bori sa studentskim obvezama na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, istovremeno osvaja srca gotovo 400 000 pratitelja na TikToku i Instagramu.

Dok balansira učenje pedagogije i bibliotekarstva uz snimanje smiješnih sketcheva, Katarina se bavi mnogočime: kreira, glumi, promovira, montira, osmišljava... a sve to pomoću mobitela, malo mašte i puno truda. Njezino je putovanje k influencerskom svijetu krenulo još 2020. godine kada je pritiskom na „Objavi" na TikToku prenijela svoj prvi javni video.

Već godinu dana kasnije pronašla je svoj osobni stil koji karakteriziraju humoristični sketchevi s prepoznatljivim likovima, ali i videa putovanja te poneki fashion i make-up sadržaj. Već nakon godinu dana marljivoga rada Katarina je počela zarađivati od društvenih mreža putem plaćenih sponzorstva, a sama je priča iza nastanka TikTok profila podosta zapetljana.
 

 
FOTO: Marija Tadić, Privatni arhiv
 
 

Kad sam kupila novi mobitel, odmah sam instalirala TikTok i snimila svoj prvi video

 

,,Oduvijek sam htjela otvoriti YouTube kanal i krenuti snimati, no nisam se usudila i nisam imala potrebnu opremu za snimanje. Kad se pojavio TikTok, shvatila sam da je tamo puno opuštenija atmosfera i htjela sam instalirati aplikaciju na mobitel i napraviti si profil. Međutim, kako nisam imala memorije na mobitelu, nisam uspjela skinuti TikTok nego smo prijateljica i ja preko njezinog mobitela snimale neke videe samo za naše oči. I onda mi je ubrzo nakon toga, samo odjednom, prestao raditi mobitel. Nije pokazivao nikakve znakove kvarenja prije toga, samo je „crknuo“ i nije se dao popraviti. Kad sam kupila novi mobitel, odmah sam instalirala TikTok i snimila svoj prvi video. Tako je sve krenulo."

 

Balans kao kompromisno rješenje


No, nije sve uvijek sjajno kao na ekranu. Keti otkriva kako fakultet ponekad utječe na njezinu kreativnost i stvaranje, ali i obratno. Balansiranje akademskih i poslovno-zabavnih obaveza ponekad zahtijeva žrtvovanje jednog i drugog. Zbog toga za vrijeme kolokvija, ispita i seminarskih izlaganja objavljuje manje videa, što ju žalosti, kako je i sama istaknula, jer ju snimanje izuzetno veseli.

Proces iza stvaranja videa i sadržaja na društvenim mrežama nije jednostavan - potrebna je inspiracija i ideja koju je nužno predočiti u djelo, što iziskuje određenu dozu kreativnosti, koja pak nije definirana strojnim pravilima ili točnim satnicama.  
 

,,Ne mogu sama sebi zadati: „u točno toliko sati idi snimiti video“. Ipak se iza toga odvija jedan kreativni proces i ako ja nisam u tom „kreativnom moodu“, ne mogu na silu snimati videe jer će se takva energija primijetiti preko ekrana. Tako da sam dosta kaotična oko svojih obaveza, nekad učim do tri ujutro, a nekad u dva ujutro snimam video i uređujem ga dok šetam psa ili putujem na fakultet – nema pravila. Jedino što uvijek radim je to da si sve obaveze zapišem na kalendar."

 


FOTO: Marija Tadić, Privatni arhiv
 

Izazovi pri koncentraciji na studiranje


Iako njen digitalni svijet donosi mnogo radosti, Katarina priznaje da je iskusila poteškoće s koncentracijom, ali ne zbog društvenih mreža, već zbog obrazovnog sustava koji ponekad guši interese studenata. Keti nije samo zabavljateljica na ekranu; dijeli i detalje iz svog studentskog života.
 

,,Ne dijelim sve detalje s pratiteljima, ali ponekad spomenem kako učim za ispite i snimim komične videe o 'mental-breakdown' situacijama tijekom studiranja. Volim pomoći maturantima koji pitaju za savjete pri odabiru fakulteta", ističe Katarina.

 

Prepoznavali su me učenici, pedagoginje...


Online popularnost ima svoje prednosti i izazove. Katarina otkriva kako je iskusila čari online popularnosti ponajviše kada je imala studentsku praksu.
 

,,Učenici su me prepoznavali, slikavali se sa mnom, čak su me i pedagoginje slikale. Na fakultetu su reakcije diskretnije, ali često dobivam poruke tipa 'Vidio/la sam te na faksu'", smije se Keti.


Njena poruka mladima koji žele istovremeno graditi karijeru i studirati je jasna:
 

,,Upišite fakultet koji vas istinski zanima. Istražujte svoje interese, pohađajte radionice, tečajeve. Osobni interesi i aspiracije su najvažniji."


S obzirom na njezin trenutni status kao studentice pete godine, Katarina planira nastaviti raditi na društvenim mrežama nakon diplomiranja. Egzibicijski životni stil trenutno ju više privlači od pedagogije i bibliotekarstva, kojima se planira baviti u budućnosti nakon što iskoristi puni potencijal društvenih mreža kao životnoga puta i ostavi svoj trag u svijetu virtualno-zabavnog sadržaja.
 

Voli svoje, poštuj tuđe!


Iako izloženost društvenim mrežama omogućava vlastiti razvoj i identifikaciju u golemom svijetu medija, uz to dolaze i poneke manje pozitivne pojave. Negativni komentari i kritike sastavni su dio života svake osobe koja se odlučila upustiti u vode društvenih mreža, pa tako i Katarine koja ističe da nema tolerancije za nepoštovanje.

Iako je zbog svog trenutnog zanimanja doživjela ismijavanja i različita destruktivna mišljenja, to ju nije spriječilo da nastavi stvarati vlastitu virtualnu čaroliju kreirajući videe i promičući autentičnost i originalnost. Pri tome joj svakako pomaže i podrška njezinih bližnjih; roditelja, dečka i vjerne sestre, Katarininog najvećeg i najdugovječnijeg obožavatelja.

  
FOTO: Marija Tadić, Privatni arhiv
 
 

Obična osoba s nešto neuobičajenijim poslom


Uz sve nedaće i pogodnosti koje joj pružaju fakultet te Instagram i TikTok, Katarina Bačurin naposlijetku ističe da se želi predstaviti javnosti kao „obična osoba s nešto neuobičajenijim poslom”. Iza kulisa njezinog digitalnog svijeta krije se mlada, entuzijastična kreativka koja voli zabavljati ljude i koja uspijeva sjajno balansirati ova dva različita svijeta sa smiješkom na licu i dozom jednostavnosti zbog koje se svatko može poistovjetiti s njezinim pričama.
 

 ,,Volim zabavljati ljude i nadam se da ću to raditi još dugo, u kojem god obliku bilo", zaključuje mlada influencerica koja je uspješno spojila vode društvenih mreža i studentskog života stvorivši jedinstveno more kontenta koje njezini pratitelji obožavaju.

FOTO: MARIJA TADIĆ