LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
ON MY CAMPUS, I AM AFRAID

Kineski studenti diljem svijeta žive u strahu od svoje vlasti

Istraživanje Amnesty International pokazalo je da kineski studenti diljem Zapada žive u strahu od vlasti iz Kine i Hong Konga. Mnogi osjećaju da ih prate, kontroliraju njihov sadržaj, čitaju poruke, ali i prijete njihovim obiteljima.

Istraživanje Amnesty International pokazalo je da kineski studenti diljem Zapada žive u strahu od vlasti iz Kine i Hong Konga. Mnogi osjećaju da ih prate, kontroliraju njihov sadržaj, čitaju poruke, ali i prijete njihovim obiteljima.

Amnesty International objavio je izvješće o represiji kojoj su podvrgnuti kineski studenti na zapadnim sveučilištima, što nedvosmisleno ukazuje na poteze Pekinga koji dosežu sve do njih. Procjenjuje se da oko 900 000 kineskih studenata studira u inozemstvu, međutim, mnogi od njih žive i studiraju sa stalnim strahom od zakona i propisa nacionalne sigurnosti i obavještajnih službi Kine i Hong Konga. Također su pod stalnim osjećajem nadzora, uznemiravanja ili zastrašivanja od strane kineskih vlasti ili njihovih agenata u vezi s ostvarivanjem svojih ljudskih prava. Amnesty International inače je globalni pokret koji okuplja više od 10 milijuna ljudi  koji su predani stvaranju budućnosti u kojoj svi uživaju ljudska prava. 

Izvještaj Amnesty Internationala nastoji proširiti svijest o utjecajima vladine represije na kineske međunarodne studente koji studiraju na sveučilištima diljem Zapadne Europe i Sjeverne Amerike. Temelji se na novim istraživanjima provedenima između lipnja 2023. i travnja 2024. godine o sposobnosti međunarodnih studenata iz Kine da slobodno ostvaruju svoja ljudska prava na sveučilištima izvan granica. U sklopu reportaže On my campus, I am afraid,  provedeni su razgovori s 32 kineska studenta koji su studirali na sveučilištima u osam zemalja zapadne Europe i Sjeverne Amerike između 2018. i 2023. godine.
 

„Bojim se, na svom kampusu”


Ispitanici ovog istraživanja svjedoče o dubokim strahovima i izazovima s kojima se suočavaju kao međunarodni studenti. Primjerice, jedna od ispitanica ispričala je o svojem iskustvu na manifestaciji sjećanja na Pokolj na Tiananmenu, prosvjedima studenata u Kini na kojima je ubijemo preko 1 000 ljudi, gdje je prisustvovala iz znatiželje, a ne iz političkih razloga.

Financijska pismenost ključna je za snalaženje u modernom društvu



Međutim, iako je manifestacija bila izvan Kine, brzo je shvatila da je praćena od strane kineskih vlasti. Opisala je kako ju je par sati nakon same manifestacije nazvao otac, kojeg su kontaktirali službenici sigurnosti i rekli mu da „obrazuje svoju kćer koja studira u inozemstvu da ne prisustvuje nikakvim događajima koji bi mogli naštetiti ugledu Kine u svijetu”.

Studentica je kaže bila šokirana jer ni s kim nije podijelila svoje ime niti igdje podijelila da ide na samu manifestaciju. Rekla je za Amnesty International da je poruka jasna – „Promatramo vas, i iako smo na drugom kraju planeta, još uvijek vas možemo dobiti”.


Strahovi i izbjegavanje razgovora


Iako osjećaj građanske dužnosti raste, mladi glasači najmanje su zainteresirani za EU izbore


Iako je broj ispitanika (32) relativno mali u usporedbi s ukupnim brojem kineskih studenata na Zapadu, postoje duboki strahovi među svima s kojima su istraživači razgovarali. Mnogi su odbili razgovarati, bojeći se represije koja bi mogla zadesiti njih i njihove obitelji u Kini ako se otkrije njihova suradnja s međunarodnim organizacijama poput Amnesty Internationala. Gotovo trećina studenata s kojima su razgovarali rekla je da su kineski dužnosnici maltretirali njihove obitelji kako bi spriječili studente da kritiziraju kinesku vladu ili njezinu politiku dok su bili u inozemstvu.

Više od pola ih je i samocenzuriralo svoj sadržaj na društvenim mrežama te razgovore na digitalnim platformama, iz straha od kineske vlasti. Neki od ispitanika su čak potpuno prekinuli kontakt s obiteljima kako bi izbjegli potencijalne probleme zbog nadzora vlasti. Gotovo polovica ispitanika izrazilo je i strah od povratka u Kinu, a neki su već zatražili azil u zemljama u kojima studiraju.
 

Poziv na akciju


Dodir kao ključ za mentalno zdravlje?


Početkom 2024. godine, Amnesty International je kontaktirao 55 vodećih sveučilišta u osam istraživačkih zemalja kako bi istražio njihove postojeće politike za zaštitu studenata od međunarodne represije. Od tih upita, Amnesty je primio 24 informativna odgovora (20 iz Europe i 4 iz Sjeverne Amerike). Iako su neka sveučilišta izdvojila resurse za podršku studentima, većina tih resursa nije se pokazala učinkovitima u rješavanju problema s kojima su se isti suočavali, kako je istaknuto u istraživanju Amnesty Internationala.
 

Amnesty International navodi kako zahtijeva hitno djelovanje kako bi zaštitili kineske međunarodne studente od represije kineskih vlasti. Također pozivaju sveučilišta diljem Zapada da posvete više pažnje ovom problemu i pruže podršku ugroženim studentima, navodeći da je potrebno osigurati razumijevanje i podršku profesora te pružiti psihološku i financijsku pomoć onima koji su pogođeni vladinom represijom.
IZVOR: AMNESTY INTERNATIONAL
FOTO: PIXABAY