LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
SVJETSKI DAN OSOBA S DOWN SINDROMOM

Kampanja „Assume That I Can“ poziva na kraj predrasudama

Povodom Svjetskog dana osoba s Down sindromom pokrenuta je kampanja ASSUME THAT I CAN, kojom se čvrsto zagovara da je "Dosta sa stereotipima!".

Povodom Svjetskog dana osoba s Down sindromom pokrenuta je kampanja ASSUME THAT I CAN, kojom se čvrsto zagovara da je "Dosta sa stereotipima!".

Uoči Svjetskog dana osoba s Down sindromom, CoorDown (Talijanska nacionalna koordinacija udruga za Down sindrom), objavila je kampanju Assume That I Can („Pretpostavi da mogu“). Kampanja je, kako pišu, poziv svima da stanu na kraj predrasudama i podrže konkretne potencijale svake osobe s Down sindromom.

Svjetski dan osoba s Down sindromom, podržan od UN-a, promiče svijest o sindromu, kulturi različitosti te uključivanju u društvo. Odabir datuma 21. ožujka, također nije slučajan već potiče od naziva trisomija 21, koji karakterizira prisutnost dodatnog kromosoma (tri umjesto dva) u kromosomskom paru broj 21. 


Na današnji dan: bizarno ubojstvo mladog nogometaša zbog – autogola


Ovogodišnja tematika svjetskog dana je „Dosta sa stereotipima!“, kažu iz CoorDown-a, te upućuju na pojam „samoispunjavajućeg proročanstva“, koje objašnjava da ljudske pretpostavke i očekivanja utječu na događaje tako da početno proročanstvo postane stvarnost.

Stoga su se i odlučili snimiti kampanju Assume That I Can, video u kojem mlada žena s Down sindromom ističe problem niskih očekivanja prema njoj i drugima sa sindromom te potiče na promjenu perspektive. Protagonistica hrabro izaziva predrasude, ističući moć pozitivnog proročanstva - vjerovanje u njezinu sposobnost može rezultirati ostvarenjem i najneočekivanijih ciljeva. Bitna je promjena paradigme, koja potiče aktivno zalaganje za inkluzivnost, naglašava važnost vjere u potencijal svake osobe, bilo da je riječ o učenju, samostalnosti ili profesionalnom napretku.

Danas se slavi Svjetski dan darivatelja krvi: studenti medicine organizirali hvalevrijednu akciju


Video je u svega šest dana skupio nešto više od 600 tisuća lajkova na Instagramu te preko milijun na TikToku.
 


Prošla je već 31 godina otkad nas je napustila košarkaška legenda Dražen Petrović



Svjetski savez mladih Hrvatska (SSMH) aktivno sudjeluje u obilježavanju Svjetskog dana osoba s Down sindromom i ove godine. U cilju podizanja svijesti o važnosti različitosti za obogaćivanje društva, organizira se dobrotvorni koncert na Zrinjevcu u nedjelju, 24. ožujka. Program započinje u 18 sati, radionicama za djecu i tombolom, a koncert započinje u 19 sati. Od izvođača posjetitelji će moći poslušati Miu Dimšić, Indiru, Feminem, Mejaše i druge.
IZVOR: WWW.COORDOWN.IT/ASSUME-THAT-I-CAN-BASTA-STEREOTIPI-E-BASSE-ASPETTATIVE-SCOPRI-LA-NUOVA-CAMPAGNA-MONDIALE-DI-COORDOWN/
FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA, STUDENTSKI.HR