LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski život

Kako doći do iskustva ako do posla ne možete bez iskustva?

Pitanje svih pitanja za sve studente i mlade koji muku muče s pronalaskom posla u struci – kako do posla koji traži iskustvo bez iskustva? Donosimo rješenje!

Pitanje svih pitanja za sve studente i mlade koji muku muče s pronalaskom posla u struci – kako do posla koji traži iskustvo bez iskustva? Donosimo rješenje!

Uskoro završavate fakultet i već razmišljate o prvom pravom poslu? Imate ideju gdje želite raditi? Možda ste u sretnoj poziciji i na tržištu nedostaje zaposlenika s Vašim kompetencijama, pa možete birati poslodavca. Možda je situacija suprotna pa već sad brinete za vlastitu budućnost.

U Hrvatskoj je ponekad i s iskustvom teško doći do željenog posla, a bez iskustva je to gotovo nemoguće. Vječno pitanje koje se vjerojatno i sami pitate je kako steći iskustvo ako je ono preduvjet za zaposlenje? Odgovor je vrlo jednostavan – stručnom praksom.

Put do pravog posla – praksa.

Teorija je jedno, praksa drugo. I to je istina. Dok imate status studenta i sve benefite koje on donosi, imate i jedinstvenu priliku da odradite praksu i steknete to praktično iskustvo koje Vam nedostaje.

Možda već radite jer morate da biste pokrili životne troškove, ali pronađite i vrijeme za stručnu praksu. Odvojite ga jer će Vam upravo to iskustvo biti od neprocjenjive vrijednosti kad diplomirate.

Kako pronaći dobru praksu?

Sigurno ste puno puta čuli iskustva u kojima praktikanti kuhaju kave nadređenima, popunjavanju dosadne Excel tablice i rade slične zadatke koji su daleko od stvarnog praktičnog posla u struci. Dobra je stvar da je danas toga sve manje jer su poslodavci svjesni da je teško pronaći kvalitetan radni kadar i žele vidjeti kako ćete se stvarno snaći u pravom poslovnom okruženju.

Od studentskih razmjena, preko raznih akademija pa do mentorskih programa – izbora za dobru praksu zbilja ima. Pratite studentske medije, stranice fakulteta, fakultetske udruge i tako dalje i sigurno ćete pronaći odgovarajuće opcije za praksu. Možda dok ovo čitate već znate ime tvrtke u kojoj biste htjeli raditi ili od raditi praksu – pošaljite otvorenu molbu.

U startu ste Vi ti koji morate odrediti što želite, koliko vremena imate i hoćete li se posvetiti praksi. Kucajte i otvorit će Vam se neka vrata! Nemojte očekivati da ćete s kopiranim motivacijskim pismom i Europass životopisom u kojem imate datum rođenja dobiti idealnu (plaćenu) praksu o kojoj sanjate. Teško. Morat ćete se potruditi malo više. Budite savjesni i originalni.

Potvrdila nam je to i Marijana koja je prije pola godine diplomirala na FER-u, smjer Informacijsko i komunikacijsko inženjerstvo, a zahvaljujući stručnim praksama koje je radila preko ljeta odmah po završetku studiranja dobila posao u struci.

– Koliko god mi je možda bilo žao odvojiti dobar dio ljetnih praznika ili slobodno vrijeme između ispita za odrađivanje prakse, toliko sad vidim da mi je to bio jedan od boljih poteza u životu. Tražite praksu i radite, isplatit će se sva odricanja. – istaknula je.

Ako ste studentica završne godine STEM fakulteta onda pogledajte detalje o A1 STEM FEMME programu. Riječ je o plaćenoj stručnoj praksi u tehničkim odjelima A1 Hrvatska, odnosno kroz tri mjeseca koliko program traje imate odličnu priliku upoznati se s najnovijim telekom tehnologijama, cloud computingom, machine learningom i ostalim konceptima koji su dio procesa digitalne transformacije. Uz super stručnog mentora i fleksibilno radno vrijeme, dobit ćete priliku za rad s najsuvremenijim tehnologijama u stvarnim procesima i projektima. Možda vam baš to otvori i vrata za stalni posao. Tomu se nada Iva, studentica matematike na PMF-u koja se zaljubila u baze, obradu i vizualizaciju podataka. 

– Fakultet me pripremio za razne teorijske izazove, ali uvijek mi je nedostajalo ono nešto da shvatim kako se sva ta teorije primjenjuje u praksi. Zato mi je želja raditi u stvarnom podatkovnom okruženju, učiti od iskusnih mentora iz poslovnog svijeta i vidjeti kako u biti izgleda dan, tjedan, mjesec na poslu u velikoj tvrtci i što uopće je posao nekoga tko se bavi podacima. – kaže Iva.

FOTO: PEXELS