LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Obrazovanje za vrijeme koronavirusa

Još se čekaju upute Stožera civilne zaštite vezane uz održavanje ispita na fakultetima

Ministarstvo znanosti i obrazovanja očekuje upute Stožera civilne zaštite vezane uz preduvjete koje je potrebno ispuniti kako bi se mogli održati ispitni rokovi u ljetnom i jesenskom ispitnom roku.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja očekuje upute Stožera civilne zaštite vezane uz preduvjete koje je potrebno ispuniti kako bi se mogli održati ispitni rokovi u ljetnom i jesenskom ispitnom roku.

U trećoj fazi popuštanja mjera, do koje će doći 11. svibnja, studenti koji moraju obavljati kliničke, laboratorijske, umjetničke vježbe i praktični rad u malim grupama trebali bi se vratiti takvome radu. Međutim, iako su jučer izašle Upute za rad u vrtićima i osnovnim školama, onih za obavljanje praktičnog dijela nastave na fakultetima još nema. Isto tako, još nije sigurno ni hoće li se i kako održavati ispiti u ljetnom ili jesenskom ispitnom roku.
Vezano: Od 27. 4. popuštanje mjera; odlučeno je i kada će se studenti vratiti vježbama na fakultetu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja ranije je uputilo preporuke za vrednovanje studenata, no, kako tvrde, visoka se učilišta nisu izjasnila oko (ne)prihvaćanja uputa. Međutim, dio fakulteta već je počeo provoditi online provjere znanje pa tako održavaju kolokvije, primjerice putem sustava Merlin, a neki od njih već su se izjasnili da su spremni na moguće održavanje ispita na daljinu.
Vezano: Upute za vrednovanje: ništa od kolokvija na kakve su studenti naviknuti, mogući probni testovi
Pravni fakultet u Zagrebu već je 3. travnja održao online ispite, i to iz šest kolegija uz prethodno poslane upute kako će ispiti izgledati. Primjerice, ispit iz Kaznenog prava sastojao se od pismenog i usmenog dijela ispita, pri čemu se pismeni dio sastojao od 5 pitanja u obliku problemskih zadataka. Ako prođu pismeni dio, slijedi usmeni dio koji je izgledao ovako: 
– Svi studenti koji su uspješno položili pismeni dio pristupaju usmenom dijelu ispita koji će se održati putem Google Meet aplikacije. Ako se koristi računalo, ono mora biti opremljeno kamerom i mikrofonom. Kako bi se osigurala javnost ispita, raspored polaganja usmenog dijela ispita će biti prethodno objavljen na stranicama Katedre, a na usmenom ispitu će, uz nastavnika, istodobno biti uključeno i dvoje studenata koji su položili pismeni dio ispita. Na početku usmenog ispita studenti će morati pokazati identifikacijski dokument s fotografijom (indeks, osobnu iskaznicu) te nakon što im se utvrdi identitet, nastavnik će im priopćiti uputu o zabrani snimanja ispita, pozitivnim propisima koji reguliraju tu zabranu i posljedicama za njezino kršenje.
Na Pravnom fakultetu u Zagrebu već su objavili i datume održavanja ispita u proljetnom roku. Onima koji još nisu sigurni kako će izgledati provjera njihova znanja neizvjesnost može stvarati dodatni stres prilikom studiranja u trenutnoj krizi izazvanoj koronavirusom:
– Očekujemo izdavanje uputa Stožera civilne zaštite vezanih uz preduvjete koje je potrebno zadovoljiti za održavanje ispita u ovoj akademskoj godini. – odgovaraju iz Ministarstva.
Kako bismo doznali postoji li neki okvirni rok kada bi sveučilišta ili njihove sastavnice mogli dobiti upute za održavanje vježbi i ispita, kontaktirali smo Stožer civilne zaštite, no do trenutka objave članka nismo dobili odgovor.
FOTO: PIXABAY