LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
NOVI TREND

Jeste li već isprobali ugodni svijet „cozy“ igrica?

Novi trend na društvenim mrežama su „cozy games“, odnosno ugodne igrice kojima je cilj relaksacija i bijeg od stresa stvarnosti.

Novi trend na društvenim mrežama su „cozy games“, odnosno ugodne igrice kojima je cilj relaksacija i bijeg od stresa stvarnosti.

U posljednjih nekoliko godina, fenomen cozy games je postao sveprisutan, a njegova popularnost posebno je eksplodirala na platformi TikTok. Od pustolovina do opuštajućih simulacija, ovaj trend igara otkriva čaroban svijet koji nudi igračima udobnost, toplinu i osjećaj sigurnosti. Ali što su zapravo cozy games i odakle su potekle?

Cozy games su igre koje naglašavaju opuštanje, često nudeći iskustva isprepletena jednostavnim, ali ugodnim zadacima i cozy estetikom. Igrice su to koje pružaju igračima bijeg od stvarnosti, gdje mogu uživati u mirnom okruženju i izazovima bez stresa ili pritiska.

Općenito se smatra da sadrže simpatične likove  i često antropomorfne životinje, a zadaci su obično održavanje vlastitog virtualnog vrta, istraživanje slikovitog otoka ili priprema ukusnih virtualnih obroka. Cozy games nude prostor za relaksaciju i uživanje, ali udobnost igara je šira od same poljoprivrede ili upravljanja selom. Bitan element ugodnih igara je pomaganje drugima na nenasilan način, često slušanjem i velikodušnošću. 

 


Trend zapravo nije nov, ali je dobio zamah u posljednjih nekoliko godina zahvaljujući platformama poput TikToka i Reddita, gdje su korisnici počeli dijeliti svoje najdraže igre, preporuke i savjete. 
 
@gamergirlgale tired of farming games? I got you 😘 earlier this week I made a video on farming games that you should try. BUT today’s video is for those who want to take a break from the farming grind 🥰 what’s your favorite non-farming cozy game? 💭 #cozygames #cozygaming #gaming #cozygamingcommunity ♬ original sound - Gale | Cozy Gaming 🌷


Jedan od primjera cozy igrice koja je osvojila srca korisnika TikToka je Stardew Valley. Igrica je simulacija poljoprivrede i života na selu te nudi igračima mogućnost da razvijaju svoje imanje, uzgajaju usjeve, ribare, rudare i grade odnose s likovima u simpatičnom ruralnom okruženju. 

A little to the left, još je jedna cozy igrica koja je mnoge oduševila. U igrici morate razvrstavati, slagati i organizirati kućanske predmete u pravilne rasporede dok pazite na nestašnu mačku sklonu kaosu. Tu je i igra Coffee Talk, simulator kuhanja kave i razgovora. Slušate probleme modernih, mitološki inspiriranih ljudi te im pomažete posluživanjem toplog napitka.

Uz svoju jednostavnost i privlačnu estetiku, cozy games su postale neizostavan dio dnevnog iskustva za mnoge, posebno one koji traže bijeg od stresa svakodnevnog života. A njihova popularnost na TikToku nastavlja rasti kako korisnici otkrivaju nove naslove i dijele svoje iskustvo s ovim ugodnim i zanimljivim igrama.
FOTO: PEXELS