LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju s Anom Musom

„Jasno komuniciramo sa studentima o njihovom napretku i ukažemo na greške koje se ne trebaju ponavljati.”

Ana Musa, jedna od zaposlenica tvrtke naziva Plava tvornica, ukratko nam je predstavila rad i djelovanje tvrtke i mogućnost za odrađivanje plaćene studentske prakse u njezinom okviru.

Ana Musa, jedna od zaposlenica tvrtke naziva Plava tvornica, ukratko nam je predstavila rad i djelovanje tvrtke i mogućnost za odrađivanje plaćene studentske prakse u njezinom okviru.

Plava tvornica ili Factory tvrtka je orijentirana na razvoj digitalnih, web i mobilnih aplikacija koja posluje u dva ureda u Hrvatskoj – u Virovitici od 2012. godine, a od 2016. u Osijeku. Ona, između ostaloga, nudi priliku studentima za odrađivanje plaćene prakse, a kasnije i za moguće zaposlenje.

O tome smo porazgovarali s Anom Musom, jednom od zaposlenica Plave tvornice koja, kako kaže, radi i živi marketing. Factory timu se pridružila na zadnjoj godini diplomskog studija Poslovne informatike na Ekonomskom fakultetu u Osijeku te je krenula u svijet razvoja digitalnih proizvoda i procesa razvojem mobilnih i web-aplikacija.

Danas tu radi više od dvije godine, a glavni joj se zadatci temelje na predstavljanju Factoryja različitim kanalima:

– Najveći zadatci su mi pozicioniranje tvrtke na tržištu, stvaranje brenda o Factoryju te kreiranje, planiranje i provođenje marketing strategije. Područja marketinga u kojima najviše uživam jesu SEO, jer učenje nikada ne staje, Facebook oglašavanje, jer učenje nikada ne staje i u zadnje vrijeme volim PR dijelove i suradnju s raznim portalima i novinarima – kaže Ana u svom predstavljanju.

Primarno djelujete u području marketinga u osječkoj IT tvrtki Factory ili Plavoj tvornici. Čime se tvrtka konkretno bavi?

– Tvrtka Factory nastala je u Virovitici 2012. godine te smo se originalno zvali Plava tvornica, no s rastom tvrtke i probijanjem na strana tržišta, promijenili smo ime u Factory. Također, 2016. godine otvaramo ured u Osijeku. Naša glavna djelatnost je razvoj digitalnih proizvoda i digitalizacija poslovnih procesa kroz mobilne i web-aplikacije s naglaskom da želimo biti partneri našem klijentu i davati mu ideje kako svoju aplikaciju može iz mjeseca u mjesec unaprjeđivati! To od nas zahtijeva praćenje trendova i najnovijih mogućnosti tehnologija na kojima radimo te naši klijenti često dobiju prijedloge unaprjeđenja njihove aplikacije novim dizajnom, informacijama i potencijalnim rezultatima.

Android praksa; FOTO: Plava tvornica

Tijekom cijele godine nudite priliku studentima za odrađivanje prakse. Od čega se praksa sastoji i koliko dugo traje?

– Obično prakse traju mjesec dana, no ako su obje strane zainteresirane, praksu produžimo na plaćenu studentsku praksu koja najčešće rezultira ugovorom o radu nakon što student završi sve obveze na fakultetu. Recimo, prošle godine smo imali ukupno 24 prakse, od kojih je 7 studenata produžilo na plaćenu studentsku praksu, a 3 dobilo ugovor o radu. Ove godine smo brojku od 24 prakse prešli u 9. mjesecu te redovno povećavamo kvalitetu prakse jer nakon svake prakse studenti daju feedback na mentora, plan učenja i cijelu praksu.

Koje su glavne prednosti odrađivanja studentske prakse u Plavoj tvornici? Što studenti imaju priliku naučiti i koje vještine mogu izbrusiti tijekom odrađivanja prakse?

– Kada se student pridruži Factory timu, dobije mentora koji mu stoji na raspolaganju za sva pitanja; individualni plan učenja kojega kreiramo prema studentovom predznanju i jasno postavimo očekivanja što student treba naučiti kako bi savladao sve projekte. Njegujemo kulturu feedbacka na svaki rad, tako da jasno komuniciramo sa studentima o njihovom napretku i ukažemo na greške koje se ne trebaju ponavljati dajući savjete kako nešto bolje izvesti. Svaka praksa je koncipirana na način da se povežu teorija i praktično znanje. Praktično znanje uvijek ima prednost i svaki zadatak kojeg student obavlja zahtijeva puno istraživanja, razmišljanja o najboljem rješenju i konzultacije s mentorom. Najčešće, prakse završe izradom neke aplikacije pa je tako bio i slučaj s praktikantom iz SAD-a Ryanom, koji je imao želju napraviti aplikaciju za razumijevanje riječi i rečenica u stranom jeziku. Aplikacija vrši prijevod unesenih riječi i rečenica.

Wordpress praksa; FOTO: Plava tvornica

Praksa je namijenjena studentima s različitih fakulteta i godina. Postoje li neki posebni uvjeti prijave za odrađivanje prakse u Plavoj tvornici?

– Nakon što se student prijavi na praksu, na mail mu stiže zadatak koji treba riješiti i poslati svoje rješenje na feedback kod potencijalnog mentora. Nakon što mentor pregleda rješenja, student će dobiti feedback te daljnje smjernice što treba učiniti ako zadatak nije riješen na traženoj razini, a ako je zadatak riješen na zadovoljavajućoj razini, dogovaramo termin za intervju kako bismo se još bolje upoznali i vidjeli koje je najbolje vrijeme za održavanje prakse. Tako da, potrebna je volja, želja za napredovanjem i želja da učiš uz mentora i izvrstan tim kojeg imaš pored sebe!

Ako su vas iskustva drugih studenata i ovaj intervju motivirali za odrađivanje studentske prakse u Plavoj tvornici, prijavite se klikom na poveznicu.

FOTO: PLAVA TVORNICA