LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentska prehrana

Istraživanje MZO-a: Studenti spremni izdvojiti i do 50 kn dnevno za hranu u menzi?

Prema istraživanju MZO-a studenti cijenu ne smatraju najvažnijim elementom, a nezadovoljni su raznovrsnošću ponude, kvalitetom jela i dostupnošću povrća u studentskim restoranima.

Prema istraživanju MZO-a studenti cijenu ne smatraju najvažnijim elementom, a nezadovoljni su raznovrsnošću ponude, kvalitetom jela i dostupnošću povrća u studentskim restoranima.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja nedavno je provelo istraživanje o zadovoljstvu prehranom u menzama. Prema rezultatima studenti su općenito zadovoljni cijenom, ali ne i kvalitetom studentske prehrane, prenosi Zagreb.info.

Istraživanje provedeno u suradnji sa chefom Matom Jankovićem propitkivalo je zadovoljstvo prehranom, ali i prehrambene navike studenata. Utvrđeno je da uslugu prehrane u studentskim restoranima nekoliko puta tjedno ili češće koristi 77 posto studenata, dok svega 7 posto ne koristi tu uslugu gotovo nikad.

Nadalje, ukupno 67 posto studenata smatra da se njihove studentske prehrambene navike razlikuju u odnosu na prehrambene navike kod kuće te radije biraju prehranu u studentskim restoranima nego onu iz restorana brze hrane i pekara, a pri odabiru prehrane najvažniji im je okus. Cijenu ne smatraju najvažnijim elementom i njome je zadovoljno 49% studenata, otprilike isto toliko je zadovoljno osobljem u menzama, a nezadovoljni su raznovrsnošću ponude, kvalitetom jela i dostupnošću povrća.

Više od 80 posto ispitanika smatra da za prehranu može izdvojiti do 50 kuna dnevno, dok je 76 posto studenata spremno platiti više za zdraviji meni. Kako govori ministrica Divjak, a prenosi Zagreb.info, pitanje studentske prehrane zapostavljeno je predugo, pa je iznimno važna modernizacija jelovnika koja će se provesti u suradnji sa chefom Matom Jankovićem. U samo kreiranje novog jelovnika trebali bi biti uključeni i studenti.
 
Upitnik je bio aktivan od 10. do 23. lipnja 2020., a pristupilo mu je 14 626 studenata, dok je 8291 ispitanik/student upitnik u cijelosti ispunio (uz napomenu da su odgovorili na obvezna pitanja u cijelosti). Od ukupnog broja studenata koji su ispunili upitnik, 70% su studenti preddiplomskog, a 30% diplomskog studija. 64% ispitanika su studentice, a 36% studenti.
FOTO: STUDENTSKI.HR