LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ostvaren cilj inicijative 300=300

Isplatila se borba studenata stručnih studija – Sabor izglasao Zakon o HKO-u

Višemjesečna borba studenata stručnih studija okupljenih u inicijativu 300=300 danas je dobila potvrdu da se uloženi trud isplatio. Izglasan je Zakon o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru kojim se stručni i sveučilišni studiji stavljaju na iste razine.

Višemjesečna borba studenata stručnih studija okupljenih u inicijativu 300=300 danas je dobila potvrdu da se uloženi trud isplatio. Izglasan je Zakon o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru kojim se stručni i sveučilišni studiji stavljaju na iste razine.

Hrvatski sabor na današnjoj je sjednici izglasao Zakon o hrvatskom kvalifikacijskom okviru. 127 saborskih zastupnika glasalo je za Zakon, dok je troje zastupnika bilo suzdržano pa je samim time on prihvaćen. 

Prisjetimo se, riječ je o sada već dugotrajnoj, ali uspješnoj borbi studenata stručnih studija koji će s ovim Zakonom biti smješteni na istu razinu, ali različite podrazine s kolegama sveučilišnih studija i to na sljedeći način:
  • Razina 6. st. – kvalifikacije stečene završetkom preddiplomskih stručnih studija
  • Razina 6. sv. – kvalifikacije stečene završetkom preddiplomskih sveučilišnih studija 
  • Razina 7.1. st. – kvalifikacije stečene završetkom specijalističkih diplomskih stručnih studija
  • Razina 7.1. sv. – kvalifikacije stečene završetkom sveučilišnih diplomskih studija te integriranih preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija.
Angažman studenata okupljenih u inicijativu 300=300 pratili smo gotovo od samoga početka te smo, kako bismo zaokružili cijelu priču, kontaktirali Dijanu Radovniković, jednu od njezinih pokretačica i upitali je kako se osjećaju sada kada su napokon ostvarili svoj cilj i imaju li neke druge planove:
– Osjećam se, vjerujem, kao i moji kolege, izvrsno. Smatram da je danas veliki dan za pravdu i demokraciju u Hrvatskoj jer su studenti svojim zajedništvom pokazali kako nije moguće igrati se našim sudbinama. Ponosna sam na sve kolegice i kolege koji su se ujedinili i digli glas, koji nisu bili pasivni promatrači i zbog čijeg broja i angažmana je ovo sve i bilo moguće. Nismo i nećemo dozvoliti jednom malom dijelu akademske zajednice da svoje frustracije ispoljavaju na nama koji smo budućnost ove zemlje. Inicijativa nastavlja svoje djelovanje, a iduća je na redu borba za izmjenu Zakona o akademskim nazivima, kako bismo i u tom dijelu bili priznati jednako kao kolege sa sveučilišnih studija i kako bi se i ta diskriminacija velikog broja studenata napokon ispravila.
Ovim je događajem odluka Ustavnog suda od prošle godine kojom se studente stručnih studija maknulo s razina na kojima se nalaze sveučilišni studiji u isto vrijeme na neki način poništena, ali postignut je i kompromis kako bi suprotstavljene strane bile zadovoljene. Prema onome što su nam otkrili iz Inicijative, pred njima ipak nije razdoblje mirovanja, nego nova borba.
FOTO: WIKIPEDIA/VLADA REPUBLIKE HRVATSKE