LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ostvaren cilj inicijative 300=300

Isplatila se borba studenata stručnih studija – Sabor izglasao Zakon o HKO-u

Višemjesečna borba studenata stručnih studija okupljenih u inicijativu 300=300 danas je dobila potvrdu da se uloženi trud isplatio. Izglasan je Zakon o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru kojim se stručni i sveučilišni studiji stavljaju na iste razine.

Višemjesečna borba studenata stručnih studija okupljenih u inicijativu 300=300 danas je dobila potvrdu da se uloženi trud isplatio. Izglasan je Zakon o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru kojim se stručni i sveučilišni studiji stavljaju na iste razine.

Hrvatski sabor na današnjoj je sjednici izglasao Zakon o hrvatskom kvalifikacijskom okviru. 127 saborskih zastupnika glasalo je za Zakon, dok je troje zastupnika bilo suzdržano pa je samim time on prihvaćen. 

Dvoumiš se koji fakultet upisati? Imamo rješenje za tebe!


Prisjetimo se, riječ je o sada već dugotrajnoj, ali uspješnoj borbi studenata stručnih studija koji će s ovim Zakonom biti smješteni na istu razinu, ali različite podrazine s kolegama sveučilišnih studija i to na sljedeći način:
  • Razina 6. st. – kvalifikacije stečene završetkom preddiplomskih stručnih studija
  • Razina 6. sv. – kvalifikacije stečene završetkom preddiplomskih sveučilišnih studija 
  • Razina 7.1. st. – kvalifikacije stečene završetkom specijalističkih diplomskih stručnih studija
  • Razina 7.1. sv. – kvalifikacije stečene završetkom sveučilišnih diplomskih studija te integriranih preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija.
Angažman studenata okupljenih u inicijativu 300=300 pratili smo gotovo od samoga početka te smo, kako bismo zaokružili cijelu priču, kontaktirali Dijanu Radovniković, jednu od njezinih pokretačica i upitali je kako se osjećaju sada kada su napokon ostvarili svoj cilj i imaju li neke druge planove:
– Osjećam se, vjerujem, kao i moji kolege, izvrsno. Smatram da je danas veliki dan za pravdu i demokraciju u Hrvatskoj jer su studenti svojim zajedništvom pokazali kako nije moguće igrati se našim sudbinama. Ponosna sam na sve kolegice i kolege koji su se ujedinili i digli glas, koji nisu bili pasivni promatrači i zbog čijeg broja i angažmana je ovo sve i bilo moguće. Nismo i nećemo dozvoliti jednom malom dijelu akademske zajednice da svoje frustracije ispoljavaju na nama koji smo budućnost ove zemlje. Inicijativa nastavlja svoje djelovanje, a iduća je na redu borba za izmjenu Zakona o akademskim nazivima, kako bismo i u tom dijelu bili priznati jednako kao kolege sa sveučilišnih studija i kako bi se i ta diskriminacija velikog broja studenata napokon ispravila.
Ovim je događajem odluka Ustavnog suda od prošle godine kojom se studente stručnih studija maknulo s razina na kojima se nalaze sveučilišni studiji u isto vrijeme na neki način poništena, ali postignut je i kompromis kako bi suprotstavljene strane bile zadovoljene. Prema onome što su nam otkrili iz Inicijative, pred njima ipak nije razdoblje mirovanja, nego nova borba.
FOTO: WIKIPEDIA/VLADA REPUBLIKE HRVATSKE