LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Redovni studenti kao trošak

Zastupnik Domovinskog pokreta: Država daje novce za studente pa onda oni odu u svijet

Smeta mu to što, kako je ustvrdio, strane zemlje dobivaju gotove, izvrsne ljude, koje mi šaljemo u svijet.

Smeta mu to što, kako je ustvrdio, strane zemlje dobivaju gotove, izvrsne ljude, koje mi šaljemo u svijet.

Uoči rasprave o novom zakonu o znanosti i visokom obrazovanju, zastupnik Domovinskog pokreta Stephen Nikola Bartulica, na jučerašnjoj se sjednici dotaknuo postojećeg modela visokog obrazovanja nazvavši ga neodrživim.

Ustvrdio je da se treba zapitati kako se troši 17 milijardi kuna proračuna Ministarstva obrazovanja. Kao primjer je naveo studij medicine. 

– Strani studenti plaćaju školarinu oko 10.000 eura za godinu na medicini. To znači da studirati medicinu košta otprilike nešto više od 400.000 kuna. Naši redovni studenti koji pohađaju medicinske fakultete ne plaćaju ništa i na kraju kad završe studij nemaju nikakve obveze prema državi koja im je to omogućila – rekao je Bartulica.

Bartulici najviše smeta to što, kako je ustvrdio, strane zemlje dobivaju gotove, izvrsne ljude, koje mi šaljemo u svijet.

– Smatram da je to neodrživo stanje. Postavlja se i pitanje služi li ovaj model interesima naših poreznih obveznika koji sve to plaćaju. Ja razumijem da nitko ne može spriječiti mlade ljude da idu u inozemstvo tražiti sreću, no što je s računima, što je s troškovima – zapitao se Bartulica.

Ustvrdio je da se mora razmisliti o novoj formi državne stipendije za dobre i redovne studente, koji ispunjavaju obaveze, ali da i oni sami znaju koliko to školovanje košta i vrijedi.

FOTO: PIXABAY