LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Marko Plavčić, član Studentskog zbora i studentski pravobranitelj

INTERVJU: „Želio bih da Dubrovnik zaživi kao studentski grad i da se studenti bolje upoznaju sa svojim pravima”

Marko Plavčić, student prve godine Odjela za komunikologiju, član je Studentskog zbora u Dubrovniku, a predstavio nam se kao studentski pravobranitelj, a i voditelj i urednik emisija na studentskom radiju UNIDU.

Marko Plavčić, student prve godine Odjela za komunikologiju, član je Studentskog zbora u Dubrovniku, a predstavio nam se kao studentski pravobranitelj, a i voditelj i urednik emisija na studentskom radiju UNIDU.

Nakon konstituirajuće sjednice i Skupštine Sveučilišta u Dubrovniku, održane 18. lipnja, Studentski Zbor dobio je nove članove.

Studentski predstavnici, njih 18, izabrali su Tonija Šimunovića za predsjednika, Jakšu Čeba za zamjenika, a Marka Plavčića za studentskog pravobranitelja.

U nastavku vam donosimo intervju s Markom te njegova razmišljanja o Dubrovniku kao studentskom gradu, svojoj ulozi i željama za svoj studentski mandat.

Predstavi nam ukratko Sveučilište u Dubrovniku i njegove studije.

Sveučilište u Dubrovniku osnovano je 2003. godine na temeljima vrlo duge tradicije i bogate povijesti, koja seže do 17. stoljeća. U početku je Sveučilište brojalo šest odjela: Odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju, Pomorski odjel, Elektrotehničko-računarski odjel, Strojarski odjel, Odjel za akvakulturu i Odjel za komunikologiju. 2005. godine otvoren je Odjel za umjetnost i restauraciju, a iste je godine osnovan Institut za more i priobalje, kao znanstvena sastavnica Sveučilišta.

Od 2006. na Sveučilištu je s radom započeo prvi poslijediplomski doktorski studij Povijest stanovništva, što ga je Sveučilište pokrenulo u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu. U prosincu 2007. godine s radom je prestao Strojarski odjel, ali je u listopadu 2008. osnovan Odjel za stručne studije te je pokrenut prvi trogodišnji stručni studij Sestrinstvo. Od akademske godine 2012./2013. Sveučilište je započelo s izvođenjem trogodišnjeg preddiplomskog stručnog studija Financijski menadžment u Pločama, a u sljedećoj akademskoj godini s radom započinje i studij Povijest Jadrana i Mediterana, što nas uistinu veseli, jer pokazuje kako se dubrovačko Sveučilište razvija u pravom smjeru.

Kakav je studentski život grada Dubrovnika - koje su njegove prednosti i koji nedostatci u usporedbi s većim gradovima poput Splita i Zagreba?

Studentski život u Dubrovniku poprilično je dobar, ali uvijek može, i treba, bolje. Nažalost, ove godine studentske zabave nisu baš zaživjele, ali ekipa iz ESN-a je s Erasmus studentima organizirala razne tematske zabave na kojima su sudjelovali i studenti našeg Sveučilišta. Kao prednosti studiranja u Dubrovniku izdvojio bih priliku za učenjem stranih jezika, a radom u turizmu usavršavanje i stručno osposobljavanje, jer je grad tijekom cijele godine pun turista. Nedostataka ima, kao i na svakom sveučilištu, ali kao najveći problem izdvojio bih studentski dom koji nedostaje ovako predivnom studentskom gradu.

Ponavlja se poziv za imenovanje studentskog pravobranitelja na sveučilištu u Puli


Možeš li nam se malo osobno predstaviti?

Marko Plavčić, student prve godine Odjela za komunikologiju, član Zbora od početka mandata i studentski pravobranitelj u akademskoj 2015./2016. Također, jedan sam od studentskih predstavnika u Senatu sveučilišta i u Stručnom fakultetskom vijeću. Rođen sam u Šibeniku i jedan sam od malobrojnih ''stranaca'' u zboru.

Sveučilište u Dubrovniku
 
FOTO: Marko Plavčić
 
 

Na nedavnim studentskim izborima izabran je novi sastav Studentskog zbora. Zašto si se upravo ti kandidirao i koje su temeljne odrednice po kojima bi želio obilježiti svoj studentski mandat?

Prilika za studente: Ljetni posao prožet dubrovačkom tradicijom u Gradskoj straži Dubrovnika


Na početku nisam niti pomišljao na kandidaturu za Studentski zbor, tek sam prva godina i mislio sam da nemam prevelike šanse za ulazak. Pred sam kraj podnošenja kandidatura ekipa me uspjela nagovoriti i prijavio sam se bez velikih očekivanja. Iako sam voditelj i urednik emisija na studentskom UNIDU radiju, preko kojeg sam stekao mnoga poznanstva, nisam se nadao velikom broju glasova. Izbori nisu bili dovoljno razglašeni po fakultetu i u tom sam trenutku shvatio da se trebam pokrenuti i učiniti nešto kako bi meni, ali i svim ostalim studentima, bilo ugodnije studirati u predivnom gradu Dubrovniku. Volio bih studentima približiti samu ulogu Studentskog zbora jer sam se susretao s raznim pitanjima, a kao najzanimljivije bih izdvojio već dobro poznato: ''Što vi pjevate na tom zboru?''. Studenti nisu dovoljno upoznati sa svojim pravima i želio bih da iskoriste sve mogućnosti koje im se pružaju, a isto tako da grad Dubrovnik zaživi kao studentski grad - raznim projektima, studentskim festivalima i zabavama, jer ima velikog potencijala za to.

Možeš li nam opisati konkretno svoju ulogu pravobranitelja i ovlasti kojima raspolažeš?

Hmm uloga, neki bi rekli: sjediti na sjednicama, dizati ruku za projekte... Svoju ulogu, prvenstveno kao studentskog pravobranitelja, vidim u pomoći i otvorenosti prema svakom studentskom problemu, vođenju brige o razvoju i provedbi samih prava studenata, studentskog standarda te ukazivanju na trenutne i moguće probleme. Kao pravobranitelj primam pritužbe studenata koje se odnose na njihova prava i raspravljam o njima s nadležnim tijelima Sveučilišta, a ukoliko dođe do stegovnih postupaka protiv studenata, mogu sudjelovati radi zaštite njihovih prava.

Ponovno se vraćajući na Zbor, koliko su studenti, po tvom viđenju, zaista upoznati s vašim radom i koliko mogu izravno, svojim idejama, sudjelovati u njegovu radu? Jeste li već napravili neke izmjene koje će koristiti sadašnjim, kao i budućim, studentima?

Budući da smo tek u lipnju na konstituirajućoj sjednici, koja je bila na kraju ispitnih rokova, izabrani za funkcije, tako i nismo mogli previše djelovati da bi nas studenti odmah primjetili, ali što vrijeme odmiče sve veći broj studenata je zamijetio naše zalaganje i ideje koje želimo ostvariti i u tom nam smislu daju punu podršku. Polako smo se uhodali prvih mjesec dana, a sada, iako je ljeto, za nas nema odmora. Dužni smo studentima u novoj akademskoj godini ponuditi neke novitete, i na tome radimo. Očekuje nas puno posla i promjena koje će se, nadamo se, svidjeti svim studentima. U izradi smo projekta i još ga ne bismo otkrivali. Ipak, ono što sa sigurnošću možemo tvrditi jest da će se zasnivati na boljoj općoj povezanosti studenata Sveučilišta. 

Ostaje nam samo poželjeti puno sreće i uspjeha u radu novom studentskom pravobranitelju kao i novom sazivu dubrovačkog Zbora.

IZVOR: STUDENTSKI.HR
FOTO: MARKO PLAVČIĆ