LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
IENA 2017.

Inovacije zagrebačkih fakulteta među najboljima u Europi

Na jednoj od najznačajnih izložbi inovacija u Europi, tijekom četiri dana predstavljeno je više od 800 inovacija iz 31 zemlje. Hrvatski su inovatori ostvarili izniman uspjeh.

Na jednoj od najznačajnih izložbi inovacija u Europi, tijekom četiri dana predstavljeno je više od 800 inovacija iz 31 zemlje. Hrvatski su inovatori ostvarili izniman uspjeh.

Međunarodna izložba inovacija IENA 2017., jedna od najpoznatijih takvih manifestacija u Europi, održana je u njemačkom gradu Nürnbergu od 2. do 5. studenoga 2017. Sastavnice Sveučilišta u Zagrebu osvojile su dvije zlatne medalje i nagradu Kineske asocijacije inovatora. Fakultet elektrotehnike i računarstva sudjelovao je s dvjema inovacijama, a Fakultet prometnih znanosti i Grafički fakultet svaki s po jednom inovacijom.

Inovacija Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu razvijena u suradnji s Radionicom željezničkih vozila Čakovec SELF PROP RAIL, autora Dražena Vidovića nagrađena je zlatnom medaljom. Inovacija Fakulteta elektrotehnike i računarstva pod nazivom aPAD, grupe autora, nagrađena je također zlatnom medaljom, dok je inovacija Grafičkoga fakulteta pod nazivom Nevidljivo označavanje u vizualnom i infracrvenom spektru na tekstilu s ink jet tehnologijom autora prof. dr. sc. Vilka Žiljka, prof. dr. sc. Ivane Stanimirović Žiljak, prof. dr. sc. Klaudija Papa i dr. sc. Jane Žiljak Vujić osvojio Nagradu Kineske asocijacije inovatora.

Tijekom četiri dana predstavljeno je više od 800 inovacija iz 31 zemlje svijeta. Riječ je o izložbi koja već dugi niz godina nosi titulu jedne od najznačajnijih izložbi inovacija u Europi i šire te je vodeći sajam kontakata i izvrsnih mogućnosti za izumitelje i predstavnike trgovine i industrije za razmjenu ideja i inovacija.

Predstavljanje hrvatskih inovatora na izložbi iENA već je 23. put organizirala Udruga inovatora Hrvatske uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Hrvatske zajednice tehničke kulture i Hrvatske gospodarske komore. Njihov izniman uspjeh pridonosi razvoju, popularizaciji i promicanju inovacija i inovatorstva s ciljem stvaranja modernoga i inovativnoga sveučilišta te prijenosu znanja i tehnologija u gospodarstvo.

FOTO: IVAN PERKOV/STUDENTSKI.HR