LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sjednica Hrvatskog studentskog zbora

HSZ: „Rektor Boras degradira studente u promatrače"

HSZ ovim putem poziva da se predstavniku studenata ponovno vrati status pridruženog člana bez prava glasa.

HSZ ovim putem poziva da se predstavniku studenata ponovno vrati status pridruženog člana bez prava glasa.

Na devetoj ovogodišnjoj sjednici Hrvatskog studentskog zbora na Sveučilištu u Rijeci raspravljalo se o djelovanju studentskih predstavnika u okviru sjednica Rektorskog zbora, Zakonu o obavljanju studentskih poslova i prijedlogu poboljšanja rada studentskih pravobranitelja.

Prva točka dnevnog reda bio je izvještaj predsjednika HSZ-a Petra Ramljaka kako je na posljednjoj sjednici Rektorskog zbora rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras tražio (vidljivo u zapisniku sjednice) da se predstavnika HSZ-a degradira u status promatrača:

– Na prethodnoj sjednici Rektorskog zbora u svibnju predstavniku HSZ-a izglasan je status pridruženog člana bez prava glasa, što se smatralo da je pozitivna promjena s ciljem intenziviranja suradnje te zajedničkog djelovanja usmjerenog na poboljšanje sustava znanosti i visokog obrazovanja. Nažalost, nakon samo jedne sjednice na prijedlog rektora Sveučilišta u Zagrebu predstavnik studenata degradiran je u promatrača. Status promatrača može imati bilo koja fizička osoba jer su sjednice Rektorskog zbora javne, dok bi kao pridruženi član bez prava glasa mogao ravnopravno sudjelovati u radu i raspravama u okviru Rektorskog zbora. HSZ ovim putem poziva da se predstavniku studenata ponovno vrati status pridruženog člana bez prava glasa.

Druga točka dnevnog reda bio je izvještaj s povjerenstva koje izrađuje Zakon o obavljanju studentskih poslova. Budući da je izrada zakona u poodmakloj fazi, HSZ vjeruje da će i novoizabrana ministrica biti zainteresirana da se što prije regulira pitanje obavljanja studentskih poslova te da će zakon biti donesen do početka nove akademske godine

Skupština HSZ-a usuglasila se da će na idućem sastanku povjerenstva njihovi predstavnici predložiti da se uz 12% naknade za posredovanje te 5,5% za doprinose u bruto iznos uračuna još 1% naknade za studentski zbor visokog učilišta čiji student je odradio ugovor. Sredstva koja se prikupe ovim putem studentski zborovi će koristiti za poboljšanje studentskog standarda, veće financiranje projekata te stipendije. Ova naknada će biti vrlo bitan izvor financiranja za studentske zborove jer neće više ovisiti samo o financijama sveučilišta i ministarstva. Također, ovime će se povećati financiranje projekata kako bi ih još više bilo ostvareno dok će se postojeći projekti moći dići na višu razinu zbog veće financijske pomoći.

Zatim je uslijedila rasprava o poboljšanju djelovanja studentskih pravobranitelja na kojoj je iznesen prijedlog osnivanja ureda studentskih pravobranitelja na razini sveučilišta. Ovaj ured imao bi više članova te bi pokrivao sve sastavnice, što znači da svaka sastavnica ne bi morala imati vlastitog studentskog pravobranitelja. Ovaj prijedlog proizlazi iz trenutnog stanja gdje vlada konfuzija kod studenata kome da se jave kada imaju problem te iz poteškoća da se na svim sastavnicama organiziraju studentski pravobranitelji.

Ovaj prijedlog će se dalje raspraviti na zborovima sveučilišta te će nakon završetka svih rasprava ponovno biti na dnevnom redu Hrvatskog studentskog zbora.