LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Problemi na Borongaju

Hrvatskim studijima osim blokade prijeti i štrajk profesora

U utorak poslijepodne održan je sastanak studentskih predstavnika Hrvatskih studija s predstavnicima Sveučilišta u Zagrebu, no rektor Boras izjavio je da odluku o ukidanju upisnih kvota za studij filozofije neće promijeniti.

U utorak poslijepodne održan je sastanak studentskih predstavnika Hrvatskih studija s predstavnicima Sveučilišta u Zagrebu, no rektor Boras izjavio je da odluku o ukidanju upisnih kvota za studij filozofije neće promijeniti.

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja sa svojim članovima sutra ide u štrajk na Hrvatskim studijima, objavio je u HTV-ovoj emisiji Otvoreno predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić. Razlog štrajka po njemu je vrlo jednostavan – ukidanje upisnih kvota za studij filozofije na Hrvatskim studijima rezultira smanjenjem broja studenata, smanjenje broja studenata smanjenjem broja profesora koji će, usprkos iznimno visokom obrazovanju, ostati bez posla.

U utorak poslijepodne održan je sastanak studentskih predstavnika Hrvatskih studija s predstavnicima Sveučilišta u Zagrebu, no rektor Boras izjavio je da odluku o ukidanju upisnih kvota za studij filozofije neće promijeniti. Prorektor Sveučilišta u Zagrebu i osnivač Hrvatskih studija Ante Čović branio je stavove Senata sveučilišta. Rekao je da je ukidanje filozofije, kao i preimenovanje Hrvatskih studija u odjel, dio ispunjenja zadaća koje ministarstvo traži da bi se Hrvatski studiji reakreditirali.

Na tu izjavu odgovorio mu je profesor s Hrvatskih studija Tomislav Bracanović, koji tvrdi da je najbolji pokazatelj procesa reakreditacije izbor Hrvatskih studija za najbolje društveno-humanističko visoko učilište u zemlji. Nakon toga, kaže Bracanović, Sveučilište je blokiralo njihov napredak te nije dopustilo da se uvede filozofija kao dvopredmetni studij pa je došlo do nerazmjera broja studenata i profesora na diplomskom studiju filozofije.

Što se studentske blokade tiče, predsjednica Studentskog zbora Hrvatskih studija Ivana Široki izjavila je da takav način prosvjeda nije primjeren akademskim građanima te da se mora pronaći način da se problemi riješe dijalogom. Vilim Ribić se s njom nije složio, rekavši da je građanski neposluh opcija ako se iscrpe sva moguća sredstva za rješavanje problema mirnim putem. 

Pokretači studentske blokade, koja traje dva dana, studenti su Hrvatskih studija udruženi u incijativu Studenti govore, povezani s Plenumom Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u takozvanu Studentsku platformu. Njihov je legitimitet prodekan Čović jasno negirao, na što mu je voditelj Mislav Togonal postavio pitanje jesu li studenti koji su sudjelovali u buni tijekom Hrvatskog proljeća imali legitimitet. Za profesora Danijela Labaša, koji je rekao da će se boriti protiv ukidanja studija filozofije, prosvjedi su izraz ljubavi studenata prema Hrvatskim studijima. Labaš je izjavio da će, unatoč blokadi, pokušati održati nastavu.

Dok Labaš vjeruje da će se s vremenom filozofija ponovo uvesti na Hrvatske studije, profesor Bracanović raspravu je zaključio izjavom da je ovo samo – početak rastakanja Hrvatskih studija.