LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Suspenzija Vlahović-Štetić

Hrvatski sveučilišni sindikat: Uz Antu Čovića, mobing pretrpjeli još neki djelatnici FFZG-a

Hrvatski sveučilišni sindikat danas je, 28. srpnja, objavio još jedno priopćenje o slučaju suspenzije Vesne Vlahović-Štetić u kojemu govore o vršenju mobinga nad još jednim djelatnikom Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Hrvatski sveučilišni sindikat danas je, 28. srpnja, objavio još jedno priopćenje o slučaju suspenzije Vesne Vlahović-Štetić u kojemu govore o vršenju mobinga nad još jednim djelatnikom Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Hrvatski sveučilišni sindikat već je ranije komentirao odluku o suspenziji sada već bivše dekanice Filozofskog fakulteta koja je suspendirana 8. srpnja po odluci rektora Damira Borasa, koji tako odlučio nakon presude Županijskog suda prema kojoj je kriva za šikaniranje i mobing prorektora Ante Čovića. U novome priopćenju tvrde kako prorektor Ante Čović nije jedini djelatnik koji je doživio zlostavljanje Vlahović-Štetić, nego da je kroz isto prošao povjerenik za zaštitu dostojanstva radnika Filozofskog fakulteta.
Vezano:
Hrvatski sveučilišni sindikat ranije je napomenuo da je u slučaju FFZG-a riječ o shizofrenoj situaciji u kojoj sindikat Vilima Ribića brani poslodavca koji je zlostavljao svog radnika te napada pravomoćnu sudsku presudu kojom je to utvrđeno, a novo priopćenje u užoj verziji, u kojemu govore o zlostavljanju spomenutoga povjerenika, u cijelosti možete pročitati u nastavku, dok je šira verzija koja podrazumijeva i obraćanje povjerenika rektoru zbog mobinga i još neke detalje, dostupna na poveznici.

Zagreb, 28. srpnja 2020. – Vesna Vlahović-Štetić smijenjena je 14. srpnja 2010. odlukama rektora i Senata Sveučilišta u Zagrebu s dužnosti dekanice Filozofskog fakulteta zbog mobinga nad zaposlenikom Fakulteta profesorom Antom Čovićem. Odluka je donesena na temelju pravomoćne sudske presude od 26. lipnja 2020. za šikaniranje – mobing i povredu dostojanstva osobe.

Najnoviji broj sveučilišnih novina Universitas donio je iscrpnu kronologiju događaja koji su u konačnici doveli do suspenzije i razrješenja s dužnosti dekanice. Kronologija nažalost pokazuje da je sudski utvrđeni mobing nad profesorom Antom Čovićem samo vrh sante leda koji je izronio u moru bezakonja, progona i zlostavljanja te da su osim profesora Čovića različitim tipovima zlostavljanja i progona bili izloženi mnogobrojni djelatnici Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 

Svaki je progon monstruozan na svoj način, ali sa sindikalnog gledišta po dalekosežnosti ipak se izdvaja progon povjerenika za zaštitu dostojanstva radnika, koji je u medijskim odjecima presude za mobing prošao nezapaženo.

Povjerenik za zaštitu dostojanstva radnika profesor Željko Olujić 30. listopada 2018. izdao je upozorenje dekanici Vlahović-Štetić zbog izvršenog uznemiravanja prof. Čovića sa zahtjevom da s uznemiravanjem žurno prestane na način da obustavi postupak oduzimanja zvanja (…), odnosno da stavi izvan snage odluku o imenovanju stručnog povjerenstva kojim je isti postupak pokrenut.

Dekanica je na ovo upozorenje zbog izvršenog uznemiravanja radnika odgovorila 5. studenoga 2018. odlukom o smjeni povjerenika za zaštitu dostojanstva radnika. Istom odlukom naložila je povjereniku da u roku od 24 sata preda novoj povjerenici prof. Jeleni Vlašić Duić sve spise predmeta vezane za rad povjerenika za zaštitu dostojanstva radnika.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu po pritužbi povjerenika 14. studenoga 2018. donio je odluku o obustavi od izvršenja (suspenziji) odluke dekanice Filozofskog fakulteta o smjeni povjerenika za koju je utvrđeno da je nezakonita i protustatutarna. Senat Sveučilišta na sjednici 11. prosinca 2018. donio je, sukladno statutarnoj obvezi, odluku o potvrđivanju odluke rektora kojom je suspendirao odluku dekanice o smjeni povjerenika.

Rektorova suspenzija odluke o smjeni i potvrda odluke od strane Senata povećala je pritisak uprave na povjerenika. Zaredale su radnje tipične za mobing, kao što traženje hitnih i iscrpnih izvještaja i traženje suvišnih izjašnjavanja o svemu i svačemu.

Rokovi su postali kraći, k tome neprekoračivi, zadaće teže, a prijetnje eksplicitne. Tjedan dana nakon odluke Senata, 19. prosinca 2018. dekanica Vlahović-Štetić šalje ultimativni dopis povjereniku profesoru Željku Olujiću u kojem stoji naredba da u neprekoračivom roku od 3 dana dostavite cjelokupni izvještaj o svim pritužbama i o načinu rješavanja istih, te sve spise predmeta, i to od dana preuzimanja dužnosti pa nadalje. U slučaju da ne dostavite predmetni izvještaj, kao i spise predmeta, bit ćemo primorani razriješiti Vas dužnosti povjerenika. Povjerenik je na opravdani dio zahtjeva dekanice uspio odgovoriti u zadanom roku.

Dekanica Vlahović-Štetić, nakon niza neuspješnih pokušaja, konačno je odustala od nasilnog smjenjivanja povjerenika za zaštitu dostojanstva radnika i odlučila je to provesti dopuštenim putem, donošenjem novoga Pravilnika o zaštiti dostojanstva radnika. Pravilnik je stupio na snagu 29. ožujka 2019, čime je prestala dužnost povjereniku koji se iskazao ne samo borbom za zaštitu dostojanstva radnika nego i borbom za dostojanstvo institucije. Njegova je zasluga da je dekanicu, u postupku iz svoje nadležnosti, osudio za mobing prije donošenja sudske presude.

Hrvatski sveučilišni sindikat

FOTO: IVAN PERKOV/STUDENTSKI.HR