LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Internacionalizacija visokog obrazovanja

Hrvatska sveučilišta otvaraju se svijetu: osječki FERIT prvi privlači strane studente, potencijalno i ulagače

Dekan Kruno Miličević očekuje da bi FERIT-ov program AutoCom, koji traje dvije studijske godine, a zasad ima 12 prijavljenih kandidata iz različitih dijelova svijeta, mogao, osim studenata, privući i inozemne tvrtke iz područja automobilske industrije koje bi bile spremne na ulaganja u regiju i sam grad.

Dekan Kruno Miličević očekuje da bi FERIT-ov program AutoCom, koji traje dvije studijske godine, a zasad ima 12 prijavljenih kandidata iz različitih dijelova svijeta, mogao, osim studenata, privući i inozemne tvrtke iz područja automobilske industrije koje bi bile spremne na ulaganja u regiju i sam grad.

Novost u visokom obrazovanju u Hrvatskoj jest otvaranje novih studija na stranim jezicima na tridesetak fakulteta diljem zemlje. Kako bi što više privukli strane studente, 13. listopada 2018. godine fakulteti su potpisali ugovore o internacionalizaciji visokog obrazovanja, za što su dobili bespovratna sredstva Ministarstva znanosti, svaki po 1,7 milijuna kuna, prenosi Osijek031.com. Osječko sveučilište može se pohvaliti s 5 fakulteta koji su potpisali ovaj ugovor – Prehrambeno-tehnološki, Agrobiotehničkih znanosti, Građevinski i arhitektonski, Medicinski i Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija – a FERIT zasad jedini ima dopusnicu za izvođenje nastave na stranom jeziku i upisivanje stranih studenata u sljedećoj akademskoj godini. 

Riječ je o FERIT-ovu studijskom programu pod nazivom AutoCom, koji traje dvije studijske godine, a zasad ima 12 prijavljenih kandidata iz različitih dijelova svijeta. Dekan Kruno Miličević očekuje da bi osmišljeni program mogao, osim studenata, privući i inozemne tvrtke iz područja automobilske industrije koje bi bile spremne na ulaganja u regiju i sam grad.

Zanimljiva je činjenica da FERIT od 2016. godine surađuje s novosadskim Fakultetom tehničkih nauka na projektu Modernizacija laboratorija za inovativne tehnologije. Ovim će projektom fakulteti dobiti dva specijalizirana laboratorija s najsuvremenijom računalnom infrastrukturom za programsku podršku u automobilskoj industriji. Ova je suradnja dovela do nove suradnje s Institutom RT-RK Osijek iz Novog Sada, a zatim i s Rimac Automobilima koji su otvorili poslovnicu u Osijeku.

Neki se fakulteti udružuju i izvode interdisciplinarne programe, a Arhitektonski i Građevinski fakultet organiziraju novu vrstu diplomskog studija. Kako piše Osijek031.com:

– Studenti sada polaze Nosive konstrukcije, Prometnice, Hidrologiju i Organizaciju građenja, a njihovim stranim kolegama ponudit će Konstrukcije otporne na izvanredno djelovanje. Program će trajati tri godine i bavit će se otpornošću građevinskih konstrukcija na potrese, vjetrove, poplave, valove, požare i sl. Studenti su i dosad učili o takvim konstrukcijama, ali u sklopu više smjerova. Sada će ga i domaći i strani moći polaziti kao poseban smjer. 

Dok su po statistikama Mađarska i Srbija ispred nas, Medicinski fakultet želi potaknuti studij na njemačkom jeziku, no to će ipak morati malo pričekati zbog složenosti same profesije. Dok rektorat sve koordinira s Ministarstvom znanosti i Agencijom za visoko obrazovanje, na PTF-u i FAZ-u studijski se programi tek pripremaju, a realizirani bi mogli biti tek 2020/2021.

FOTO: MIRELA BELAJ / STUDENTSKI.HR