LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Edukacija o temeljima obnove

HAZ Pravo: „Željeli smo studentima približiti proces obnove te aktualizirati problematiku vezanu uz posljedice potresa”

Kroz edukaciju u organizaciji HAZ-a studenti s raznih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu te visokih škola i veleučilišta, ali i drugi građani upoznali su se s tehničkim stvarima vezanim uz obnovu i sa psihološkim aspektom potresa.

Kroz edukaciju u organizaciji HAZ-a studenti s raznih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu te visokih škola i veleučilišta, ali i drugi građani upoznali su se s tehničkim stvarima vezanim uz obnovu i sa psihološkim aspektom potresa.

Članovi Hrvatske akademske zajednice (HAZ) Pravnog fakulteta u Zagrebu u suradnji s njenim predsjedništvom proteklog su vikenda proveli edukaciju Temelji obnove
–  Smatrajući da će ova tema biti aktualna u bližoj budućnosti te sa željom pokretanja dijaloga o samim pravnim aspektima pri obnovi odabir teme se sam po sebi nametnuo. Naime, s obzirom na to da sam rodom iz mjesta Gora u blizini Petrinje, kao što je i većina ostalih članova HAZ-a iz nekog od potresom pogođenih područja, tema nam je vrlo bliska i aktualna. Željeli smo približiti proces obnove te aktualizirati svu problematiku vezanu uz posljedice potresa studentima i njihovim obiteljima. – ispričala nam je Marija Hodalj, organizatorica edukacije i vršiteljica dužnosti predsjednika HAZ Pravo.
Organizatori su se posebice okrenuli mlađoj publici, odnosno studentima koji istražuju o ovoj tematici, ali i onima koje sama obnova ne zanima.
– Činjenica jest da nam mediji uvelike plasiraju informacije o nemilim događajima te je vrlo teško ostati neinformiran o posljedicama potresa i terminima koji su uključeni u isto. No, uvijek postoji prostor za napredak i bolju edukaciju, pa je jedan od ključnih ciljeva bio upravo približiti te stručne termine samim studentima i građanima radi lakšeg razumijevanja određenih zakonskih normi. – objasnila je Hodalj.
Edukaciju je otvorio Matija Vinković, student Hrvatskog katoličkog sveučilišta i Filozofskog fakulteta, predavanjem o zagrebačkim potresima, a ostali gosti predavači sudionicima su približili tehničke stvari vezane uz obnovu. Riječ je o poznatim stručnjacima iz područja bliskih ovoj tematici: Gordan Hanžek – državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, Dražen Jakovina s građanskopravnog odjela Vrhovnog suda, Hrvoje Pauković – direktor Hrvatskog ureda za osiguranja

No, iza svih potresa koje je nacija proživjela stoji i teška trauma, stoga su se organizatori pobrinuli da prisutne upoznaju i sa psihološkim aspektom: kakve su psihološke posljedice, kako potres utječe na ljude, njihovo raspoloženje, koncentraciju i ostalo. O tom dijelu pričale su: Mia Flander Tadić, voditeljica studentskog savjetovališta Edward Bernays University Collegea, i Gabrijela Kolđeraj, koordinatorica psihosocijalne podrške iz sisačkog Crvenog križa.
Edukacija se odvijala uživo, uz poštivanje epidemioloških mjera. Uz dozvoljenih 25 polaznika uživo, ostatak njih je edukaciju pratio preko Facebook live streama.

– Posebno nas veseli što su polaznici bili s raznih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu te visokih škola i veleučilišta, ali i sami građani iz potresom pogođenih područja. To nam daje veliki poticaj za daljnji rad, posebice jer je ovo prvi događaj u organizaciji HAZ-a Pravnog fakulteta. – kazala je organizatorica.

Predstavnicima HAZ-a – Dori Miketek, glavnoj tajnici, Katarini Šarac, međunarodnoj tajnici, Ivanu Prnjaku, nacionalnom dopredsjedniku i Adrianu Pozniću, predsjedniku HAZ-a Zagreb, Zdeslavu Indiru, tajniku HAZ-a Zagreb i Filipu Marinoviću, glasnogovorniku HAZ-a Zagreb – i spomenutim predavačima edukaciji su se pridružili i novoizabrani dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu za godinu 2021/2022. i 2022/2023. profesor Ivan Koprić, dekanica Veleučilišta Nikola Tesla u Gospiću Vlatka Ružić, pomoćnik ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Dražen Opalić, predsjednik Društva hrvatskih književnika Đuro Vidmarović te predsjednik Akademskog vijeća HAZ-a prof. Mislav Grgić.

Organizatori su zadovoljni odazivom, ali i aktivnošću polaznika.

– Polaznici su bili zainteresirani i vidno motivirani, a sama aktivnost polaznika bila je na visokoj razini. Naravno, ovim putem zahvaljujem se još jednom svim uzvanicima i polaznicima koji su nas neumorno pratili. Također, dojam je apsolutno pozitivan te uz ovakav tim mladih i proaktivnih ljudi, veselim se novim projektima. – poručila je Hodalj.

FOTO: INJA PAVLIĆ