LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Osnivanje nove studentske organizacije

Grupa s Međimurskog veleučilišta napravila važnu stvar za studente na razmjeni

– Potaknut pozitivnim iskustvima sa svojih Erasmus+ razmjena, odlučio sam napraviti jedan veliki iskorak ovdje kod kuće u vidu poboljšavanja uvjeta za sve domaće i strane studente MEV-a. – poručio je Robert Radiković.

– Potaknut pozitivnim iskustvima sa svojih Erasmus+ razmjena, odlučio sam napraviti jedan veliki iskorak ovdje kod kuće u vidu poboljšavanja uvjeta za sve domaće i strane studente MEV-a. – poručio je Robert Radiković.

Grupa studenata Međimurskog veleučilišta u Čakovcu, koju čine Robert Radiković, Tena Kovačić, Martina Nikolić, Karla Črep, Lucija Delimar, Stella Dorić i Damir Horvat, inspirirana radom Erasmus studentske mreže (ESN), odlučila je pokrenuti organizaciju na samom sjeveru Hrvatske koja će promovirati studentsku mobilnost i mogućnosti za mlade, a posebice biti podrška inozemnim studentima koji su na razmjeni u Međimurju.

Predsjednik Mreže međunarodnih prijatelja Sjever Robert Radiković otkriva motivaciju za osnivanje studentske organizacije:

– Potaknut pozitivnim iskustvima sa svojih Erasmus+ razmjena, odlučio sam napraviti jedan veliki iskorak ovdje kod kuće u vidu poboljšavanja uvjeta za sve domaće i strane studente MEV-a, što me dovelo do saznanja o postojanju međunarodne organizacije Erasmus studentska mreža. Nakon upoznavanja s predstavnicima ESN-a Hrvatska i sudjelovanja na njihovoj 15. Nacionalnoj platformi održanoj prošlog studenog u Zadru zaključio sam da je to pravi put kojim moramo ići naprijed. Okupio sam tim odvažnih i sposobnih mladih ljudi s kojima sam osnovao udrugu Mreža međunarodnih prijatelja Sjever koja će raditi po uzoru na ESN kako bismo inozemnim studentima pružili nezaboravno iskustvo kod nas i umrežili ih u akademsku, ali i lokalnu zajednicu. Također ovo je izvanredna prilika da naši studenti kroz neformalno učenje steknu kompetencije i primjene stečena znanja u praksu.

Robert je i sam je proveo dva semestra na studijskoj razmjeni, pa zna koliko je važno da se studentima pruži ruka i dobrodošlica u zemlju.

– Uvijek volim istaknuti ovu uzrečicu našim studentima: U svijetu gdje ima toliko stvari koje nas razdvajaju, Erasmus+ nas spaja. To ujedno i predstavlja sliku budućnosti kakvu želimo vidjeti, jer sve dobro što sada učinimo ostaje u nasljeđe onima koji dolaze nakon nas. Naravno sve ovo što sam napravio do sad nije samo moja zasluga, već i mog tima studenata i našeg Veleučilišta pod vodstvom dekana doc. dr. sc. Igora Klopotana koji je spremno podržao našu ideju koja vodi prema boljitku cijele naše akademske obitelji te se stoga i njima i njemu najsrdačnije zahvaljujem.

Kao svoju glavnu zadaću navodi pridruživanje njihove organizacije ESN-u Hrvatska koja će simbolički na ovoj razini povezati sjever s ostatkom Hrvatske, ali i mrežom od 500 sličnih organizacije u 42 države Europe.

– Razvoj sustava podrške stranim studentima predstavlja važan korak u procesu internacionalizacije kod kuće i mogućnost međusobnog učenja i razmjene znanja. Institucionalna potpora koju visoka učilišta daju svojim studentima u stvaranju ovakvih organizacija pokazuje visok stupanj razumijevanja i strateškog planiranja rada. – dodaju iz organizacije.

Erasmus studentska mreža najveća he europska studentska organizacija koja sa 17 000 volontera u 42 države svakodnevno radi na razvoju studentske mobilnosti i potpori studentima pod krilaticom – Studenti pomažu studentima.

FOTO: MREŽA MEĐUNARODNIH PRIJATELJA SJEVER