LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Akademska i školska godina 2024./2025.

Grad Zagreb objavio natječaje za stipendije u različitim kategorijama za učenike i studente

Natječaji obuhvaćaju stipendije za pripadnike romske nacionalne manjine, stipendije za studente s invaliditetom, stipendije na temelju socioekonomskog statusa, stipendije za izvrsnost te stipendije za deficitarna zanimanja.

Natječaji obuhvaćaju stipendije za pripadnike romske nacionalne manjine, stipendije za studente s invaliditetom, stipendije na temelju socioekonomskog statusa, stipendije za izvrsnost te stipendije za deficitarna zanimanja.

Grad Zagreb objavio je nekoliko natječaja za dodjelu stipendija za akademsku godinu 2024./2025., namijenjenih studentima različitih kategorija. Stipendije su namijenjene studentima i učenicima koji su prvi put upisali prvu godinu studija ili srednjoškolskog obrazovanja. Natječaji obuhvaćaju stipendije za pripadnike romske nacionalne manjine, stipendije za studente i učenike s invaliditetom, stipendije na temelju socioekonomskog statusa, stipendije za izvrsnost te stipendije za deficitarna zanimanja

Grad Zagreb je uveo povećanje stipendija za učenike i studente, čime će mjesečne stipendije iznositi 380 eura neto za učenike i 520 eura neto za studente, što predstavlja povećanje od 20 eura po stipendiji u odnosu na prethodnu godinu. U gradskom proračunu za ovu godinu osigurano je ukupno 5,7 milijuna eura za stipendije i potpore obrazovanju, a planirano je dodijeliti čak 1 288 pojedinačnih stipendija. Gradska uprava ističe da je u posljednje tri godine povećala programe stipendiranja za, kako kažu, nevjerojatnih 130 posto.

 

Nacionalne manjine


Grad Zagreb dodijelit će ukupno 105 stipendija za pripadnike romske nacionalne manjine. Od tog broja, 100 stipendija namijenjeno je učenicima, dok će 5 stipendija biti dodijeljeno studentima prve godine. Kandidati trebaju biti državljani Republike Hrvatske i pripadnici romske nacionalne manjine, a jedan od uvjeta je i neprekidno prebivalište u Zagrebu najmanje godinu dana prije objave natječaja.

Prijavite se za CEEPUS stipendije za ljetni semestar, a evo što ako vaš faks nije dio CEEPUS mreže


 

Osobe s invaliditetom


Također, dodijelit će se ukupno 95 stipendija osobama s invaliditetom, od kojih će 80 biti namijenjeno učenicima, dok će 15 stipendija biti dodijeljeno studentima prve godine. Prijavljeni kandidati bit će rangirani prema težini invaliditeta, uspjehu u školovanju, te izvannastavnim i izvanškolskim postignućima. Ta stipendija ima za cilj osnažiti studente s invaliditetom i olakšati im pristup obrazovanju te potaknuti njihov osobni i akademski razvoj.
 

Slabiji socioekonomski status


Dodijelit će se i ukupno 150 stipendija temeljenih na socioekonomskom statusu, a namijenjene su studentima i učenicima čiji prosječni mjesečni prihod po članu kućanstva iznosi manje od 353,15 eura. Od tog broja, 120 stipendija bit će dodijeljeno učenicima, dok će 30 stipendija biti namijenjeno studentima prve godine.
 

Stipendije za izvrsnost


Ako se ne bojite „živih mrtvaca”, iskoristite ovu priliku za rad na gradskim grobljima


Grad Zagreb dodijelit će ukupno 305 stipendija za izvrsnost, od čega će 250 stipendija biti usmjereno na učenike, a 55 na studente prve godine. Kandidati moraju imati prebivalište u Zagrebu najmanje godinu dana. Te stipendije osmišljene su kako bi se potaknuli i nagradili učenici i studenti za izvanredne akademske uspjehe, omogućujući im dodatnu podršku u njihovom obrazovanju.
 

Deficitarna zanimanja


Raspisan je i natječaj za dodjelu stipendija za deficitarna zanimanja u akademskoj i školskoj godini 2024./2025. U okviru tih natječaja bit će dodijeljeno ukupno 245 stipendija, od kojih je 220 namijenjeno učenicima, dok će 25 stipendija biti dodijeljeno studentima koji se prvi put upisuju na prvu godinu sveučilišnog ili stručnog prijediplomskog studija.
 

Rok i uvjeti za prijavu


Prijave na sve natječaje zaprimaju se preko aplikacije eStipendije, dostupne na internetskoj stranici Grada Zagreba. Natječaj je otvoren 1. listopada 2024. od 15 sati, a prijave se mogu podnijeti najkasnije do 31. listopada 2024. godine do 15 sati. Stipendije se dodjeljuju za razdoblje od deset mjeseci, a korisnici stipendija ne mogu istovremeno koristiti druge novčane stipendije financirane iz javnih sredstava. Rok za prijavu za učenike/ice je 30. listopada 2024. godine, dok je rok za prijavu za studente/ice prve godine studija 31. listopada 2024. godine.

Još jedna općina daje stipendije učenicima i studentima – saznajte uvjete i kako se prijaviti



Više o uvjetima natječaja i prijavama pronađite ovdje. Za dodatne informacije o uvjetima natječaja i potrebnoj dokumentaciji, zainteresirani se mogu obratiti e-mailom na adresu stipendije@zagreb.hr. Također, mogu kontaktirati i telefonski: za učenike i studente temeljem socioekonomskog statusa na broj 01/6166 368, za deficitarna zanimanja na 01/6166 041, za učenike i studente s invaliditetom na 01/6166 254, za izvrsnost na 01/6166 342 te za učenike i studente pripadnike romske nacionalne manjine na 01/6166 056.
IZVOR: GRAD ZAGREB
FOTO: FREEPIK / ILUSTRACIJA