LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Grad Zagreb

Zagrebačkim studentima i učenicima 20 eura veće stipendije, zamjenica gradonačelnika istaknula trogodišnji porast stipendija od 130%

Ova mjera dolazi kao dio šireg sustava stipendiranja koji ukupno vrijedi 5,7 milijuna eura.

Ova mjera dolazi kao dio šireg sustava stipendiranja koji ukupno vrijedi 5,7 milijuna eura.

Grad Zagreb odlučio je povećati mjesečne iznose stipendija za učenike i studente, podižući iznos za studente s dosadašnjih 500 na 520 eura, a za učenike s 360 na 380 eura. Ova mjera dolazi kao dio šireg sustava stipendiranja koji ukupno vrijedi 5,7 milijuna eura.
 

„Povećanjem iznosa stipendija želimo mladima u Zagrebu olakšati učenje i studiranje za stjecanje kvalifikacija, i tako, nadamo se, doprinijeti boljoj kvaliteti života novih generacija kao i potaknuti ih da nastave živjeti i raditi u Zagrebu“, kazala je zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec.


Odluka je donesena na sjednici Gradske skupštine, a zahvaća svih pet stipendijskih programa, uključujući deficitarna zanimanja, socioekonomski status, izvrsnost, stipendije za učenike i studente s invaliditetom te one romske nacionalne manjine.

Ministarstvo objavilo popis studijskih programa koji mogu konkurirati za državne stipendije u STEM područjima


 

„Jako smo ponosni na svoje programe stipendiranja, koje smo u tri godine povećali za nevjerojatnih 130%. Samo od prošle do ove školske godine broj dodijeljenih stipendija smo povećali za 18%, i ove godine smo dodijelili preko tisuću stipendija“, izjavila je zamjenica gradonačelnika.


Također, uvedena su dva nova programa stipendiranja. Jedan se odnosi na novčanu potporu za obrazovanje učenika i studenata kojima je odobrena međunarodna ili privremena zaštita, dok drugi program pruža financijsku potporu doktorandima, s iznosima koji variraju između 600 i 1100 eura. Učenici i studenti s međunarodnom zaštitom mogu dobiti jednokratnu potporu od 2000 eura.

Prilika za studente veterinarske medicine: uz mentorsko vođenje, možete dobiti i financijsku podršku


 

„Učenicima kojima je odobrena međunarodna ili privremena zaštita ovime želimo pružiti podršku u obrazovanju u novoj sredini, prevenirati potencijalne negativne pojave neprihvaćanja i diskriminacije, i iskazati jasnu poruku dobrodošlice u Zagreb“, kazala je zamjenica gradonačelnika. 


Grad Zagreb planira unaprijediti proces prijave na stipendije kroz digitalizaciju, povezivanjem aplikacije eStipendije s nacionalnim sustavom eMatica.

„Povezali smo se s najvećim sustavom za učenike eMatice, a slijedi nam integracija podataka sa svim vanjskim sustavima za obradu i odobravanje prijava. Time ćemo još olakšati i ubrzati proces prijave, vrednovanja i dodjele stipendija“, izjavila je zamjenica gradonačelnika.

IZVOR: GRAD ZAGREB
FOTO: FREEPIK / ILUSTRACIJA