LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Festival znanosti u Rijeci

FOTO: Dan otvorenih vrata Odjela za biotehnologiju

U sklopu Festivala znanosti koji je obilježen diljem Hrvatske mnogi fakulteti održali su Dan otvorenih vrata. Među njima je Odjel za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci gdje su posjetitelji mogli vidjeti laboratorije i doznati čime se bave profesori i studenti.

U sklopu Festivala znanosti koji je obilježen diljem Hrvatske mnogi fakulteti održali su Dan otvorenih vrata. Među njima je Odjel za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci gdje su posjetitelji mogli vidjeti laboratorije i doznati čime se bave profesori i studenti.

Prošlog tjedna, od 18. do 24. travnja, obilježavao se 14. Festival znanosti diljem Hrvatske, a neki fakulteti su u sklopu Festivala održali svoje dane otvorenih vrata. U Rijeci je bilo mnogo zanimljivih događanja, radionica i predavanja u osnovnim i srednjim školama, fakultetima, muzejima i udrugama.

Jedan od fakulteta koji je je imao Dan otvorenih vrata bio je Odjel za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci. Odjel je 18. travnja sudjelovao u aktivnostima predstavljanja na riječkom Korzu, a 19. travnja cijeli je dan bio otvoren za posjetitelje, sudjelovao je u Smotri sveučilišnih odjela te u natjecanju Tetragon za učenike trećih razreda srednjih škola. S obzirom da je to prilično mlad fakultet, otišli smo vidjeti čime se oni  točno bave i što nude svojim sadašnjim i budućim studentima.

Na Odjelu posjetitelji su mogli razgledati svaki laboratorij i dobiti informaciju čime se profesori i studenti bave u pojedinom laboratoriju. Mogli su razgledati visokotehnološku opremu, vidjeti zanimljive eksperimente u izvedbi studenata, odrediti svoju krvnu grupu i promatrati velik izbor preparata na mikroskopima. Također, bile su organizirane radionice za najmlađe gdje su djeca bojala tkaninu, igrala se sa sapunicom, a u Laboratoriju za trombopoezu mogli su se igrati i simuliranim sastavom krvi.

Pitali smo jednu od organizatorica, Corinu Kukurin, studenticu treće godine preddiplomskog studija Biotehnologije i istraživanja lijekova, koji je bio glavni cilj Dana otvorenih vrata i kakav dojam su htjeli ostaviti na posjetitelje.

– Na četrnaestom po redu Festivalu znanosti te četvrtom u kojem sudjeluju znanstvenici i studenti Odjela za biotehnologiju, pokušali smo približiti važnost znanosti u svakodnevnom životu. Sudjelovalo je 80-ak studenata volontera koji su pokazivali jednostavne i kreativne pokuse kako bi motivirali mlade ljude na istraživanje i stjecanje novih znanja – moglo se vidjeti kako bojati tkaninu prirodnim bojama, naučiti mikroskopirati ili saznati što je to krv. Putem raznovrsnih radionica, igraonice za najmlađe, kemijskih i biotehnoloških pokusa, popularnih predavanja te otvaranjem vrata znanstveno-istraživačkih laboratorija, Odjel je na jedan dan postao centar zbivanja za sve zainteresirane grupe vrtićke dobi, školarce, ali i one nešto starije koji su u fazi odabira fakulteta te, kao i svake godine, građanstvo koje zanima čime se to točno naš Odjel bavi.

Kako je Dan otvorenih vrata izgledao na Odjelu za biotehnologiju pogledajte u fotogaleriji

FOTO: FLICKR