LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju: CPSRK FOI

FOI u službi studenata: „Želimo stvoriti platformu akademske i karijerne podrške studentima tijekom i nakon njihovog studija”

Centar za podrušku studentima i razvoj karijera FOI-ja organizacija je unutar varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike koja kroz svoje aktivnosti i djelovanje želi za studente razviti, pružiti i prikazati razne načine na koji si mogu dodatno obogatiti studentski život.

Centar za podrušku studentima i razvoj karijera FOI-ja organizacija je unutar varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike koja kroz svoje aktivnosti i djelovanje želi za studente razviti, pružiti i prikazati razne načine na koji si mogu dodatno obogatiti studentski život.

U Hrvatskoj je ukupno sedam javnih sveučilišta na kojima studira oko 170 000 studenata.

Jedino se Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu, koji djeluje pri Sveučilištu u Zagrebu, može pohvaliti stručnom službom koja je, prema riječima studenata, uvijek u njihovoj službi, a to je Centar za podršku studentima i razvoj karijera FOI (CPSRK FOI).

Kako bismo vas upoznali s njihovim radom i mogućnostima koje pružaju studentima, razgovarali smo s Danijelom Dadovićem, jednim od djelatnika Centra koji studentima svakodnevno donose nove prilike za profesionalni razvoj.

Za sve one koji još nisu čuli za Centar za podršku studentima ili ne znaju točno čime se bavi, možete li nešto reći o osnovnim aktivnostima CPSRK-a?

Kroz djelovanje Centra za podršku studentima i razvoj karijera, želimo za studente razviti, pružiti i prikazati razne načine na koji si mogu dodatno obogatiti studentski život (i svoje životopise) tako da se uključe u razna natjecanja, studentske udruge, projekte i aktivnosti, da se aktiviraju po pitanju razvoja vlastitih ideja spajajući ih sa stručnjacima iz poslovnog, akademskog i znanstvenog svijeta, jednostavno da postanu svjesni svih prilika koje su sada pred njima i koje mogu iskoristiti dok su u najboljim godinama života.

U svojim redovima Centar broji tri entuzijastične osobe (Katarina Pažur Aničić, Iva Ilisić i Danijel Dadović), koje se trude stvoriti platformu akademske i karijerne podrške studentima tijekom i nakon njihovog studija.

U začecima našeg djelovanja, moramo priznati, imali smo izazova s prikupljanjem studenata i njihovim motiviranjem za uključivanje u širi aspekt studiranja osim samog učenja, polaganja kolokvija i izrade seminarskih radova. Da se razumijemo, mi svakako potičemo studente da se fokusiraju na svoje primarne obaveze, a one su (uglavnom) usmjerene prema uspješnom završetku studija, u što kraćem vremenskom roku.

Naša vrata su uvijek otvorena za svakog studenta koji želi saznati nešto više o svom karijernom i akademskom putu, za svakog studenta ili studentsku udrugu koja želi prijaviti svoje ideje na razne natječaje ili promovirati svoje aktivnosti, za svaku radoznalu osobu koja se pita „Što još mogu dobiti od svog studentskog života?”, ali i za svakog poslodavca koji svoje buduće zaposlenike želi pronaći u redovima FOI-jevaca.

Trudimo se na tjednoj bazi objaviti na portalu i Facebook stranici Centra 10-15 zanimljivih prilika za bogaćenje svog osobnog i profesionalnog života, prakse i pripravništva, povezivanja (networking), istraživanja, umrežavanja, natjecanja, objava istraživačkih radova i razvoja svojih potencijala. Željeli bismo istaknuti da u svim razvojnim aktivnostima koje Centar provodi nastojimo angažirati studente i na taj način im način izravno omogućiti stjecanje dodatnih znanja i iskustava.

Tako je, primjerice, na razvoju portala radio tim studenata FOI-ja Modernizacija, dok na samom sadržaju portala surađujemo s ekipom STAK-a (studentski časopis FOI-ja), koja je napravila vrijedan doprinos razvoju ovog vrlo bitnog dijela naše priče, a imamo i studente suradnike u području izrade sadržaja i dizajna raznih promotivnih materijala Centra i Fakulteta.

Predstavljanje studentskih projekata poslodavcima
 
Predstavljanje studentskih projekata poslodavcima, FOTO: CPSRK FOI
 
 

Na fakultetima imamo referade, stručne službe, studentske zborove koji bi trebali biti u službi studenata i pružiti im priliku da se razviju. No, znamo da u praksi to baš i nije tako. Je li zbog toga nastao CPSRK, odnosno koja je ideja i tko stoji iza ove inicijative?

Zanimljiva je činjenica da je u Hrvatskoj vrlo teško pronaći bilo kakav centar na visokim učilištima, koji podupire studente izvan osnovnih aktivnosti koje se tiču administriranja upisa, evidentiranja položenih i nepoloženih ispita te isključive administracije studija. Ideja o osnivanju Centra za podršku studentima i razvoj karijera javila se prije nekoliko godina, paralelno s provođenjem procesa akreditacije Fakulteta te sukladno smjernicama Agencije za visoko obrazovanje.

Centar za podršku studentima i razvoj karijera jedan je od prvih (ako ne i jedini centar) koji u okviru svojih djelatnosti sadržava ekstenzivnije načine podrške studentima i razvoja njihovih osobnih i profesionalnih potencijala i kompetencija. Suradnja s vanjskim dionicima, poput poslodavaca i alumnija fakulteta, naglašeni su kao jedni od važnijih procesa osiguranja kvalitete visokih učilišta. Uz volju i želju vodstva Fakulteta organizacije i informatike da osnuje jedan hub koji će podupirati studente u širokom spletu svojih aktivnosti te uz činjenicu da je na razini RH prepoznata potreba za uspostavljanjem jednog takvog centra unutar institucije, jednostavno je za pojmiti motivaciju i želju za realizacijom ove ideje.

Iako su pripreme za osnivanje Centra na FOI-ju započele i ranije, možemo reći da je službeni početak djelovanja Centra označio prvi Dan karijera pod nazivom „Što nas čeka nakon diplome?”, održan u svibnju 2012. godine Osnivanje Centra svakako valja zahvaliti Upravi Fakulteta koja je prepoznala važnost jednog ovakvog centra te pružila punu podršku u razvoju njegovih aktivnosti i formiranju Centra u obliku kakav danas je te broji (već, ali i tek) tri zaposlene osobe. Naša želja je dodatno razvijati i širiti Centar, što s brojem ideja i projekata, to i s brojem zaposlenih jer smatramo da studenti zaslužuju još više izravne podrške u cjelovitom iskustvu tijekom studija i nakon njihova diplomiranja.

Što sve uključuju aktivnosti CPSRK-a? Koje su najuspješnije i najprivlačnije studentima?

Generalno gledajući, možemo reći da su aktivnosti Centra za podršku studentima i razvoj karijera usmjerene na tri aspekta, tri temeljna „stupa” Centra – studenti, poslodavci i alumniji. Najvažniji su nam, dakako, svi sadašnji studenti FOI-ja kojima nastojimo pružiti podršku na različite načine kako bi bili uspješni za vrijeme i nakon studija. Studente pratimo od prvog dana, kroz uvodna predavanja za brucoše pa do posljednjeg semestra studija u kojem obavljaju stručnu praksu. Počeli smo intenzivno raditi na tome da ostvarimo poveznicu s našim studentima i nakon završetka studija kroz vođenje baze diplomanata i intenziviranje suradnje s alumnijima (op. bivšim studentima) Fakulteta.

U cijelom tom procesu veoma su nam važni i poslodavci s kojima surađujemo prvenstveno kroz obavljanje stručne prakse naših studenata u preko 350 različitih poduzeća, ali i sve više kroz aktivnosti povezivanja sa studentima još za vrijeme studija. Studentima pružamo podršku u raznim situacijama – od slaganja planera studija, pomoći prilikom odlaska na razna natjecanja, savjetovanja u razvoju vlastitih projektnih ideja, pripreme životopisa i motivacijskog pisma, povezivanja s poslodavcima, pomoći pri susretanju s različitim studentskim izazovima, održavanje radionica na teme akademskih vještina, upravljanja vremenom, suočavanja sa stresnim situacijama, izrade životopisa i motivacijskih pisama i sl.

S poslodavcima smo ove godine pokrenuli intenzivniju suradnju na nekoliko aspekata – osim održavanja i podupiranja pozvanih predavanja, nekoliko poslodavaca na FOI-ju održalo je razgovore za posao sa zainteresiranim studentima (Farmeron, Infobip, Inchoo, CETITEC), a u okviru nastave organizirano je predstavljanje studentskih projekata kroz koje je 40-ak studenata dobilo priliku za izravan kontakt s poslodavcima. Povratne informacije na ovakav vid suradnje su pozitivne tako da ćemo i dalje nastaviti raditi na inovativnim aktivnostima i projektima.

Ove godine fokus stavljamo na naše alumnije. Cilj nam je uspostaviti mrežu alumnija FOI-ja i na redovitoj bazi objavljivati putem našeg portala priče o različitim karijernim putevima nakon FOI-ja jer vjerujemo da njihove uspješne priče mogu motivirati naše studente na proaktivnost te korištenje mnogobrojnih mogućnosti koje su im kao studentima na raspolaganju. Primjer dobre prakse, koji se pokazao u zadnje vrijeme, je taj da nam pristupaju bivši studenti Fakulteta (alumniji) u potrazi za studentima koje bi uključili u svoj postojeća poduzeća ili ih učinili dijelom svojeg start upa.

Jedan od dugoročnih ciljeva nam je stvoriti platformu za razvoj vlastitih start up poduzeća naših studenata te na taj način omogućiti i podržati studente od ideje do pokretanja svojih uspješnih poduzetničkih priča. Uz akademsku i karijernu podršku studentima, također se trudimo pronaći izvore financiranja odlazaka studenata na natjecanja i razne ostale prilike tako što im pomažemo u sastavljanju dopisa, molbi i upita za traženje sponzorstva. Imali smo nekoliko uspješnih primjera kroz koje su si studenti u cijelosti uspjeli pokriti svoje studentske angažmane, a isto činimo (i u tom području ostvarujemo pozitivan rezultat) i za studentske udruge koje djeluju na Fakultetu.

Spajanje studenata s poslodavcima - Inchoo
 
Spajanje studenata s poslodavcima - Inchoo, FOTO: CPSRK FOI
 
 

Posjetili ste uspješne tvrtke kao što su Degordian i Infinum, idete na konferencije, nudite odlazak na stručnu praksu... Koje biste uspjehe Centra izdvojili?

Ono čemu težimo jest potaknuti što veći broj studenata na uključivanje u različite aktivnosti i na proaktivnost, a sve sa svrhom kvalitetnog korištenja vlastitih potencijala i što lakšeg zaposlenja po završetku studija (a i tijekom studija). Možda o pozitivnim utjecajima najbolje govore brojke, tako da ćemo istaknuti neke od njih: 1100+ pratitelja na FB profilu, 190+ objava na portalu od njegovog pokretanja u rujnu 2014. godine (od čega 64 natječaja za posao, 65 raznih natjecanja i prilika za studente, 38 različitih radionica i predavanja te isto toliko obavijesti o dodatnim studentskim aktivnostima), tri održana Dana karijera s preko 30 predstavnika renomiranih hrvatskih IT poduzeća i isto toliko alumnija FOI-ja te 200-njak studenata po svakom održanom događaju, nagrada na Smotri Sveučilišta dvije godine zaredom, uključeno 30+ studenata u aktivnosti (pisanje objava za CPSRK porta, izrada promotivnih materijala i vizuala, uključivanje u projekte, organiziranje događaja i sl.) Centra, 20-ak studenata mjesečno koji zatraže individualnu savjetodavnu (akademsku i karijernu) pomoć djelatnika Centra, partnerstvo u projektu StuDiSupport s ciljem pružanja podrške podzastupljenim skupinama studenata, sudjelovanje u međunarodnom projektu EMCOSU, vezano uz suradnju poslodavaca i institucija visokog obrazovanja, podrška u intenziviranju sporta i sportskih aktivnosti na FOI-ju, pomoć pri uspostavi sustava za stručnu praksu na drugim visokim učilištima, itd.

Bitno je za spomenuti da postoji veliki interes poslodavaca koji nam se javljaju s interesom za organiziranje događaja poput pozvanih predavanja, razgovora za posao, natjecanja i ostalih aktivnosti od zajedničkog interesa i koristi za studentsku populaciju, što nam je vrlo drago vidjeti! Od ostalih značajnih brojki, istaknuli bismo 243 studenata u sustavu za stručnu praksu u trenutnoj akademskoj godini, 350 poduzeća s kojima surađujemo po pitanju stručne prakse, 732 studenta koja su preko nas obavila stručnu praksu, 430 alumnija u bazi i više od 26 500 pregleda portala Centra od rujna 2014. do ožujka 2015.

Dan <a href=karijera - panel diskusija s poslodavcima 2014." height="585" src="/system/pictures/images/m/original/3e1a3eecea99d9266a131f796e33db3fa2649411.jpg?1439386906" title="Dan karijera - panel diskusija s poslodavcima 2014." width="750" />
 
Dan karijera - panel diskusija s poslodavcima 2014., FOTO: CPSRK FOI
 
 

Kako do vas mogu doći studenti FOI-ja? Gdje vas mogu pronaći, kontaktirati vas, potencijalno vam se pridružiti?

Osim što nas studenti mogu pronaći u uredu Centra na Fakultetu organizacije i informatike, dostupni smo preko našeg portala te preko Facebook stranice  i preko adrese elektroničke pošte. Pozivamo sve zainteresirane studente i poslodavce da prate naše aktivnosti te da nam se jave sa svojim prijedlozima (i lajkaju našu FB stranicu).

FOTO: CPSRK FOI, FOTO: CPSRK