LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
VRIJEDI ZA CIJELU HRVATSKU

FOI definirao standarde za tri nova IT-zanimanja

Ovi standardi zanimanja ključni su dokumenti u kojima su jasno opisani ključni poslovi i pripadajuće kompetencije potrebne za njihovo uspješno obavljanje na jednom ili više radnih mjesta, odnosno u nekom zanimanju.

Ovi standardi zanimanja ključni su dokumenti u kojima su jasno opisani ključni poslovi i pripadajuće kompetencije potrebne za njihovo uspješno obavljanje na jednom ili više radnih mjesta, odnosno u nekom zanimanju.

Fakultet organizacije i informatike nedavno je predstavio tri nova standarda zanimanja koja su upisana u registar Hrvatskog kvalifikacijskog okvira (HKO). Radi se o Arhitektu/ici upravljanja sustavima informacijske sigurnosti i privatnosti, Arhitektu/ici distribuiranih i interaktivnih sustava te Arhitektu/ici upravljanja transformacijom i inovacijom poslovnih sustava.

Ovi novi standardi zanimanja izrađeni su u okviru projekta DIP2Future: Razvoj obrazovnih programa, standarda kvalifikacija i standarda zanimanja iz područja IKT u skladu s HKO-om, koji je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF) iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. Projektna aktivnost predstavlja važan korak za otvaranje novih studijskih programa koji prate trendove poput porasta broja sigurnosnih prijetnji i napada, nadzornih senzora u okruženju i inteligentnom umrežavanju strojeva i drugih uređaja, povećanja broja i vrsta podataka o pojedincu, koji se svakodnevno prikupljanju i analiziraju, te povećanja sofisticiranosti tehnologije koja podupire poslovni proces, autonomno donošenje odluka, praćenje imovine i procesa u stvarnom vremenu.

Ovi standardi zanimanja su ključni dokumenti u kojima su jasno opisani ključni poslovi i pripadajuće kompetencije potrebne za njihovo uspješno obavljanje na jednom ili više radnih mjesta, odnosno u nekom zanimanju.

Izradom standarda zanimanja i kvalifikacija prema metodologiji Hrvatskoga kvalifikacijskog okvira projekt DIP2Future osigurao je prepoznatljivost ovih stručnjaka u RH, ali i u Europi, jer su sada definirani poslovi, znanja i vještine koje bi IKT-stručnjaci morali posjedovati bez obzira na to na kojem fakultetu se obrazuju.
FOTO: UNSPLASH