LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Projekt „Visokoškolsko obrazovanje novinara u digitalnom okruženju”

FITIKS istražuje potrebu uvođenja online poslijediplomskog studija novinarstva

– Projekt okuplja znanstvenike te istraživače medija i novinarskog obrazovanja s visokih učilišta u Hrvatskoj i Europi, kao i diplomske i doktorske studente, a vodi ga doc. dr. sc. Tijana Vukić s Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije u Puli. – ističu predstavnici.

– Projekt okuplja znanstvenike te istraživače medija i novinarskog obrazovanja s visokih učilišta u Hrvatskoj i Europi, kao i diplomske i doktorske studente, a vodi ga doc. dr. sc. Tijana Vukić s Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije u Puli. – ističu predstavnici.

Fakultet za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije (FITIKS) Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli pokrenuo je i financira međunarodni znanstveni projekt Visokoškolsko obrazovanje novinara u digitalnom okruženju (Higher Education for Journalists in a Digital Environment – HEJDE), usmjeren istraživanju mogućnosti, perspektiva i izazova koje digitalno okruženje donosi i/ili postavlja u/pred akademsko obrazovanje novinara u Hrvatskoj i Europi. Provedba je započela u siječnju 2021., a trajat će 3 godine, odnosno do siječnja 2023. 

Kao ključne aktivnosti projekta, njegovi predstavnici navode: 
  1. istraživanje digitalnog krajolika visokoškolskog obrazovanja novinara u EU unutar čega će se izraditi javno dostupna interaktivna mapa studijskih programa koji obrazuju novinare u Europi, organizirati virtualna međunarodna znanstvena konferencija 13. medijski dijalozi s ciljem znanstvenog promišljanja o edukaciji za medije u digitalnom okruženju i objaviti niz znanstvenih radova u međunarodnim znanstvenim časopisima Medijska istraživanja te Medijski dijalozi
  2. istraživanje potrebe i/ili prilike za uvođenjem specijalističkog poslijediplomskog online studija novinarstva na hrvatskom jeziku, koji bi bio namijenjen potencijalnim studentima iz Hrvatske i zemalja okruženja
  3. kreiranje digitalne zbirke literature na temu obrazovanja novinara
  4. izrada digitalne baze filmova, koji mogu služiti kao digitalno nastavno sredstvo za rad u visokoškolskoj nastavi novinarstva, i pripadajućih metodičkih materijala.
Ističu da se spomenute teme nisu još istraživale na domaćoj i međunarodnoj razini, što doprinosi značaju ovog  projekta, posebno u kontekstu promjena koje tehnološki razvoj nameće svim društvenim praksama, pa tako i obrazovnoj. 
– Projekt okuplja znanstvenike te istraživače medija i novinarskog obrazovanja s visokih učilišta u Hrvatskoj i Europi, kao i diplomske i doktorske studente, a vodi ga doc. dr. sc. Tijana Vukić s Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije u Puli. – dodaju.
Njegov su značaj prepoznale brojne institucije partneri i podupiratelji kao što su: Odsjek za informacijske i komunikacije znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Naklada Medijska istraživanja, Istraživački medijski centar – Podgorica (Crna Gora), Temporary Working Group (TWG) of Journalism and Communication Education of the European Communication Research and Education Association (ECREA), Inštitut za informatiko Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Sveučilišta u Mariboru (Slovenija).
– Posebno ističemo potporu UNESCO-va sektora Communication and Information (Pariz) te Hrvatske komisije za UNESCO Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske koji su poduprli projektnu aktivnost izrade interaktivne mape studijskih programa koji obrazuju novinare u Europi. – dodaju s FITIKS-a.
FOTO: PIXABAY