LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
U svrhu promocije projekta

FERIT-ovci se na električnim biciklima uputili u Novi Sad

Radi se o promociji projekta RESCUE u kojem FERIT ostvaruje partnerstvo s novosadskim Fakultetom tehničkih znanosti.

Radi se o promociji projekta RESCUE u kojem FERIT ostvaruje partnerstvo s novosadskim Fakultetom tehničkih znanosti.

U svrhu promocije projekta Renewable Energy Sources for smart sustainable health Centers, University Education and other public buildings – RESCUE, u srijedu je četveročlana ekipa Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) krenula na put u Novi Sad električnim biciklima kupljenim u svrhu promocije navedenog projekta i obnovljivih izvora energije, prenosi Glas Slavonije

Novi Sad kao destinacija izabran je jer je vodeći partner na projektu tamošnji Fakultet tehničkih znanosti. Uz njega, partneri su Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu te klinički bolnički centri u Osijeku i Novom Sadu, dvije najveće institucije, ali i najveći potrošači energije na ovim prostorima.

U sklopu projekta nisu nabavljeni samo električni bicikli i druga vozila na električni pogon već i fotonaponski sustavi, solarni kolektori i toplinske dizalice. 

Nabavljene bicikli, za čiju se nabavu poteglo i do Tajvana, moći će ubuduće rabiti i studenti i djelatnici FERIT-a

– Gledali smo da uzmemo razne tipove bicikala, terenske i gradske, a studenti će njima moći prometovati između naših dviju zgrada. Još smo u nabavi pametnih lokota koji će se otključavati i zaključavati s pomoću pametnih telefona. Motori su snage 250 na gradskim, odnosno 350 vata na terenskim biciklima, a domet im je 70 kilometara. Planiramo nabaviti još šest gradskih bicikala, više od ovog do sada nismo mogli s obzirom na koronu i teškoće u prometu. Dugo smo se mučili da dobijemo dobre bicikle, neki od njih, terenski, dolaze čak s Tajvana – rekao je za Glas Slavonije Dario Došen, programer i viši laborant na FERIT-u. 

FOTO: UNSPLASH