LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Stanje na zagrebačkim fakultetima

Fakultetima još pristižu prijave zlostavljanja, doznajemo rješavaju li se stare

Kontaktirali smo osobe odgovorne za rješavanje prijava zlostavljanja na zagrebačkim fakultetima i doznali da je na Filozofskom fakultetu zaprimljeno 10 prijava, na Veterinarskom fakultetu njih 9, dok ih Akademija likovnih umjetnosti ima 25 te još uvijek pristižu.

Kontaktirali smo osobe odgovorne za rješavanje prijava zlostavljanja na zagrebačkim fakultetima i doznali da je na Filozofskom fakultetu zaprimljeno 10 prijava, na Veterinarskom fakultetu njih 9, dok ih Akademija likovnih umjetnosti ima 25 te još uvijek pristižu.

Sredinom siječnja u hrvatskom akademskom društvu pojavila su se prva svjedočanstva zlostavljanja na sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu. Sve je krenulo nakon što je srpska glumica Milena Radulović izašla u javnost s pričom o iskustvu silovanja koje je doživjela od profesora i redatelja Miroslava Mike Aleksića.
Vezano
Nedugo nakon toga pristigle su prijave zlostavljanja na Akademiji dramske umjetnosti. Uslijedile su i prijave na Filozofskom fakultetu, Veterinarskom fakultetu i Akademiji likovnih umjetnosti. Ovoga mjeseca priča se poprilično stišala pa smo kontaktirali odgovorne osobe kako bismo doznali u kojoj je fazi rješavanje starih prijava i pristižu li nove. Članke u kojima smo se prethodno bavili tom temom možete pronaći na poveznici.
 

Filozofski fakultet u Zagrebu


Prvi odgovor pristigao nam je od studentske pravobraniteljice Filozofskog fakulteta Norme Trkovnik koja je kratko odgovorila da se izborila za Povjerenstvo protiv seksualnog uznemiravanja i da rade punom parom.
– Imamo deset slučajeva i glede svakog smo u nekom stupnju rješavanja. U Povjerenstvu imam odlične ljude. Kroz tjedan, deset dana bismo mogli dati prva mišljenja oko nekih slučajeva. 

Akademija likovnih umjetnosti


Nešto detaljniji opis situacije dobili smo od doc. art. Maje Rožman, prodekanice za kvalitetu, poslijediplomske studije i cjeloživotno obrazovanje na ALU-u. Prije svega naglasila je da se nada da interes javnosti za ovom temom neće tako skoro proći, kako zbog slučajeva zlostavljanja i uznemiravanja u obrazovanju, tako i zbog slučajeva zlostavljanja kojima su djevojčice, djevojke i žene (a ponekad i dječaci, mladići i muškarci) izloženi u drugim sektorima, a što se otkriva upravo zbog inicijative Nisam tražila. Dodala je još da se nada se i da će sve ovo na kraju pomoći izgraditi bolje i odgovornije institucije, ali i društvo u cjelini.    
– Kod nas na Akademiji likovnih umjetnosti prijave i dalje pristižu – ne u tolikom broju kao na početku, no ipak zaključujemo da se svakom našom poduzetom akcijom poneki/a student/ica ili alumni/a ohrabri prijaviti nedolično ponašanje nastavnika (koje nije uvijek seksualne prirode, ali jest neetično).

Trenutačno brojimo 25 prijava pristiglih na naše adrese e-pošte i/ili putem obrasca za anonimne prijave slučajeva zlostavljanja, kršenja načela ravnopravnosti spolova i povezanih oblika diskriminacije i uznemiravanja. Od pristiglih prijava, pet njih nisu vezane uz temu te nisu u direktnoj nadležnosti oformljenih povjerenstava, pa smo na njih odgovorili u tom smislu, uputivši prijavitelje/ice na za to nadležne institucije/tijela. Sve ostale pristige prijave se tiču seksualnog uznemiravanja/zlostavljanja ili drugih neprimjerenih ponašanja nastavnika/ca prema studenticama i studentima te smo ih kao takve i procesuirali.

Valja napomenuti da se jedan dio prijava odnosi na sveukupno šest bivših nastavnika i zaposlenika, a ostale prijave se odnose na 4 trenutno aktivna nastavnika, od čega je za jednog nastavnika pristigla većina tih prijava.
Što se tiče poduzimanja konkretnih poteza, doc. art. Rožman tvrdi da od početka surađuju s MUP-om i da su sve prijave proslijedili MUP-ovim inspektoricama na procjenu, kvalifikaciju i daljnju kriminalističku obradu. U kontaktu su i s Pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova i njezinim savjetnikom, koji su im svoje znanje i iskustvo stavili na raspolaganje, te su ih pozvali da ih slobodno kontaktiraju kada god zatrebaju savjet ili ako su u bilo kakvoj nedoumici.

Oformili su i dva povjerenstva – Povjerenstvo za zaprimanje pritužbi u slučajevima zlostavljanja, kršenja načela ravnopravnosti spolova i povezanih oblika diskriminacije i uznemiravanja Akademije likovnih umjetnosti (skraćeno Povjerenstvu za pritužbe) te Povjerenstvo za provedbu postupka zbog povrede obveze iz radnog odnosa.

Cilj Povjerenstva za pritužbe jest prikupljati i razvrstavati pristigle prijave, proslijediti ih nadležnim državnim tijelima kaznenog progona (MUP) te Povjerenstvu za provedbu postupka zbog povrede obveze iz radnog odnosa Akademije likovnih umjetnosti.
– Povjerenstvo za provedbu postupka zbog povrede obveze iz radnog odnosa za zadatak ima što žurnije razmotriti prijavu u kontekstu pravnih akata (Sveučilišta u Zagrebu, Akademije likovnih umjetnosti, Zakona o radu i dr.) i, kao što mu i naziv govori, u suradnji s drugim nadležnim ustanovama i tijelima ustvrditi postoje li elementi koji ukazuju da je došlo do povrede radnog odnosa. Svoje zaključke Povjerenstvo komunicira direktno s Dekanom, koji kao poslodavac ima ovlasti postupati temeljem mišljenja Povjerenstva (privremeno udaljiti nastavnika/cu s nastave, izreči opomenu ili, u slučaju teške povrede obveze iz radnog odnosa, otkazati ugovor o radu).
Zaprimljene pritužbe razvrstavaju se ugrubo u četiri kategorije: 
  1. verbalno uznemiravanje na seksualnoj osnovi
  2. povreda dostojanstva studenata verbalnim zlostavljanjem na drugoj osnovi (npr. omalovažavanje, vrijeđanje i sl.)
  3. fizičko uznemiravanje ili pokušaj fizičkog kontakta na seksualnoj osnovi
  4. drugi vid neprimjerenog/neetičnog ponašanja.
Svi oni koji su prijavili slučaj zlostavljanja, tj. uznemiravanja, razgovaraju s Povjerenstvom za provedbu postupka, nakon čega se dekanu o svakom prijavljenom slučaju iskazuje mišljenje. Do sada je jedan nastavnik zbog većeg broja prijava udaljen od svakog kontakta sa studentima i studenticama do okončanja postupka. 
– Više informacija ćemo imati po okončanju svih razgovora s prijavljenima te prijaviteljicama i prijaviteljima, no dok traje postupak, zbog zaštite ponajviše prijaviteljica i prijavitelja, ne možemo s više detalja izlaziti u javnost.

Veterinarski fakultet


Na Veterinarskom fakultetu do 25. siječnja 2021. zaprimljeno je 9 prijava, no od tada nema novih.
– Rješavanje tog slučaja, gdje je prijavu uputilo devet studentica, a naknadno su pristigle prijave još tri studentice, u tijeku je, a nastavnik je udaljen s radnog mjesta. Slučaj se vodi pred Povjerenstvom za stegovnu odgovornost zaposlenika Veterinarskoga fakulteta, a sva je dokumentacija vezana uz taj slučaj dostavljena i Sektoru kriminalističke policije Policijske uprave zagrebačke. – rekao nam je dekan prof. dr. sc. Nenad Turk.
Zbog osjetljivosti postupka te zaštite identiteta žrtava kao i zbog autonomije sastavnice u započetom postupku po internoj pravnoj regulativi, te zbog toga što postupak istodobno vodi i Policijska uprava zagrebačka, dokumentacija nije prosljeđivana na Sveučilište u Zagrebu, kaže nam dekan.
– U međuvremenu smo dobili mišljenje i preporuke za postupanje pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić, dipl. iur. Također, prema prethodnom planu, početkom veljače je na Fakultetu u sklopu Ureda za studente s radom započeo i Ured za razvoj karijere, akademsko i psihološko savjetovanje kojemu se studenti mogu obratiti za pomoć i savjet.
Upit smo poslali i Akademiji dramske umjetnosti, no do trenutka objave članka nismo ga zaprimili. Odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.
FOTO: PIXABAY