LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Splitu

Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje proslavio 64. obljetnicu osnutka

Prvi put se u spomen na prerano preminulog profesora i dekana fakulteta dodijelila nagrada za najbolji diplomski rad obranjen u akademskoj godini 2022./2023. 

Prvi put se u spomen na prerano preminulog profesora i dekana fakulteta dodijelila nagrada za najbolji diplomski rad obranjen u akademskoj godini 2022./2023. 

Svečanom sjednicom Fakultetskog vijeća u petak, 7. lipnja, 2024. godine, prigodno je obilježen Dan Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) i proslavljena 64. obljetnica osnutka te sastavnice splitskog sveučilišta.

U ime Sveučilišta i rektora prof. dr. sc. Dragana Ljutića sve najbolje u radu FESB-u poželio je prorektor za međunarodnu suradnju i suradnju s lokalnom zajednicom prof. dr. sc. Zoran Đogaš, dok se u ime Grada Splita i gradonačelnika prigodno obratio prof. emer. dr. sc. Željko Domazet, predsjednik Gradskog vijeća.


U svom izvješću prof. dr. sc. Branimir Lela čestitao je novim doktorima znanosti koji su doktorirali na nekom od poslijediplomskih studija fakulteta. Isto tako, dekan Lela je uputio čestitke svim zaposlenicima fakulteta koji su bili nagrađeni u protekloj godini, a to su prof. dr. sc. Dragan Poljak, prof. dr. sc. Sandro Nižetić, dok je uz njih dvojicu i prof. dr. sc. Frano Barbir na listi 2 posto najutjecajnijih znanstvenika u svjetskoj znanosti.  

U tijeku je natječaj za dodjelu nagrade „Srdjan Podrug” za najbolji diplomski rad


S ponosom je istaknuta činjenica da je čak 70 posto radova FESB-ovih znanstvenika u prošloj godini objavljena u časopisima Q1 i Q2, odnosno onima s najvišim faktorom odjeka. Niz je projekata koji se odvijaju na fakultetu, a u protekloj godini na FESB-u se odvijao čitav niz znanstvenih i stručnih konferencija, kao i aktivnosti koje su imale za cilj popularizaciju znatnosti te je fakultet posjetilo preko 400 učenika. Dekan je posebno istaknuo uspjehe studentskih udruga DUPM i FESB Racing te izvrsne nastupe studenata na sportskim natjecanjima.

Dekanova nagrada za akademsku godinu 2023./2024. dodijeljena je Roku Crnčeviću, Kaji Kljakoviću Gašpiću, Nikolini Jurilj, Arniru Novaku, Luki Kranjcu, Mateju Vuki, Josipu Cikojeviću, Ivanu Bekavcu, Luki Smiljiću. Prvi put se u spomen na prerano preminulog profesora i dekana fakulteta dodijelila Nagrada za najbolji diplomski rad Srdjan Podrug obranjen u akademskoj godini 2022./2023.  Nagrada je dodijeljena Ivi Vasiljeviću za diplomski rad pod naslovom Artificial intelligence-based control of autonomous vehicles in simulation te Dariju Vranješu za diplomski rad pod naslovom Akustični sporedno kanalni i ostali napadi na tipkovnicu korištenjem tehnika strojnog učenja.

Zahvalnice su dodijeljene i školama: III. gimnaziji u Splitu kao školi iz koje je 56 bivših maturanata u ak. god. 2022./23. završilo jedan od studijskih programa FESB-a, Elektrotehničkoj školi u Splitu kao školi iz koje je 45 bivših maturanata u ak. god. 2022./23. završilo jedan od studijskih programa FESB-a, V. gimnaziji Vladimir Nazor iz Splita kao školi iz koje je 27 bivših maturanata u ak. god. 2022./23. završilo jedan od studijskih programa FESB-a te IV. gimnaziji Marko Marulić u Splitu kao školi iz koje je 19 bivših maturanata u ak. god. 2022./23. završilo jedan od studijskih programa FESB-a.

'Hvala čovjeku koji nije morao, ali je htio...' Poznati mladi inovator emotivnom se porukom oprostio od prerano preminulog dekana


Fakultet je zahvalio i svojim umirovljenim djelatnicima za sav doprinos koji su tijekom svog radnog vijeka dali njegovu rastu i razvoju, te su priznanja dobili prof. emer. dr. sc. Željko Domazet, doc. dr. sc. Neda Grulović Plavljanić, prof. emer. dr. sc. Željan Lozina, Ivica Penga i prof. dr. sc. Dražen Živković.

Zahvalnicu je dobila i tvrtka Ericsson Nikola Tesla, koja je u protekloj godini zaposlila značajan broj studenata koji su završili neki od studijskih programa fakulteta.

U glazbenom dijelu, Gradski zbor Brodosplit je izveo himnu fakulteta.
 

Preminuo je Srdjan Podrug, omiljeni dekan splitskog FESB-a i jedini u povijesti koji je tu poziciju obnašao čak tri puta


IZVOR: SVEUČILIŠTE U SPLITU
FOTO: SVEUČILIŠTE U SPLITU