LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Vijeće EU i Europsko vijeće

Europsku karijeru najbolje je započeti stažiranjem u Bruxellesu

Donosimo vam kratki pregled potrebnih informacija kako biste se prijavili za stažiranje u Europskom vijeću i Vijeću EU, bilo da se radi o plaćenom ili obveznom stažiranju, a koje ste dužni obaviti kao studenti pojedinih fakulteta.

Donosimo vam kratki pregled potrebnih informacija kako biste se prijavili za stažiranje u Europskom vijeću i Vijeću EU, bilo da se radi o plaćenom ili obveznom stažiranju, a koje ste dužni obaviti kao studenti pojedinih fakulteta.

U tijeku su prijave za stažiranje u Vijeću Europske unije i Europskom vijeću. U Bruxellesu je trenutno raspoloživo oko 50 plaćenih mjesta.

Kod plaćenog stažiranja najvažnija jest informacija ta da postoje dva perioda u kojima možete obaviti staž: od 1. veljače do 30. lipnja 2018. te od 1. rujna do 31. siječnja 2019. Za prvo je razdoblje rok prijave 16. listopada 2017, a za drugo 15. ožujka 2018. 

Prvi je korak registracija putem online profila na službenim stranicama Vijeća EU. Tu ćete unijeti sve podatke o svojem dosadašnjem obrazovanju. Provjerite jesu li podaci dobro uneseni, posebice e-mail adresa na koju pristižu sve daljnje obavijesti. Rezultati prijava bit će objavljeni u prosincu za prvo razdobolje, te najkasnije u svibnju za drugo. Pisma preporuke i ostale popratne dokumente nije potrebno slati pri prijavi, već samo ako vam je stažiranje odobreno te kada dobijete povratni e-mail u kojemu su objašnjeni daljnji koraci. Svake se godine prijavi oko 4000 kandidata, a sveukupno po periodima stažiranja to je mjesto moguće ponuditi samo stotinu osoba. Ako niste primljeni ove, možete se prijaviti za sljedeću godinu.

S druge strane, obvezno neplaćeno stažiranje nužno je za studente pojedinih fakulteta, i to na višim godinama studija. Period stažiranja je isti, ali rokovi za prijavu nisu. Za prvo razdoblje potrebno se prijaviti najkasnije do 1. listopada 2017, a za drugo do 1. travnja 2018. Uz online obrazac prijave potrebno je priložiti potvrdu matične obrazovne ustanove da ste obvezni odraditi staž. Također, ako ne budete primljeni, prijavni proces moguće je ponoviti sljedeće godine  

Za sve daljnje informacije možete se obratiti Uredu za stažiranje na adresu elektroničke pošte stages@consilium.europa.eu. Sretno s početkom vaše europske karijere!

 

FOTO: WIKIMEDIA.ORG