LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zdravstvena zaštita na putovanju

Što je Europska zdravstvena iskaznica i zašto je trebate imati?

Ako planirate putovanje unutar EU ili EGP-a, Europska zdravstvena iskaznica (EHIC) je besplatan dokument koji vam osigurava pristup hitnoj medicinskoj pomoći i osnovnim zdravstvenim uslugama pod istim uvjetima kao za lokalne građane.

Ako planirate putovanje unutar EU ili EGP-a, Europska zdravstvena iskaznica (EHIC) je besplatan dokument koji vam osigurava pristup hitnoj medicinskoj pomoći i osnovnim zdravstvenim uslugama pod istim uvjetima kao za lokalne građane.

Ako planirate putovanje unutar Europske unije ili u zemlju Europskog gospodarskog prostora, ne zaboravite na Europsku zdravstvenu iskaznicu (EHIC). Ovaj besplatni dokument omogućava vam pristup hitnoj medicinskoj pomoći i osnovnim zdravstvenim uslugama u zemlji članici pod istim uvjetima kao i za građane te zemlje.
 

Što je Europska zdravstvena iskaznica?


EHIC je kartica koja osigurava da, dok ste privremeno u drugoj zemlji članici, možete koristiti zdravstvene usluge pod uvjetima i troškovima koji vrijede za lokalne stanovnike. To znači da ćete imati pokriće za nužnu medicinsku pomoć, čime ćete izbjeći visoke troškove liječenja u slučaju bolesti ili nesreće.

Istraživanje otkrilo: „lockdown” tijekom koronavirus pandemije prerano postarao mozgove mladih?


 

Zašto je važno imati EHIC?


Bez obzira na to putujete li zbog posla, studija ili odmora, EHIC vam pruža mir i sigurnost. Ako se nađete u hitnoj medicinskoj situaciji, iskaznica vam omogućuje pristup potrebnoj zdravstvenoj zaštiti bez dodatnih troškova koji mogu nastati zbog stranog zdravstvenog osiguranja.
 

Kako dobiti Europsku zdravstvenu iskaznicu?


Sve više zemalja Europske unije zabranjuje mobitele u školama, a ovo ministar Fuchs planira u Hrvatskoj


Prijava je jednostavna. U Hrvatskoj možete zatražiti EHIC putem Hrvatske zdravstvene organizacije (HZZO) besplatno. Postupak prijave može se obaviti online, osobno u poslovnicama HZZO-a ili putem telefona. Ako imate aktivno zdravstveno osiguranje, pravo na iskaznicu imate i trebali biste je posjedovati prije nego krenete na put.

Europska zdravstvena iskaznica je ključni alat za putnike unutar Europske unije i Europskog gospodarskog prostora. Pružajući pristup hitnoj medicinskoj pomoći na istim uvjetima kao lokalnim građanima, štedi novac i osigurava vašu sigurnost u inozemstvu. Za više informacija i prijavu, posjetite ovu poveznicu. Ne zaboravite je nabaviti prije nego krenete na sljedeće putovanje!
IZVOR: HZZO
FOTO: PEXELS / CANVA