LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Financijski skandal

Država je profesorima Hrvatskog katoličkog sveučilišta devet godina isplaćivala plaće mimo propisa!

Plaće profesora i osoblja Hrvatskog katoličkog sveučilišta, država već godinama isplaćuje preko sustava namijenjenog zaposlenicima državnih tvrtki – što se dogodilo sekularizaciji?

Plaće profesora i osoblja Hrvatskog katoličkog sveučilišta, država već godinama isplaćuje preko sustava namijenjenog zaposlenicima državnih tvrtki – što se dogodilo sekularizaciji?

Sveučilište je potreseno još jednim financijskim skandalom – privatno Hrvatsko katoličko sveučilište ima prisan, ali neobičan odnos s državom koji je započeo još 2007. godine.

Njihov odnos specifičan je po tome što država legalno, ali neprincipijelno financira iz državnog proračuna sredstva – ove je godine izdvojeno visokih 4,6 milijuna eura, za plaće profesora, ali i osoblja HKS-a, prema tvrdnji Nacionala.

Naime, država je novac isplaćivala preko Centralnog obračuna plaća (COP), mehanizma koji je namijenjen zaposlenicima u državnim tvrtkama, a ne onima koji rade u privatnim tvrtkama, kao što je to Hrvatsko katoličko sveučilište.
 

Izmjene u zakonu


„Protupropisna isplata plaća zaposlenicima privatnog sveučilišta preko sustava predviđenog za zaposlenike državnih tvrtki započela je 2014., a okončana tek u lipnju ove godine, kada je u mandatu ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa promijenjen zakon, pa su u novu verziju zakona izrijekom unesene i „ostale pravne osobe iz sustava znanosti i obrazovanja kojima se sredstva za plaće osiguravaju u državnom proračunu”, što je očito odredba vezana uz HKS, ali i druge katoličke škole plaćene iz državnog proračuna.“ – piše Nacional.


Ovo otkriće osvijetlilo je dugogodišnju povezanost Crkve i države, jer su prema Nacionalu osim zaposlenika Katoličkog sveučilišta i crkvenih škola, na temelju zakona utemeljenih na ugovorima države i Crkve, vjeroučitelji u vrtićima i školama također dobivali plaće kao da rade za državu.

Zagrebačka nadbiskupija je osim HKS-a, osnovala Sveučilište Libertas i Sveučilište VERN, koja se financiraju iz školarina i tržišnih principa. Za razliku od ova dva Sveučilišta, HKS je s državom potpisao sporazum o financiranju 2007. godine i zaslužio titulu jedinog privatnog sveučilišta u Hrvatskoj koje se financira iz državnog proračuna.
 

Plaće rastu iz godine u godinu


Još jedno važno otkriće Nacionala je da novac koji država izdvaja za HKS raste iz godine u godinu te da se plaće i svi dodaci na njih profesorima i osoblju od 2014. godine isplaćuju preko sustava predviđenog za obračun plaća zaposlenima u tvrtkama kojima je vlasnik država. Važno je napomenuti da HKS uz to naplaćuje i školarine, što donosi dodatan prihod.

Nacional je prema dokumentu objašnjenja sustava javnog financiranja znanosti i visokog obrazovanja na web stranici Ministarstva znanosti i obrazovanja te Zakona o registru zaposlenih u javnom sektoru iz ožujka 2011. godine, došao do navedenih zaključaka.
 

Još od doba Sanadera


Tijekom istrage Nacional je došao do spoznaje da  su Sporazum o financiranju potpisali Zagrebačka nadbiskupija i vlada Ive Sanadera još 2007. godine, a plaće profesora na HKS-u počele su s isplatom preko sustava COP-a 2014. godine – tri godine nakon što su pokrenuti prvi studijski programi na HKS-u i nakon pokretanja sustava COP.

Nacional je od HKS-a, Zagrebačke nadbiskupije i Ministarstva znanosti i obrazovanja zatražio dodatna objašnjenja na cijelu situaciju. Iz Zagrebačke nadbiskupije upućeni su u Tiskovni ured Hrvatske biskupske konferencije, odakle još čekaju na odgovor, a iz HKS-a prstom su uperili na Ministarstvo.
 

„Ministarstvo je u odgovoru ponovilo ranije tvrdnje pa političku odgovornost prebacilo na SDP-ovu vladu Zorana Milanovića, podsjetivši kako je “HKS korisnik sustava Centraliziranog obračuna plaća od obračuna za lipanj 2014. godine što znači da je odluka koju spominjete donesena za vrijeme mandata Željka Jovanovića kojemu je mandat trajao do lipnja 2014.” – stoji u članku.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA