LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Maraton karijera

Dr. sc. Antonia Ressler otkrila je kako je to biti znanstvenica u Hrvatskoj

Mlada hrvatska znanstvenica i dobitnica prestižne stipendije L'Oreal-UNESCO Za žene u znanosti dr. sc. Antonia Ressler u srijedu, 26. svibnja, održala je predavanje pod nazivom Znanost kao karijera u okviru ovogodišnjeg Maratona karijera.

Mlada hrvatska znanstvenica i dobitnica prestižne stipendije L'Oreal-UNESCO Za žene u znanosti dr. sc. Antonia Ressler u srijedu, 26. svibnja, održala je predavanje pod nazivom Znanost kao karijera u okviru ovogodišnjeg Maratona karijera.

Ove smo srijede, 26. svibnja 2021, preko Zoom platforme imali priliku poslušati zanimljivo predavanje dr. sc. Antonije Ressler, mlade hrvatske znanstvenice i dobitnice prestižne stipendije L'Oreal-UNESCO Za žene u znanosti koja je svoj znanstveni put započela na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije.

Ova je znanstvenica naglasila da je na njezin put uvelike utjecala profesorica kemije Sanja Mikulić iz Gimnazije Fran Galović u Koprivnici. Za kemiju se posebno zainteresirala tijekom sudjelovanja na kemijskim grupama na kojima su učenici samostalno izvodili pokuse.

― Moja generacija i ja smo bili sretnici jer kada smo krenuli u drugi razred srednje škole, dobili smo u potpunosti novu gimnaziju opremljenu najnovijim tehnologijama. Imali smo sve preduvjete da iz gimnazije izađemo kao izvrsni kandidati za fakultete koje želimo upisati.

Nakon srednje škole upisala je FKIT koji je završila 2016. godine te se krajem iste godine i zaposlila. Još kao studentica bila je demonstratorica na Zavodu za fizikalnu kemiju, a zajedno s kolegama uključila se u istraživački rad za koji su bili nagrađeni Rektorovom nagradom.

– Iz današnje perspektive smatram da nisam bila dovoljno aktivna kao studentica, posebno kada vidite studente FKIT-a koji su pokrenuli izrazito uspješan časopis Reaktor ideja te organiziraju različita događanja. Organizirali su i svoju međunarodnu konferenciju koja je bila organizacijski i znanstveno na izuzetno visokoj razini.

Godine 2017. dr. sc. Antonia Ressler dobila je priliku usavršavati se u Centru za biomaterijale i inženjerstvo tkiva u Valenciji:

– Stručno usavršavanje u inozemstvu za mene je bilo ključno. Kako sam završila tehnički fakultet, studij Kemija i inženjerstvo materijala, bilo je potrebno steći nova znanja biološke karakterizacije materijala za potencijalne primjene u inženjerstvu koštanog tkiva potrebnih za izradu doktorskog rada – rekla nam je Antonia.

Sljedećih je godina nastavila nizati uspjehe, a jedan od njih prestižna je stipendija L'Oreal-UNESCO Za žene u znanosti. Ova je godina petnaesta zaredom kako se u Hrvatskoj provodi ovaj program, stoga će na Zrinjevcu biti organizirana izložba pod nazivom Svijet treba znanost, a znanost treba žene, od 16. do 30. lipnja, a dr. sc. Antonia Ressler pozvala je sve zainteresirane da je posjete.

Prisutne je studente osvijestila o brojnim mogućnostima koje se pružaju u znanosti poput odlazaka na konferencije, radionice i škole te o stipendijama za mlade za koje smatra da ih u Hrvatskoj ne iskorištavamo dovoljno. Na kraju svojeg izlaganja dobila je mnoštvo pitanja publike te je okupljenima rekla i ponešto o tome kako je to biti žena u znanosti, je li se u područje inženjerstva tkiva usmjerila zbog okolnosti ili je odmah znala što želi te preporučuje li istraživanje više različitih područja ili specijalizaciju jednoga.

Kako ne biste propustili nova predavanja pod okriljem projekta Maraton karijera, zapratite Facebook stranicu i Instagram profil. Sljedeće predavanje donosi novog zanimljivog predavača koji će vam ispričati kako je tekao njegov put Od faksa do karijere i natrag nakon kojeg vas čekaju vrijedne nagrade naših sponzora – Arrive i OTP banke.