LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Reakcije stižu sa svih strana

Dodjela počasnog doktorata Bandiću podigla na noge akademsku zajednicu

Fakultetsko vijeće PMF-a stalo uz Vijeće Filozofskog fakulteta koje je prvo u srijedu pozvalo sve sastavnice da se usprotive tom prijedlogu u Senatu Sveučilišta u Zagrebu.

Fakultetsko vijeće PMF-a stalo uz Vijeće Filozofskog fakulteta koje je prvo u srijedu pozvalo sve sastavnice da se usprotive tom prijedlogu u Senatu Sveučilišta u Zagrebu.

Fakultetsko vijeće Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu protivi se prijedlogu dodjele počasnog doktorata Milanu Bandiću i daje snažnu podršku predstavnicima PMF-a da se usprotive tom prijedlogu u Senatu Sveučilišta u Zagrebu.

Na sjednici održanoj u četvrtak Vijeće je zaključilo kako je neprimjereno to počasno zvanje dodijeliti kandidatu koji je alumnus Sveučilišta i djelatni političar na visokoj dužnosti. Smatraju da bi dodjela počasnog doktorata Milanu Bandiću dovela u pitanje dignitet znanstveno-nastavnog rada, vjerodostojnost akademskih titula i povjerenje studenata na PMF-u te time bitno naštetila ugledu Sveučilišta.

U zaključku priopćenja koje je izdano u petak ujutro upućen je poziv fakultetskim i akademijskim vijećima ostalih sastavnica Sveučilišta da se sličnim odlukama pridruže izrečenom stajalištu.

Studenti i profesori potpisuju otvoreno pismo Senatu

Docent Fakulteta političkih znanosti na kojem je Bandić diplomirao, Kosta Bovan i Nikola Baketa s Instituta za društvena istraživanja napisali su otvoreno pismo Senatu Sveučilišta u kojem ih mole da razmisle o dodjeljivanju počasnog doktorata. U pismu iznose činjenice koje dokazuju da ga Bandić svojim djelovanjem nije zaslužio, a neke su od njih to što u slučaju Muzičke akademije, čiji ga je dekan predložio, nije raspolagao svojim novcem nego novcem poreznih obveznika, jer je bio pod istragom i proveo pola godine u istražnom zatvoru, jer je aktivan političar, jer se neprimjereno odnosio i vrijeđao novinare uspoređujući ih s vranama te druge. Cjelovito pismo možete pročitati i potpisati ovdje

Postupak je pokrenut na prijedlog dekana Muzičke akademije

Kako smo već pisali, postupak za dodjelu spornog počasnog doktorata pokrenuo je dekan Muzičke akademije Dalibor Cikojević zbog Bandićeva posredstva pri izgradnji i opremanju nove zgrade akademije. Višemjesečne glasine potvrdio je u ponedjeljak sam rektor Damir Boras, a potom su izabrani članovi Povjerenstva za provedbu postupka – Tonći Lazibat, prorektor Sveučilišta u Zagrebu, Enes Midžić s Akademije dramske umjetnosti, Damir Knjaz s Kineziološkog fakulteta, Miloš Judaš, prorektor, i Lidija Kos Stanišić s Fakulteta političkih znanosti.

Prvi je oštro reagirao Filozofski fakultet

Već se u srijedu oglasilo Vijeće Filozofskog fakulteta koje se oštro usprotivilo dodjeli počasnog doktorata Milanu Bandiću, smatrajući da dodjeljivanje počasti moćnim političarima, osobito onima osumnjičenima za protuzakonitosti, ozbiljno ugrožava temeljne akademske vrijednosti slobode, autonomije i društvene odgovornosti, kao i ugled Sveučilišta u Zagrebu.

FPZG će ipak sazvati sjednicu

U četvrtak se oglasio i dekan Fakulteta političkih znanosti Zoran Kurelić. Za HINA-u je rekao da nije znao za odluku Vijeća Filozofskog fakulteta, ali da će pitanje dodjele počasnog doktorata bivšem studentu FPZG-a i zagrebačkom gradonačelniku staviti na dekanski kolegij svog fakulteta. U petak je ipak odlučeno da će se o ovom pitanju raspravljati na izvanrednoj sjednici 28. ožujka.

Zakazan i prosvjed

Prosvjed inicijative STOP nasilju nad Sveučilištem održat će se u utorak u 17:30 ispred zgrade Sveučilišta. 

– Počasni doktorat prema statutu Sveučilišta u Zagrebu dodjeljuje se uglednim osobama koje su svojim radom pridonijele napretku Sveučilišta, hrvatskoj znanosti i kulturi, što se ne može odnositi na Milana Bandića. Također, ne možemo podržati inicijativu Muzičke akademije zbog navodne Bandićeve zasluge za dovršetak projekta jer ona nije izgrađena njegovom zaslugom ni novcem nego doprinosom svih građana Zagreba koji su za nju, kao i sve ostale radove u gradu Zagrebu, izdvajali novac putem prireza i poreza. Dodjela počasnog doktorata Milanu Bandiću, aktualnom političaru i sudioniku brojnih afera, samo je vrh ledene sante moralne krize i devalvacije svih društvenih vrijednosti, stoga tražimo od uprave Sveučilišta da obustavi postupak dodjele počasnog doktorata. Sveučilišta moraju biti svjetionici ovog društva, a ne zarobljene institucije. – poručuju iz inicijative.

FOTO: INES JURKOVIĆ/STUDENTSKI.HR