na prijedlog muzičke akademije

Bandić će dobiti počasni doktorat zagrebačkog sveučilišta

Sveučilište u Zagrebu

Postupak za dodjelu počasnog doktorata pokreće se obrazloženim prijedlogom pojedinog sveučilišnog tijela, fakulteta ili pojedinaca. Senat potom imenuje stručno povjerenstvo i donosi konačnu odluku na temelju izvješća tog povjerenstva. Prema obrazloženju Muzičke akademije, ovime mu žele iskazati zahvalnost zbog pomoći pri kupnji, izgradnji i opremanju nove zgrade.

Prošlog je tjedna predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović prihvaćena tema disertacije koju tek mora napisati i obraniti, a od jučer glasina da će zagrebački gradonačelnik Milan Bandić dobiti počasni doktorat više nije samo glasina.

Na prijedlog Muzičke akademije Sveučilište u Zagrebu pokrenulo je postupak dodjele počasnog doktorata zagrebačkom gradonačelniku, za N1 potvrdio je rektor Sveučilišta Damir Boras. Senat Sveučilišta na današnjoj bi sjednici trebao potvrditi povjerenstvo za odluku o dodjeli.

Bit će to 101. počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu. Prvi je dobio Tadija Smičiklas, a rektor Boras za svoga je mandata već podijelio tri.

Za razliku od predsjednice, gradonačelnik neće pisati disertaciju. Postupak za dodjelu počasnog doktorata pokreće se obrazloženim prijedlogom pojedinog sveučilišnog tijela, fakulteta ili pojedinaca. Senat potom imenuje stručno povjerenstvo i donosi konačnu odluku na temelju izvješća tog povjerenstva.

Prema obrazloženju koje je Muzička akademija dala za N1, ovime mu žele iskazati zahvalnost zbog pomoći pri kupnji, izgradnji i opremanju nove zgrade.

– Gradonačelnik Bandić nadzirao je osiguravanje sredstava i realizaciju samih investicija, pri tome uvijek konzultirajući upravu Sveučilišta i njegovih sastavnica o optimalnim rješenjima. – rekli su s Akademije.

Na inicijativu gradonačelnika Bandića 2003. godine kupljena je zgrada u vrijednosti 30 milijuna kuna, a ugovor između Grada, Sveučilišta, Muzičke akademije i Ministarstva znanosti i obrazovanja potpisan je 2006. godine Radovi su počeli 2009. te su završeni 2015. godine. Ukupna vrijednost radova rekonstrukcije i dogradnje, a zatim i opremanja koncertne dvorane, procijenjena je na 228,7 milijuna kuna, od čega je grad sufinancirao 50 posto.

Ipak, to nije sve na čemu je akademska zajednica zahvalna najdugovječnijem zagrebačkom gradonačelniku. Uz Muzičku akademiju u obrazloženju se spominju i drugi projekti čiju je realizaciju zagrebački gradonačelnik omogućio, poput rekonstrukcije Francuskog paviljona Studentskog centra, gradnje paviljona za smještaj studenata, kao i stipendiranje studenata i brojni drugi programi, a spominju se i projekti na kojima su Grad Zagreb i Sveučilište surađivali.

Komentari na članak

Vezani članci

Sveučilište u Zagrebu

Na današnji dan

Prije točno 349 godina osnovano Sveučilište u Zagrebu

Jeste li znali da je Sveučilište u Zagrebu najstarije sveučilište s neprekidnim djelovanjem u Republici Hrvatskoj te je jedno od najstarijih sveučilišta u Europi?

Sveučilište u Zagrebu

Na današnji dan

Svečanom sjednicom Senata obilježava se Dan Sveučilišta u Zagrebu

Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras na svečanoj će sjednici dodijeliti i posebna priznanja studentima i profesorima Sveučilišta.

EStudent hum. turnir

Udruga eSTUDENT

Humanitarni nogometni turnir Kopačka solidarnosti

Udruga eSTUDENT ovaj vikend organizira humanitarni malonogometni turnir u Kušlanovoj ulici. Prikupljat će se sredstva za nabavu tifološke opreme Centru za odgoj i obrazovanje Vinko Bek.

Grafit: how long could you..

Thomas Bauer

Licemjerje

"Zamislimo na trenutak da zagrebačka Gradska skupština donese odluku da se najzapadnija četvrt umjesto Podsused – Vrapče nazove samo Podsused ili možda samo Vrapče, jerbo kraće je i praktičnije. Zakej komplicirat i pisat neke kobasice? Recimo da je to realna mogućnost, događale su se u poludjeloj Hrvatskoj i Bandićevom Zagrebu i puno blesavije stvari.

Pravni fakultet/Sveučilište

Na današnji dan

Dan Sveučilišta u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu godinu 1669. prihvaća kao godinu svoga utemeljenja, a 3. studenoga obilježava svoj dan (Dies Academicus).