na prijedlog muzičke akademije

Bandić će dobiti počasni doktorat zagrebačkog sveučilišta

Sveučilište u Zagrebu

Postupak za dodjelu počasnog doktorata pokreće se obrazloženim prijedlogom pojedinog sveučilišnog tijela, fakulteta ili pojedinaca. Senat potom imenuje stručno povjerenstvo i donosi konačnu odluku na temelju izvješća tog povjerenstva. Prema obrazloženju Muzičke akademije, ovime mu žele iskazati zahvalnost zbog pomoći pri kupnji, izgradnji i opremanju nove zgrade.

Prošlog je tjedna predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović prihvaćena tema disertacije koju tek mora napisati i obraniti, a od jučer glasina da će zagrebački gradonačelnik Milan Bandić dobiti počasni doktorat više nije samo glasina.

Na prijedlog Muzičke akademije Sveučilište u Zagrebu pokrenulo je postupak dodjele počasnog doktorata zagrebačkom gradonačelniku, za N1 potvrdio je rektor Sveučilišta Damir Boras. Senat Sveučilišta na današnjoj bi sjednici trebao potvrditi povjerenstvo za odluku o dodjeli.

Bit će to 101. počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu. Prvi je dobio Tadija Smičiklas, a rektor Boras za svoga je mandata već podijelio tri.

Za razliku od predsjednice, gradonačelnik neće pisati disertaciju. Postupak za dodjelu počasnog doktorata pokreće se obrazloženim prijedlogom pojedinog sveučilišnog tijela, fakulteta ili pojedinaca. Senat potom imenuje stručno povjerenstvo i donosi konačnu odluku na temelju izvješća tog povjerenstva.

Prema obrazloženju koje je Muzička akademija dala za N1, ovime mu žele iskazati zahvalnost zbog pomoći pri kupnji, izgradnji i opremanju nove zgrade.

– Gradonačelnik Bandić nadzirao je osiguravanje sredstava i realizaciju samih investicija, pri tome uvijek konzultirajući upravu Sveučilišta i njegovih sastavnica o optimalnim rješenjima. – rekli su s Akademije.

Na inicijativu gradonačelnika Bandića 2003. godine kupljena je zgrada u vrijednosti 30 milijuna kuna, a ugovor između Grada, Sveučilišta, Muzičke akademije i Ministarstva znanosti i obrazovanja potpisan je 2006. godine Radovi su počeli 2009. te su završeni 2015. godine. Ukupna vrijednost radova rekonstrukcije i dogradnje, a zatim i opremanja koncertne dvorane, procijenjena je na 228,7 milijuna kuna, od čega je grad sufinancirao 50 posto.

Ipak, to nije sve na čemu je akademska zajednica zahvalna najdugovječnijem zagrebačkom gradonačelniku. Uz Muzičku akademiju u obrazloženju se spominju i drugi projekti čiju je realizaciju zagrebački gradonačelnik omogućio, poput rekonstrukcije Francuskog paviljona Studentskog centra, gradnje paviljona za smještaj studenata, kao i stipendiranje studenata i brojni drugi programi, a spominju se i projekti na kojima su Grad Zagreb i Sveučilište surađivali.

Komentari na članak

Vezani članci

Sveučilište u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu

Jačanje suradnje i zajedništva između zagrebačkog Sveučilišta i Hrvata izvan domovine

Sporazum o suradnji u području obrazovanja i znanosti obuhvaća razvijanje studijskih programa kojima je cilj integracija i jačanje zajedništva Hrvata izvan domovine.

Ilustracija

Potpisivanje sporazuma

Jača suradnja mostarske i zagrebačke akademske zajednice s gospodarskim sektorom

Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić i predsjednik Uprave tvrtke Končar Darinko Bago potpisali su Sporazum kako bi pridonijeli osiguranju uvjeta za kvalitetno obrazovanje u skladu s potrebama tržišta rada.

Sveučilišno vaterpolo prvenstvo 2009

Utakmice će se odigravati na bazenu Utrine

U dva tjedna odigrat će se cjelokupno natjecanje zagrebačkog sveučilišta u vaterpolu

Deset muških ekipa i samo 3 ženske ekipe odigrat će u 2 tjedna sve utakmice i saznat ćemo pobjednika ovogodišnjeg UNISPORT ZG natjecanja u vaterpolu.

Pravni fakultet/Sveučilište

Međunarodni sajam inovacija

Zagrebački fakulteti osvojili 14 odličja za inovativnost u Bruxellesu i Kini

Na međunarodnim izložbama inovacija održanima u Bruxellesu i u kineskom gradu Kunshanu, Sveučilište je u Zagrebu sa svojim sastavnicama osvojilo brojne prestižne nagrade i odličja.

Autorska fotografija / Tonči Gabelić

Prosjved u Zagrebu

FOTO: Pogledajte kako je bilo na prosvjedu protiv dodjele počasnog doktorata Milanu Bandiću

U kasnim popodnevnim satima na Trgu Republike Hrvatske okupilo se mnoštvo prosvjednika povodom nedavno objavljene odluke u dodjeli počasnog doktorata Milanu Bandiću. Prosvjed je prošao mirno, a prisustvovali su građani svih uzrasta, studenti i istaknuti hrvatski akademici.