LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Pravilnik o osnovnom školstvu

Diskriminacija studenata kroatologije

Pokušaj izmjena i promjena u obrazovnom sustavu i Pravilniku o stručnoj spremi i pedagoško-psihološkom obrazovanju učitelja i stručnih suradnika u osnovnom školstvu.

Pokušaj izmjena i promjena u obrazovnom sustavu i Pravilniku o stručnoj spremi i pedagoško-psihološkom obrazovanju učitelja i stručnih suradnika u osnovnom školstvu.

Pitanje, odnosno problem zapošljavanja kroatologa u osnovnim školama studenti pokušavaju riješiti već godinama, no čini se kako je svaki korak naprijed tek fatamorgana usred pustinje.

Naime, Pravilnik o stručnoj spremi i pedagoško-psihološkom obrazovanju učitelja i stručnih suradnika u osnovnom školstvu nije mijenjan od 1996. godine, a budući da u to vrijeme nije bilo diplomiranih kroatologa, oni zbog toga ne mogu predavati u osnovnim školama jer se tada nisu nalazili u točki 2, gdje je propisano da nastavu iz hrvatskog jezika i književnosti mogu izvoditi profesor hrvatskog jezika i književnosti i profesor jugoslavenskih jezika i književnosti koji su diplomirali do 1991. godine

Danas se u osnovnim školama zapošljavaju kroatisti i učitelji razredne nastave s pojačanim programom hrvatskog jezika, no ne i kroatolozi s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu s nastavničkog smjera. Za razliku od spomenutog pravilnika, kroatolozi mogu najnormalnije raditi kao profesori hrvatskog jezika u srednjim školama, budući da je Pravilnik za taj sustav dopunjen još 1999. godine
Pravilnik o osnovnom školstvu trenutno je u izmjeni, s obzirom na to da je nelegalan već godinama, no pitanje je gdje su točno zapele te promjene jer studentima opet nitko ne odgovara na brojne mailove, pozive i pokušaje.

U međuvremenu je oko dvadeset generacija studenata diplomiralo kroatologiju, a ti isti gube radna mjesta zbog Pravilnika, budući da ih se ne smatra stručnima za ovo područje. S obzirom na to da su Hrvatski studiji nedavno proglašeni najboljim društveno-humanističkim fakultetom u Hrvatskoj, zašto je budućnost njihovih studenata toliko neizvjesna? Zašto država obrazuje nastavnike koje onda ne može zaposliti?

Rečeno je kako će novi pravilnici biti poslani na javnu raspravu do kraja ovog mjeseca, u protivnom će studenti kroatologije (ali i svi koji ih podržavaju) organizirati prosvjed. Nadamo se da ćemo napokon čuti nešto pozitivno, drugačije od refrena „novi pravilnik je u izmjeni i izradi“.

– Više puta pisali smo žalbe, obrazloženja i dokaze o dostatnoj kompetenciji naših studenata, išli smo u resorno ministarstvo na razgovore, ali ništa nije riješeno. Ne znam što je pravi razlog. Još smo uporni i stalno dosađujemo MZOS-u. – kaže voditelj Hrvatskih studija, prof. dr. Josip Talanga.