LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Obrazovni noviteti

DIGITALNE DIPLOME Nema više krivotvorenih isprava, a dolazi i do promjena u financiranju fakulteta

Digitalne diplome, novi pravilnik o studentskoj prehrani, novi način financiranja fakulteta i instituta, dio su promjena koje donosi 2024. godina.

Digitalne diplome, novi pravilnik o studentskoj prehrani, novi način financiranja fakulteta i instituta, dio su promjena koje donosi 2024. godina.

U 2024. godini dolazi još nekoliko noviteta u akademskom svijetu, a jedan od njih je i uvođenje e-diploma – one će se spremati u nacionalnu evidenciju diploma i dopunskih isprava o studiju. No, u evidenciju se neće pohranjivati samo nove diplome, već i one koje su visoka učilišta iz Hrvatske uručila studentima u zadnjih 40 godina, piše Poslovni dnevnik.
 


VEZANO: Student servis: promjene koje vas čekaju u 2024. godini



Taj novitet trebao bi biti ključan u zaustavljanju krivotvorenja isprava, a za pokretanje tog postupka zaslužna je bivša ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak.
 

Projekt e-sveučilišta


Još jedan od noviteta 2024. godine je nastavak projekta e-sveučilišta, čija je svrha unaprijediti trenutni informatički sustav te povezati evidenciju u visokom obrazovanju na nacionalnoj razini. 

Osim toga, u sklopu projekta trebali bi se uvesti dodatni obrazovni programi namijenjeni profesorima – trebali bi ih bolje pripremiti za podučavanje u digitalnom okruženju.
 

VEZANO: Otvorene prijave za financiranje studentskih projekata na još jednom Sveučilištu


 

Financiranje fakulteta i instituta


Nova godina donijela je izuzetne promjene u financiranju fakulteta i instituta – oni više ne mogu dobivati novac iz proračuna na dosadašnji način, već će se gledati rezultati koje ostvaruju. Prilikom bodovanja rezultata, gledat će se cijeli niz kriterija, odnosno dostignuća, suradnji i slično. 

Ipak, ove godine će se na sveučilištima povećati iznos ulaganja u istraživačke i inovacijske kapacitete, a najavljen je i novi pravilnik o studentskoj prehrani.
FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA