LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
STUDENTSKI POSAO

Detaljni vodič: sve što trebate znati o studentskim servisima i svojim pravima

Studentske servise možete pronaći u 14 gradova, a to su Dubrovnik, Split, Šibenik, Zadar, Rijeka, Pula, Karlovac, Slavonski Brod, Zagreb, Sisak, Osijek, Varaždin, Vukovar i Virovitica.

Studentske servise možete pronaći u 14 gradova, a to su Dubrovnik, Split, Šibenik, Zadar, Rijeka, Pula, Karlovac, Slavonski Brod, Zagreb, Sisak, Osijek, Varaždin, Vukovar i Virovitica.

Studentski servisi pružaju studentima priliku da steknu radno iskustvo u struci, ali i van nje, te dodatno zarade. Učlanjenje u studentski servis prvi je korak prema ostvarivanju ovih ciljeva, a proces je poprilično jednostavan. U ovom članku donosimo vam sve potrebne informacije o postupku učlanjenja u studentski servis, uključujući potrebnu dokumentaciju i korake koje trebate slijediti, ako se učlanjujete po prvi put ili samo produžujete svoje članstvo.

Studentske servise možete pronaći u 14 gradova, a to su Dubrovnik, Split, ŠibenikZadar, Rijeka, Pula, Karlovac, Slavonski Brod, Zagreb, Sisak, Osijek, Varaždin, Vukovar i Virovitica. Važno je napomenu da ne morate biti učlanjeni u studentski servis sveučilišta na kojem studirate, odnosno možete primjerice studirati na Sveučilištu u Zagrebu, a biti učlanjeni u Student servis u Splitu. Isto tako, možete biti učlanjeni i u više od jednog servisa

Usluge student servisa mogu koristiti redoviti i izvanredni studenti, studenti Europske unije s prebivalištem u Republici Hrvatskoj, studenti na razmjeni za vrijeme studiranja u Hrvatskoj, maturanti najdulje tri mjeseca od završetka školske godine te pojedinci koji su završili studij, najdulje do kraja akademske  godine u kojoj su završili studij ili do isteka tri mjeseca od završetka studija pod uvjetom da nemaju zasnovan radni odnos i/ili ne obavljaju samostalnu djelatnost obrta, slobodnog zanimanja i/ili poljoprivrede i šumarstva.
 

Prava i obveze izvođača i naručitelja posla


Od ove je godine porasla i minimalna studentska satnica, pa tako iznosi 5,25 eura. Nastavno se povećao i porezni limit za studente, odnosno maksimalni iznos koji student može zaraditi u godinu dana, a pritom ostati porezna olakšica roditeljima. Limit sada iznosi 3 360 eura, odnosno neoporezivi limit za studente koji više nisu porezna olakšica roditeljima iznosi 10 080 eura.

Zaklada „Dr. Viktor Ružić” dodjeljuje stipendije: srednjoškolcima 200 eura mjesečno, studentima još i više



U članku 13. Zakona o obavljanju studentih poslova stoji da studentu plaća treba biti isplaćena najkasnije 15 dana nakon završetka posla. Isto tako studenti imaju pravo na 50-postotno uvećanje naknade za rad tijekom blagdana, rada noću, prekovremeno i nedjeljom, kao i pravo na naknadu putnih troškova i toplog obroka.

Također, Zakon definira da naručitelj posla može odrediti mjesto i način obavljanja posla, ali mora poštovati prava i dostojanstvo izvođača te osigurati sigurne uvjete rada. U slučaju poslovno uvjetovanog otkaza radniku, naručitelj posla ne smije sklopiti ugovor o obavljanju studentskih poslova za tu vrstu posla s izvođačem šest mjeseci nakon otkaza, osim ako otpušteni radnik ne prihvati ponudu za povratak na posao. Studenti imaju pravo i na plaćeni odmor od najmanje trideset minuta ako rade najmanje šest sati dnevno. 
 

Postupak učlanjenja


Za samo učlanjenje u Studentski servis, neovisno o gradu, potrebno je ispuniti izjavu koju može pronaći na šalterima servisa, ili online. Osim toga bit će vam potrebna:
  • osobna iskaznica,
  • studentska x-ica,
  • potvrda o statusu studenta za tekuću akademsku godinu (možete ju pronaći na e-Građani),
  • preslika ugovora ili potvrda banke o osobnom tekućem ili žiro računu,
  • dvije male fotografije (ovisno o servisu),
  • ako ste završili studij, trebate priložiti presliku diplome ili potvrdu o diplomiranju.
 

Obilježavamo 11 godina portala Studentski.hr: 11 generacija mladih, jedna zajednička priča


Maturanti


Maturanti, kao i ostali, trebaju doći osobno te na šalteru preuzeti i ispuniti izjavu i upisni karton, a zatim priložiti potrebnu dokumentaciju:
  • presliku svjedodžbe završnog razreda srednje škole ili maturalne svjedodžbe,
  • Ispis rezultata po prijavljenim studijskim programima u ljetnom roku,
  • osobnu iskaznicu,
  • osobni žiro ili tekući račun (ugovor ili potvrda banke),
  • dvije male fotografije (ovisno o servisu).

 

Produljenje članstva


Ako ste već učlanjeni u studentski servis, u većini slučajeva ne morate dolaziti osobno kako biste produljili članstvo već možete traženu dokumentaciju poslati na e-mail. Ipak, ovo nije slučaj kod svih servisa, pa provjerite na njihovim službenim stranicama.

Francuski studenti otkrili vremensku kapsulu s porukom starom gotovo 200 godina


Za produljenje članstva trebat će vam:
  • potvrda o statusu studenta za tekuću godinu,
  • studentska x-ica,
  • članska iskaznica student servisa,
  • ispunjena izjava,
  • preslika diplome ili potvrda o diplomiranju, ako ste završili studij.
FOTO: STUDENTSKI.HR ARHIVA, STUDENTSKI CENTAR ZAGREB