LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Pravosuđe u Hrvatskoj

Dekan Pravnog fakulteta komentirao snosi li Pravni fakultet dio krivice za stanje u hrvatskom pravosuđu

Neki su se zapitali snosi li Pravni fakultet dio krivice za stanje u hrvatskom pravosuđu, a svoje je viđenje situacije podijelio i dekan Pravnog fakulteta, prof. dr. sc. Igor Gliha.

Neki su se zapitali snosi li Pravni fakultet dio krivice za stanje u hrvatskom pravosuđu, a svoje je viđenje situacije podijelio i dekan Pravnog fakulteta, prof. dr. sc. Igor Gliha.

Nedavno je u medijima odjeknula vijest o izvješću Europske komisije prema kojem je nepovjerenje građana u neovisnost sudstva u Hrvatskoj najveće u Europskoj uniji. Takva vijest rijetko koga iznenađuje s obzirom na nerijetke pravosudne afere, korupcijskog ili nekog drugog karaktera, koje se događaju u Hrvatskoj. 

Stanje u hrvatskom pravosuđu složena je problematika, ali ponekad se u javnosti preispituje i uloga Pravnog fakulteta za stanje u hrvatskom pravosuđu.
 



Nemoguće je jednoznačno utvrditi da je Pravni fakultet kriv za stanje u hrvatskom pravosuđu jer hrvatsko pravosuđe ne ovisi samo o Pravnom fakultetu. Ipak, činjenica je da se zaposleni u pravosudnom sustavu Hrvatske školuju na pravnim fakultetima, a Pravni fakultet u Zagrebu daleko je najveći, s najvećim brojem studenata.

Dekan Pravnog fakulteta, prof. dr. sc. Igor Gliha, komentirao je za Studentski.hr kako smatra da Pravni fakultet kvalitetno priprema studente za budući rad: 
– Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu vodeća je ustanova koja obrazuje buduće pravnike, koji rade na najrazličitijim funkcijama, uključujući tu i sudstvo. Smatramo da Fakultet kvalitetno priprema studente za rad u odvjetništvu, sudstvu, javnom bilježništvu i drugim pravnim profesijama. Svjesni smo potrebe stalnog prilagođavanja novim okolnostima kao i činjenice da ponekad kasnimo s potrebnim prilagodbama; to je upravo i razlog zašto kontinuirano provodimo promjene u našim programima, uvodimo nove kolegije, omogućavamo studentima stjecanje iskustva u praksi, potičemo studente na sudjelovanje u moot court natjecanjima. Također, osobito smo ponosni na našu pravnu kliniku, u kojoj studenti već za vrijeme studija stječu praktična iskustva radom na stvarnim predmetima građana kojima pružaju besplatnu pravnu pomoć.
Zbog svega toga, zaključio je dekan Gliha, smatra da Pravni fakultet nije odgovoran za negativne pojavnosti u pravosuđu:
– Isto tako, sve regulirane profesije u kojima pravnici rade imaju periode vježbeništva, koji upravo imaju za svrhu da se osobe dodatno pripreme za rad u konkretnoj profesiji. U tom smislu, naravno da naš Fakultet (jednako kao i drugi) snosi odgovornost za kvalitetu studenata koji kod nas diplomiraju, ali ne smatramo da smo primarno i izravno odgovorni za sve negativne pojavnosti u pravosuđu. 
FOTO: STUDENTSKI.HR