LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kakav Pravni faks, takva država?

Na Twitteru rasprava je li Pravni fakultet kriv za stanje u hrvatskom pravosuđu; komentirali i profesori i studenti

Na Pravnom fakultetu u Zagrebu školuje se nekoliko stotina budućih pravnika i pravosudnih stručnjaka po generaciji. U svjetlu nedavnih događaja, neki su se zapitali snosi li Pravni fakultet dio krivice za stanje u hrvatskom pravosuđu.

Na Pravnom fakultetu u Zagrebu školuje se nekoliko stotina budućih pravnika i pravosudnih stručnjaka po generaciji. U svjetlu nedavnih događaja, neki su se zapitali snosi li Pravni fakultet dio krivice za stanje u hrvatskom pravosuđu.

Hrvatsko pravosuđe, uz korupciju i klijentelizam, često se naziva rak-ranom hrvatskog društva. Javnost je često nezadovoljna presudama za koje mnogi smatraju da idu u korist bogatima i moćnima, a važni slučajevi i predmeti nerijetko se spremaju u ladice dok ne dođe do zastare. Stanje u hrvatskom pravosuđu složena je problematika, ali neki su se zapitali snosi li Pravni fakultet u Zagrebu, kao institucija na kojoj se školuju budući pravosudni stručnjaci, dio odgovornosti

Nakon provokacije jednog korisnika Twittera, izv. prof. dr. sc. Vedran Đulabić sa zagrebačkog Pravnog fakulteta napisao je kako mu je super kako se za stanje u pravosuđu optužuje Pravni fakultet u ZG. Zapitao se je li onda FER kriv za brzinu interneta u Hrvatskoj, Filozofski fakultet za nepismenost nacije, a Prometni fakultet za stanje u HŽ-u. 
 

Njegov je komentar izazvao niz komentara bivših i sadašnjih studenata Pravnog fakulteta. Jedan je istaknuo kako generacije studenata isto govore profesorima, a da oni ne žele čuti jer se ne radi o njihovoj katedri. Dodao je i fotografiju transparenta sa studentskog prosvjeda 2009. na kojem stoji kakav pravni faks, takva država
 

Jedan je student komentirao kako nije Pravni fakultet kriv za stanje u hrvatskom pravosuđu, ali da je suodgovoran što studenti s PFZG-a, smatra student, odlaze bez ključnih kompetencija za rad u struci.
 

Nemoguće je jednoznačno reći da je Pravni fakultet kriv za stanje u hrvatskom pravosuđu jer hrvatsko pravosuđe ne ovisi samo o Pravnom fakultetu. Ipak, činjenica je da se zaposleni u pravosudnom sustavu Hrvatske školuju na pravnim fakultetima, a Pravni fakultet u Zagrebu daleko je najveći, s najvećim brojem studenata.

Uvidom u izvedbeni plan studija prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu nismo primijetili da postoji predmet koji bi bio posvećen pravnoj etici i etici u pravu. Na osječkom Pravnom fakultetu, primjerice, takav predmet postoji kao izborni predmet na petoj godini studija. Upit o tome uče li studenti Pravnog fakulteta u sklopu studija o pravnoj etici poslali smo dekanu Pravnog fakulteta, prof. dr. sc. Igoru Glihi, ali do trenutka objave članka nismo dobili odgovor.
FOTO: STUDENTSKI.HR